Maailman mehiläispäivä 20.5.

Jaa
Maailman mehiläispäivää vietetään 20. toukokuuta viidettä kertaa. Fiskars on aina ollut pölyttäjien puolella ja tänä keväänä kaikki voivat osallistua maailman mehiläispäivään. Fiskars ja Satokausikalenteri kannustavat jokaista helpottamaan pölyttäjien elämää rakentamalla hyönteishotellin.

Pölyttäjät ovat ruokaturvan asialla, myös Suomessa!

Pölyttäjien ahdinko koskettaa meitä kaikkia. Maailman mehiläispäivää vietetään 20.5. YK:n aloitteesta tänä vuonna viidettä kertaa. Mehiläiset, kimalaiset ja muut pienet pölyttäjät tekevät meillä Suomessakin merkityksellistä työtä ruokaturvamme hyväksi.

“Jopa 90 % maailman luonnonvaraisina kukkivista kasveista tarvitsevat pölyttäjiä, ruokakasveista osuus on 75 %.  Meillä Suomessa tärkeimpiä luonnollisia pölyttäjiä ovat kimalaiset ja mehiläiset. Ilman niitä ei esimerkiksi olisi metsissä marjoja, joita poimia”, kertoo Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula.

Pölytystä hoitavat meillä ja muualla myös esimerkiksi kukkakärpäset, perhoset, kovakuoriaiset ja jotkin ampiaislajit.

Siistiksi huoliteltu piha ei aina miellytä pölyttäjää

Omaan lähiympäristöönsä ei välttämättä halua lahoavia risukasoja tai pystyynkuolleita kelopuita. Pölyttäjien mielestä ne ovat kuitenkin mahtavia pesä- ja talvehtimispaikkoja. Harva omakotiasuja myöskään ilahtuu nurmikolla kasvavista voikukista, mutta lentäville hyönteisille nekin ovat tärkeitä. Voikukat voi toki poistaa, kunhan pitää huolen että jotain kukkivia kasveja pihalta löytyy. Hyönteisnäkökulman ottaminen voi auttaa suhtautumaan näihin koti- tai mökkipihan kauneusvirheisiin positiivisemmin.

“Mahdollisimman monimuotoinen ympäristö, johon kuuluu niin hoitamattomia metsiköitä ja joutomaata kuin monipuolista kukkivaa lajistoakin, palvelee pölyttäjiä parhaiten. Siistiinkin puutarhaan voi aina istuttaa kukkia! Osa pihan tasaisesta vihreästä nurmikosta voisikin olla kukkaniittyä. Koko kesän kukkiva piha tuo myös paljon iloa”, kertoo PR- ja viestintäpäällikkö Mari Rouvi Fiskarsilta.

Pölyttäjäystävällistä puutarhanhoitoa voi lähestyä myös valitsemalla istutuksiin läpi kasvukauden kukkivia kasveja ja välttämällä kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä. Käsistään kätevä voi nikkaroida lähiympäristöönsä hyönteishotellin.

“Pölyttäjien läsnäolo ja hyvinvointi on meidän kaikkien etu, jatkossa jopa kriittinen tekijä ruoantuotannon turvaamiseksi”, Samuli Karjula tiivistää. 

Nikkaroi lähiympäristöösi hyönteishotelli näin:

  1. Rakenna neljästä noin 15 cm mittaisesta laudanpätkistä neliön muotoinen kehikko ja peitä toinen sivu vanerilla tai vahvalla pahvilla. Myös ontto puunrungon pätkä sopii kehikoksi.
  2. Täytä kehikko luonnonmateriaalilla, kuten kaislalla, lahonneilla oksilla, kävyillä, heinällä ja sammaleella. 
  3. Kehikon päälle voi laittaa kanaverkkoa, joka pitää sisustuksen paikoillaan ja estää lintuja popsimasta hotellin asukkeja.
  4. Ripusta hyönteishotelli tuulensuojaisaan paikkaan, jossa aurinko kuivattaa aamukasteen.

#fiskarshappybee

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Satokausikalenteri



https://satokausi.fi

Satokausikalenteri on vuonna 2011 kehitetty konsepti, joka perehdyttää ihmisiä syömään eri sesonkien mukaisia vihanneksia ja hedelmiä. Satokausi-tuotteisiin kuuluu vuosittain ilmestyvä paperikalenteri, mobiilisovellus ja kirjoja. Satokausi-brändiin liittyy myös sosiaalisessa mediassa toimiva yhteisö. Satokausikalenteri Media Oy, markkinointiviestinnän luova toimisto, tekee myös oman brändinsä ulkopuolisia projekteja ruoka-alan toimijoille kuten kaupoille[7]. Yrityksen tekemisiä yhdistää tavoite lisätä kasvisten osuutta ruokavalioissa ja levittää sesonkiajattelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satokausikalenteri

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye