Tampereen yliopisto

Väitös: Tuotantojärjestelmän informaatiovirtauksen mallintamisella vauhtia systemaattiseen jatkuvaan kehittämiseen

Jaa
Lean-tuotanto on globaalisti tunnettu toimintatapa, joka mahdollistaa valmistaville yrityksille edullisemmat tuotantokustannukset, nopeammat toimitukset ja paremman laadun. Pienerätuotannossa, jota suomalainen konepajateollisuus pitkälti edustaa, lean-tuotannon pitkäjänteinen jalkauttaminen on todettu haastavaksi. Diplomi-insinööri Nillo Adlin tutki väitöstutkimuksessaan konepajateollisuuden tuotekehityksen ja tuotannon informaatiovirtauksien formalisointia ja sen potentiaalia tukea lean-tuotannon jalkauttamista valmistavissa yrityksissä.
Nillo Adlin. Kuva: Abigail Halonen
Nillo Adlin. Kuva: Abigail Halonen

Globaali kilpailu edellyttää valmistavilta yrityksiltä kykyä oman toimintansa jatkuvaan kehittämiseen. Korkean kustannustason maissa, kuten Suomessa, valmistavilla yrityksillä on tarve saavuttaa kestävää kilpailukykyä keskittymällä erityisesti korkeamman jalostusarvon tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Näissä haasteissa ja kasvavissa kehitystarpeissa lean-tuotanto on yleisesti hyväksi havaittu toimintatapa, mutta samalla sen jalkauttaminen on todettu olevan erityisen haastavaa, etenkin projektivetoisessa pienerätuotannossa.

Adlin on väitöstyössään pureutunut suomalaisen konepajateollisuuden haasteisiin saavuttaa pitkäjänteistä kilpailukykyä etenkin lean-tuotannon avulla. Tutkimuksessaan Adlin on kehittänyt tiiiviissä yhteistyössä teollisuuden yritysten kanssa Tiedon virtauksen mallinnusmenetelmän (Information Flow Modelling method) etenkin laajojen, moniteknisten ja monimutkaisten tuotekehityksen ja tuotannon kehitysprojektien ohjaamiseen ja jatkuvaan kehittämiseen. Menetelmä tarjoaa työkalut, askeleet ja toimintaperiaatteet mallien hyödyntämiseen käytännössä. Mallien avulla tuotantojärjestelmät ja tuotekehitysprojektit kuvataan syy-seurauskartoiksi, joiden avulla monimutkaisetkin tuotteet ja prosessit voidaan saattaa yksinkertaisempaan ja mitattavampaan muotoon ja tätä kautta asettaa systemaattisen jatkuvan kehittämisen alaisuuteen. Menetelmässä hyödynnetään viimeisintä alan tietoa lean-tuotannosta, tuotekehityksestä sekä projektiliiketoiminnasta.

– Tiedon virtauksen mallinnus -menetelmä voidaan nähdä yhtenä niin kutsutun tieteellisen menetelmän ”Plan-Do-Check-Act” käytännön sovelluksena, jossa yrityksen asiantuntijat ohjataan ennalta määritettyjen kehitysaskelien kautta muodostamaan kokonaisvaltainen kuva omista prosesseistaan tai tuotteistaan. Tämän kokonaiskuvan avulla asiantuntijat pystyvät tunnistamaan kehityskohteita ja etenemään käytännön kehittämisessä järjestelmällisesti myös erityisen moniteknisissä ja kompleksisissa haasteissa, joihin aikaisemmin on ollut haastava vaikuttaa. Mallit edustavat yrityksen omien asiantuntijoiden parasta ymmärrystä tuotekehityksen ja tuotannon nykytilanteesta ja tavoitetilasta, Nillo Adlin kertoo.

Tiedon virtauksen mallinnusmenetelmää on jo sovellettu menestyksekkäästi yli kymmenessä suomalaisessa teknologiayrityksessä. Tällä hetkellä menetelmä on konseptivaiheessa, mutta sillä on potentiaalia rakentua tulevaisuudessa teollisuudelle ja asiantuntijoiden käyttöön tarkoitetuksi lean-työkaluksi. Tutkimus on osoittanut, että menetelmän avulla yritykselle syntyy parempia edellytyksiä systemaattiseen ja pitkäjänteiseen jatkuvaan kehittämiseen.

– Olemme huomanneet, että kun yrityksen omat asiantuntijat eri organisaatioalueilta kuvaavat yhdessä esimerkiksi tuotekehitysprojektien toimintaa, niin aikaisempi hiljainen tieto muuttuu kollektiiviseksi tiedoksi. Samalla syntyy paljon hyödyllistä uutta tietoa. Mallit tarjoavat yritysten asiantuntijoille tavan käsitellä systeemisesti laajempia kokonaisuuksia. Tärkeintä on, että mallien avulla yrityksen asiantuntijat tuottavat itse havaintoja ja vastauksia monimutkaisiin haasteisiinsa ja ovat hyvin sitoutuneita niistä kumpuaviin kehitystoimenpiteisiin, Nillo Adlin täsmentää.

Nillo Adlin valmistui diplomi-insinööriksi Tampereen yliopistosta 2012. Hän asuu ja työskentelee tällä hetkellä Hämeenlinnassa.

Diplomi-insinööri Nillo Adlinin kone- ja tuotantotekniikan alaan kuuluva väitöskirja Formalisation of Information Flows to Support Lean Manufacturing Implementation: Study of High-Variety, Low-Volume Manufacturing in a High-Cost Country (“Tiedon virtauksen formalisointi tukemaan lean-tuotannon jalkauttamista pienerätuotannossa korkean kustannuksen maassa”) tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Teknisten ja luonnontieteiden tieteiden tiedekunnassa torstaina 7.4.2022 kello 12.00 alkaen Festian Pieni Sali 1:ssä (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjinä toimivat professori Björn Johansson (Chalmers University of Technology, Ruotsi) sekä professori Kristo Karjust (Tallinn University of Technology, Viro). Kustoksena toimii professori Minna Lanz Tampereen yliopiston Teknisten ja luonnontieteiden tieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nillo Adlin
050 540 5960
nillo.adlin@tuni.fi

Kuvat

Nillo Adlin. Kuva: Abigail Halonen
Nillo Adlin. Kuva: Abigail Halonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye