Break the Fight! kehitti uuden koulukiusaamista ennaltaehkäisevän taidenuorisotyömallin koulujen arkeen
Break the Fight! -taidenuorisotyömalli on koulukiusaamista ennaltaehkäisevä tomintamalli yhteistyössä taidekummien, koulun oppilaiden ja henkilökunnan kanssa. Taidenuorisotyömalli tuo matalan kynnyksen kohtaamisia ja toimintaa kouluarkeen. Toiminnassa kehitetään työkaluja, joilla hip hop - kulttuuriin pohjautuva tekeminen ja kiireettömät kohtaamiset luovat nuorilähtöistä sisältöä kouluarkeen ja ehkäisevät koulukiusaamista sekä purkavat jännitteitä.
Turvalliset taidekummit kehittävät koulua kasvuympäristönä yhdessä muiden koulun toimijoiden kanssa, osallistuvat tiedollisen ja taidollisen oppimisen vahvistamiseen tarjoamalla liikunnallisia ja taiteellisia oppimisen paikkoja, sekä tukevat koulun arkea yhteisöä rakentavalla tavalla, esimerkiksi tukemalla ryhmäprosesseja. BTF- taidekummi on helposti lähestyttävä aikuinen, jolle nuoret voivat tulla kertomaan omasta elämästään ja ajatuksistaan myös taidetyöpajojen ulkopuolella. Toiminnoissa jokainen oppilas osallistuu, pystyy ja osaa – työpajat sopivat kaikille taustasta tai aiemmasta taitotasosta riippumatta.
Break the Fight! toteuttaa taidenuorisotyömallin kautta Helsingin kaupunkistrategiaa, jossa on Mukana -ohjelma, joka sisältää erilaisia toimintamalleja kuten K-0 – Kiusaamiseen puuttuvan työn malli, Harrastamattomien lasten tukeminen harrasteisiin -malli, TVV -malli, joka tukee peruskoululaisten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä, Rasismin vastainen toimintamalli kouluissa yhteistyössä oppilaiden kanssa ja Kouluvalmentajamalli.
Taidenuorisotyömalli tuo erittäin tärkeän lisän Mukana -mallien oheen erityisesti sen koulukiusaamista ennaltaehkäisevän toiminnan kautta. Kiusaamisen ennaltaehkäisyyn kouluissa tulee tutkimustenkin mukaan panostaa. Opettajien kuormittavaa arkea helpottamaan rakennettu toimintamalli tuo turvallisia aikuisia mukaan kouluarkeen. Taidekummitoiminnassa ajatuksena on, että kouluyhteisöä rakennetaan ja kiusaamista ehkäiseviä toimintatapoja pohditaan yhdessä taidekummien, opettajien ja oppilaiden kanssa.
BTF -taidenuorisotyömalli on rakennettu 7-29 vuotiaille nuorille ja sitä voidaan integroida koulunuorisotyöhön toteutettavaksi ja tehtäväksi yhdessä kouluvalmentajan tai koulunuorisotyöntekijän kanssa.
Break the Fight! -konseptiin sisältyy poikkisektorinen toimialoja silloittava taide- ja kulttuuritoiminta, jossa toimitaan erilaisin toimintakonseptein niin opetus-, nuoriso- kuin kulttuuritoimissa. Taidenuorisotyömallissa taidekummit jalkautuvat kouluille, nuorisotaloille ja julkisiin tiloihin, Suomen mallin harrastustoimintaa toteutetaan monilajisesti kouluissa (tanssi, katutaide, kuvataide, elokuva-animaatio, valokuvaus, pallolajit, bänditoiminta jne.), näyttämöteoksia kierrätetään koulukiertueiden kautta valtakunnallisesti, nuorilähtöistä hip hop -tapahtuma-ja työpajatoimintaa, työhyvinvointipäiviä ja täydennyskoulutuksia tarjotaan eri tahoille.
Arvoliiton toiminnanjohtaja Ulla Nordin sanoin: ”Break the Fight! on loistava sosiaalinen innovaatio, tarvitsemme kaikki keinot käyttöön koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Kuten kaikki varmasti tiedämme, kiusaaminen on erittäin viheliäinen yhteiskunnallinen haaste, josta aiheutuu pitkäaikaisia haittoja. Tällaisen toiminnan vaikuttavuuspotentiaali on suuri.”
Break the Fight! BTF -Mahdollisuus kuulua -hanke 2018-2021 (kevät 2022)
Break the Fightin maksuttomat harrastustoiminnot kouluilla BTF -Mahdollisuus kuulua -hankkeessa ja BTF -toiminnassa aiemmin ovat pilotoineet uutta harrastamisen Suomen mallia jo pitkään. Uusi harrastamisen Suomen malli on saanut alkunsa Islannin mallista. Pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelman 2019 kirjauksessa harrastustoiminta liitettiin koulupäivän yhteyteen. Hallitus halusi luoda Suomeen Islannin kaltaisen mallin ja edistää samalla maksutonta harrastamista. Se pyrkii vahvistamaan koulun merkitystä yhteisön keskuksena ja hyvinvoinnin edistäjänä. Islannin mallin takana on ollut vahva tutkimustieto. Myös Break the Fight! -toimintaan on investoitu jo viisi vuotta kestäneillä seuranta- ja arviointitutkimuksilla, jotka on ostettu Nuorisotutkimusseuralta.
Vuosina 2017-2018 seurantaa ja arviointia tehtiin Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa Break the Fight! Kiertue- ja mallinnushankeessa, jossa vietiin maksuttomia breikkitanssityöpajoja, osallisuuslaboratorioita, päättäjäkeskustelutilaisuuksia ja ammattinäyttämöteosta Break the Fight – I was here! neljän kunnan peruskouluille Suomessa. Seuranta- ja arviointitutkimus rakentui lähes 200 sivuisen kirjan muotoon: Väkivallattomuuden sanomaa yläkouluille hiphop -kulttuurin keinoin, toim. Sofia Laine.
Vuosina 2018-21 seurantaa ja arviointia jatkettiin Helsingin Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan rahoittamassa hankkeessa Break the Fight! BTF -Mahdollisuus kuulua #BTFItaHelsinki. Seuranta- ja arviointitutkimus Kohti nuorten kestävää hyvinvointia Itä-Helsingissä tehtiin näkökulmatekstien muotoon Nuorisotutkimusseuran nettisivustolle.
BTF -Mahdollisuus kuulua -hankkeen päätöstilaisuus pidetään Oodin Maijansalissa perjantaina 13.5. klo 12:00-13:15. Tilaisuudessa Taidenuorisotyömallin kehittäjä ja BTF -Mahdollisuus kuulua -hankkeen johtaja Arja Tiili kertoo uudesta hankkeen myötä syntyneestä arvopohjaisesta yhteiskunnallisesta yrityksestä Break the Fight Oy ja sen taide- ja kulttuuripalveluista, joita yritys tarjoaa kunnille, yrityksille ja organisaatioille.
Nuorisotutkimusseuran tutkija avaa seuranta- ja arviointitutkimuksen näkökulmasta hankkeen toimintoja.
Tilaisuus striimataan suorana lähetyksenä Helsinki -kanavalle, jonne se jää tekstitettynä myöhempää katselua varten.
Aikataulu:
Tarjolla kahvia ja teetä lämpiössä 11:30-12:00.
Maijansali
12.00 DJ soittaa ja koulunuorten breikkiesitys
12.05 Tervetuloa! Break the Fight! BTF-Mahdollisuus kuulua hankkeen johtaja Arja Tiili avaa tilaisuuden
12.10 Kenttäkuulumiset: BTF -taidekummit Santeri Karttunen ja Lauri Peltonen kertovat BTF -toiminnasta kouluilla, nuorisotaloilla ja julkisissa kapunkitiloissa
12.30 Tutkijoiden puheenvuoro: Tutkija Susanna Jurvanen Nuorisotutkimusseurasta avaa hankkeen tutkimusta Kohti nuorten kestävää hyvinvointia Itä-Helsingissä
12.45 Arja Tiili kertoo Break the Fight! -toiminnasta ja sen jatkosta
12:55 Beatboxaaja ISKU esiintyy
13:00-13:15 Avointa keskustelua ja kysymyksiä
13:15 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja: https://www.breakthefight.com
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arja TiiliToiminnajohtaja ja ToimitusjohtajaArja Tiili Dance Company ja Break the Fight Oy
Puh:050 3756 728arja.tiili@breakthefight.comLinkit
Tietoja julkaisijasta
Arja Tiili Dance Company on tanssitaiteilija Arja Tiilin johtama tanssiryhmä, joka tuottaa laadukkaita, omalaatuisia, rohkeita ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia näyttämöteoksia ja työpajoja.
Break the Fight Oy on yhteiskunnallinen yritys, jonka päätoimintona on koulutus, tapahtuma- ja harrastuspalvelut sekä tavaramerkin ja lisenssien hallinta.
Break the Fight® lyh. BTF on hiphop-kulttuurista ammentava taidetoimintamalli, joka vie väkivallattomuuden sanomaa kouluikäisille Suomessa. Tavoitteena on ehkäistä koulukiusaamista ja edistää yhteisöllistä tekemistä sekä kouluissa että niiden ulkopuolella.
Break the Fight! -toiminnassa mukana olevat hiphop –kulttuurin ja taiteen ammattilaiset edustavat alansa huippuosaamista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Break the Fight Oy
SuomiAreenassa keskustellaan poliisi Michela Söderströmin kanssa kouluväkivallan ja jengiytymisen ennaltaehkäisystä taiteen ja hiphop-kulttuurin keinoin11.6.2024 06:00:00 EEST | Tiedote
Syrjäytymisvaarassa olevan tai rikoksilla oireilevan nuoren tilanteeseen puuttuminen ja hänen auttaminensa vaatii juurisyiden tunnistamista ja moniammatillista yhteistyötä. Jokainen nuori tarvitsee turvallisen ja terveellisen yhteisön ja ympäristön, jossa kasvaa ja kehittyä. Paras keino tähän on, kun aikuiset nuoren ympärillä tekevät yhteistyötä ja yhdessä löytävät nuorelle tervettä tekemistä turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Taiteen, urheilun tai muun kulttuurin alan saralta on yksi, jos toinenkin löytänyt pelastuksensa! - sanoo Söderström.
BREAK THE FIGHT! valittiin SuomiAreenaan 2024 pitämään paneelikeskustelu kouluväkivallasta. Mukana BTF-toiminnan kehittäjä tanssitaiteilija Arja Tiili, taideohjaajia, nuorisotyöntekijöitä ja nuoria.8.1.2024 13:01:14 EET | Uutinen
Break the Fight! Breikkaa koulukiusaamista vastaan on mukana Suomen suurimmalla yhteiskunnallisella festivaalilla SuomiAreenassa Porissa kesällä 2024. BTF-toiminnan kehittäjä tanssitaiteilija Arja Tiili ohjaa paneelikeskustelun kouluväkivallasta ja uudesta taidenuorisotyön mallista. Taidenuorisotyö® osallistaa nuoria mukaan kouluväkivaltaa ennaltaehkäisevään taidetoimintaan.
Break the Fight! ja Arja Tiili Dance Companyn kevätkooste. Olemme mukana Kuopio Tanssii ja Soi 18.6. ja VanDancessa 9.9. Uusi elämyskauppamme on täydessä toiminnassa!15.6.2023 14:42:23 EEST | Tiedote
Ihanaa aurinkoista kesää! Mukana kevätkooste ja tietoa vielä tulevista tapahtumista. Kesäkuussa Break the Fight! suuntaa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleille ja 9.9. Arja Tiili Dance Company on mukana VanDance -festivaalilla Vantaan Myyrmäessä Break the Fight - Burn the Floor! -teoksella. Van Dance on päivä täynnä tanssia, tule tsekkaamaan! Oletko tutustunut jo Elämyskauppaamme? Tarjoamme ammattinäyttämötoimintaa, tanssia ja työpajoja! Käy heti katsomassa!
Break the Fight! -taidenuorisotyömalli esillä kevään ja kesän aikana tapahtumissa ympäri Suomea!23.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote
Break the Fight® lyh. BTF -taidenuorisotyömalli vie väkivallattomuuden sanomaa kouluikäisille Suomessa. Tavoitteena on ehkäistä koulukiusaamista ja edistää yhteisöllistä tekemistä sekä kouluissa että niiden ulkopuolella. BTF -taidenuorisotyössä lapsille ja nuorille tarjoutuu mahdollisuus yhdessä tekemiseen, liikkumiseen, itseilmaisuun ja onnistumiseen. Olemme keväällä ja kesällä mukana monissa tapahtumissa, kuten Nuori2023 -tapahtumassa Jyväskylässä huhtikuussa, Maailma kylässä -festareilla Helsingin Suvilahdessa toukokuussa ja kesäkuussa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla! Edessä on toiminnan kannalta kiireinen ja tapahtumantäyteinen vuosi!
Break the Fight! on mukana Educa-messuilla 27.-28.1.2023!12.1.2023 17:43:48 EET | Tiedote
Olemme mukana Educa-messuilla 27.-28.1.2023! Educa on johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma. Messuilla on mukana 350 näytteilleasettajaa, 400 esiintyjää ja paikalle odotetaan 20 000 kävijää. Maksuton Educa tarjoilee opetus- ja kasvatusalan uusimmat tuulet sekä polttavimmat puheenaiheet. Messut järjestetään vuoden tauon jälkeen. Break the Fight! ja Arja Tiili Dance Company ovat ylpeitä ollessaan mukana vuoden 2023 messuilla. Messupaikkamme on 6g20. Olemme myös mukana lavaohjelmassa Tulevaisuuden luokkahuoneessa 27.1.2023 klo 17:30-18:00 kertomassa uudesta Taidenuorisotyön täydennyskoulutuksesta. Paneelissa keskustelemassa taidenuorisotyöstä kouluissa sekä koulutusmahdollisuuksista Break the Fight! -toiminnan kehittäjä Arja Tiili, taidekasvattaja ja taidenuorisotyömallin kouluttaja Lauri ”Laxa” Peltonen sekä BTF -toiminnassa mukana olevia lapsia ja nuoria. Aika: 27.1.2023 17:30 - 18:00 Paikka: Tulevaisuuden luokkahuone Esiintyjät: Arja Tiili, Lauri ”Laxa” Peltonen Messukeskus o
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme