EHYT

Kysely: Alkoholi yhä useammin syynä terveydenhuollon vastaanotolla käyntiin – Palveluihin pääsy turvattava

Jaa
Terveydenhuollon henkilöstöstä joka kolmas arvioi, että alkoholin liialliseen käyttöön liittyvät vastaanottokäynnit ovat lisääntyneet ja ne kuormittavat merkittävästi työntekijöitä. Tiedot käyvät ilmi Innolinkin kyselytutkimuksesta, johon vastasi 490 ensihoidossa, päivystyksessä ja perusterveydenhuollossa työskentelevää terveydenhuollon ammattilaista eri puolilla Suomea. Kyselyn teetti Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Alkoholin käyttö on yhä useammin pääsyynä tai vähintään merkittävänä taustasyynä terveydenhuollon vastaanotto- ja hoitokäynneillä. Kyselyyn vastanneet arvioivat, että keskimäärin joka viidennellä (17 %) vastaanotolle tulevalla potilaalla alkoholin liiallinen käyttö on pääasiallinen syy käyntiin ja neljäsosalla merkittävä käynnin tausta- tai osasyy. 

Noin joka kolmas arvioi, että alkoholin liiallinen käyttö vastaanottokäyntien syynä on lisääntynyt vuoden sisällä. Ensihoidossa ja päivystyksessä tämä näkyy vielä vahvemmin: jopa 44 prosenttia arvioi alkoholin käyttöön liittyvien käyntien lisääntyneen.  

”Tulokset kertovat siitä, miten yleisiä alkoholiin liittyvät ongelmat ovat. Tiedämme, että korona-aikana ongelmat ovat lisääntyneet osalla ihmisistä: Ne, jotka juovat paljon, juovat entistä enemmän. Avuntarpeen lisääntyminen näkyy myös EHYTin Päihdeneuvonnassa, jossa vastattujen puheluiden määrä oli viime vuonna 47 % suurempi kuin ennen koronaa.”,toteaa EHYT ry:n va. toiminnanjohtaja Marja Pakarinen.  

Terveydenhuollon henkilöstö arvioi, että alkoholin käyttö vastaanotto- tai hoitokäyntien syynä on yleisintä 50–65-vuotiaiden keskuudessa. Joka kolmas kokee, että ikäryhmässä alkoholi on syynä erittäin tai melko usein. 

Haasteena alkoholiongelman kietoutuminen muihin ongelmiin 

Terveydenhuollon henkilöstöä kuormittavat olosuhteet, joissa potilaan tilanteeseen liittyy alkoholin liiallista käyttöä. Ensihoidossa ja päivystyksessä korostuvat vaikeudet motivoida potilasta hoitoon sekä potilaan aggressiivinen, ennakoimaton tai epäasiallinen käytös. Osa vastaajista pitää lisäksi haasteena ajan ja henkilöstön puutetta. Aikaa potilasta kohden koetaan olevan liian vähän, potilaita on liikaa samanaikaisesti ja määriteltyjä työtehtäviä on paljon. 

Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että palveluita ei ole tarpeeksi saatavilla, eivätkä ne välttämättä sovellu potilaille.Oikeaa palvelua potilaalle voi olla hankalaa hahmottaa, kun ongelmia on paljon​. Haasteena nouseekin esiin alkoholiongelman kietoutuminen muihin ongelmiin: alkoholinkäytön yhdistyminen mielenterveysongelmiin ja esimerkiksi lääkkeiden samanaikaiseen käyttö​ön. Hoitoa ei välttämättä voi toteuttaa, vaikka potilas haluaisikin. Päihdeongelma voi estää mielenterveyspalveluihin pääsyn. 

“Terveydenhuolto on keskeisessä asemassa alkoholiongelmien ehkäisyssä, havaitsemisessa ja hoidossa, mutta tähän työhön tarvitaan varhaisen tuen ja puhumisen lisäksi myös moniammatillisia palveluita ja selkeä hoitojärjestelmä. Mielenterveys- ja päihdelainsäädäntöä ollaan parhaillaan uudistamassa. Lainsäädännössä tulee turvata ihmisten yhdenvertainen oikeus palveluihin ja siihen, että mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön saa apua samanaikaisesti. Hoidossa ei saa unohtaa myöskään läheisten avuntarvetta”, Marja Pakarinen toteaa. 

 

Kyselyn toteutti Innolink EHYT ry:n toimeksiannosta. Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä sekä paneelitutkimuksena marras-joulukuussa 2021.Kysely oli suunnattu erityisesti ensihoidossa, päivystyksissä ja perusterveydenhuollossa työskenteleville lääkäreille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille sekä lähi- ja perushoitajille. Kyselyyn vastasi 490 henkilöä. Vastauksia saatiin eri tiedonkeruukanavien ja yhteistyötahojen kautta. Tulokset ovat suuntaa-antavia. Yhteistyökumppaneita kyselyn jakelussa olivat Suomen Lääkäriliitto, TEHY ry, Suomen Terveydenhoitajaliitto ja Suomen Sairaanhoitajat.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote

Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.

Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote

Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye