Päihteitä käyttävän läheiset jäävät surullisen usein yksin – Läheistenpäivä muistuttaa tuesta
Päihteiden käyttö koskettaa Suomessa arviolta jopa kahta miljoonaa läheistä. Päihteitä käyttävän läheinen voi olla vanhempi, isovanhempi, lapsi, sisarus, ystävä, työkaveri tai muu lähihenkilö.
5. toukokuuta vietetään Läheistenpäivää kolmatta kertaa. Tällä kertaa päihdetyön järjestöt haluavat herättää läheisiä hakemaan apua ja tukea tilanteeseensa.
”Ilman tukea en varmaan olisi hengissä”, totesi eräs läheinen heille tehdyssä verkkokyselyssä.
”Tuesta saan toivoa, huumoria ja uskoa, että tuleepa mitä vaan, sen kestää”, vastasi toinen.
Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPAn vuonna 2019 tekemään kyselyyn osallistuneista läheisistä joka kolmas kertoi, että heillä oli vaikeuksia selviytyä päivittäisistä toimistaan, kuten työstä, opiskelusta, kotitöistä ja harrastuksista.* Läheiset kokevat usein esimerkiksi surua, toivottomuutta, yksinäisyyttä, arvottomuutta ja häpeää.**
Päihdetyön järjestöt muistuttavat läheisiä, ettei vaikean tilanteen kanssa kannata jäädä yksin. Tukea on saatavilla. Päihteitä käyttävien ihmisten läheisten onkin tärkeää suunnata huomio myös omaan jaksamiseensa.
”Voin paremmin, kun saan jakaa kipeitä asioita vertaisten kanssa. Minusta on tullut vahvempi”, kertoi läheinen kyselyssä.
Läheistenpäivänä 5.5.2022 jaetaan tietoa tuen paikoista, kannustetaan hakeutumaan terveydenhuollon tai vertaistuen piiriin, järjestetään puhelin- ja chat-päivystystä sekä ZOOM-webinaari klo 17–19 teemalla “Miten päihderiippuvaisen läheinen voi lisätä omaa hyvinvointiaan?” Ilmoittautuminen webinaariin 3.5. mennessä.
Lisätietoa Läheistenpäivästä: www.laheistenpaiva.fi
Tukea läheisille tarjoavat (soittaminen on maksutonta, anonyymiä ja luottamuksellista):
Päihdeneuvonta 0800 900 45
Älä jää yksin huolesi kanssa, jos läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa. Päihdeneuvonnan ammattilaiset ovat apunasi joka päivä vuorokauden ympäri.
Irti Huumeista -chat 9–15 www.irtihuumeista.fi
Älä jää yksin, löydä tukea. Voit kysyä luottamuksellisesti huumeista, huumeita käyttävien päihdepalveluista, toipumisen tuesta ja läheisille tarjottavasta tuesta.
Irti Huumeista -puhelin 0800 980 66
Voit keskustella anonyymisti ja maksutta elämäntilanteestasi. Koulutetut vapaaehtoiset ja ammattilaiset kuuntelevat ja ohjaavat halutessasi palveluiden piiriin. Puhelin päivystää ma-to klo 9–15 ja 18–21 sekä pe klo 9–15.
Raitis Linja -puhelin 0800 508 230
Luottamuksellista ja kannustavaa keskustelua koulutettujen ammattilaisten kanssa. Raitis Linja päivystää ma–pe klo 12–15.
Lisää tukipaikkoja osoitteessa: https://www.kuivinjaloin.fi/apua-laheisille/mista-apua/
#MyösLäheiset #MistäTukea #HuolehdiMyösItsestäsi
Kampanjan järjestävät: Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys ry, Nuorten Ystävät / Verto Oulu, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto, Ehyt ry, Tukikohta ry ja MIPA 2.0 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma.
Lisätietoja:
Mirka Vainikka
toiminnanjohtaja, Irti Huumeista ry
+35840 0937128
mirka.vainikka@irtihuumeista.fi
Irene Komu
kehittäjä, Sininauhaliitto
+35850 574 8809
Marja Oivo
läheistyöntekijä, Tukikohta ry
+35844 767 5940
Minna Ekholm
toiminnanjohtaja, Myllyhoitoyhdistys
+35840 7291171
Lähteet:
*MIPA: Omaisten hyvinvointi Omaisten hyvinvointi | Tietopuu (a-klinikkasaatio.fi)
**THL: Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet > Huumeet Huumeet - THL sekä THL: Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet > Alkoholi > Usein kysytyt kysymykset > Juomiskulttuuri Usein kysytyt juomiskulttuurista - THL
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna PohjolaMyllyhoitoyhdistys
Puh:+358445353219johanna.pohjola@myllyhoito.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Annankatu 29 A 9
00100 Helsinki
040 729 1171 (9-15)http://www.myllyhoitoyhdistys.fi
Myllyhoitoyhdistys on sitoutumaton valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on riippuvuuksien ehkäiseminen ja päihderiippuvuuteen tai muihin haitallisiin riippuvuuksiin sairastuneiden ja heidän läheistensä auttaminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Myllyhoitoyhdistys ry
Mediakutsu: Koulutus addiktiosta toimittajille ja viestijöille 8.10. klo 9-11.3017.9.2024 07:40:00 EEST | Kutsu
Maksuton verkkokoulutus tarjoaa työkaluja ammattitaitoiseen ja uskottavaan raportoimiseen riippuvuuksista sekä päihteiden käytöstä ja käyttäjistä.
”Koen sellaista yksinäisyyttä, että ei voi kuvailla” – päihderiippuvaisen läheinen jää hätänsä kanssa yksin24.4.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
Järjestöjen kyselyn mukaan päihteitä käyttävän läheiset jäävät helposti avun ulkopuolelle, eikä heidän tarpeitaan tunnisteta terveydenhuollossa riittävästi. Läheistenpäivänä 5. toukokuuta järjestetään päihderiippuvaisten läheisille tukitapahtumat Helsingissä ja Seinäjoella.
Kutsu: Seminaari päihdehoidosta Yhdysvalloissa opioidikriisin keskellä11.1.2024 08:15:00 EET | Kutsu
Miten päihderiippuvuutta hoidetaan nykyään Yhdysvalloissa? Kuinka maan opioidikriisi on vaikuttanut hoitomenetelmiin? Maksuton seminaari on tarkoitettu sote- ja päihdealan ammattilaisille sekä muille kiinnostuneille, ja siihen voi osallistua myös etänä.
Kutsu: Seminaari addiktioista ja päihdehoidosta 22.11.18.10.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Miten addiktio näkyy nuorten elämässä, entä millaista on somelääkärin työ? Millaisia ongelmia on päihdepalveluissa, ja miksi asiakkaiden yhdenvertaisuus ei siellä aina toteudu? Miten sitkeästä läheisriippuvuudesta pääsee eroon? Maksuttomassa seminaarissa puhuvat somelääkäri Atte Virolainen (Lääkäri Atte), laulaja-lauluntekijä Jippu ja oikeustieteen tohtori Heidi Vanjusov.
Mediakutsu: Koulutus addiktiosta toimittajille ja viestijöille 10.10. klo 9-11.303.10.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Maksuton verkkokoulutus tarjoaa työkaluja ammattitaitoiseen ja uskottavaan raportoimiseen riippuvuuksista sekä päihteiden käytöstä ja käyttäjistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme