Reilu datatalous ja digitaalinen sivistys toisivat turvaa Suomelle informaatiosotien aikakaudella

Datatalouden läpinäkymättömyys ja digitaalisen vallan keskittyminen harvojen käsiin uhkaa eurooppalaisen talouden ja demokratian tulevaisuutta. Samalla ne tekevät meidät alttiiksi huomaamattomalle informaatiovaikuttamiselle, uhkaavat yksityisyyttämme ja nakertavat samalla myös kyberturvallisuutemme.
Tiedot ilmenevät Sitran tuoreesta Digivalta-selvityksestä, joka myös osoittaa, että digijätit eivät noudata EU:n tietosuoja-asetusta (GDPR General Data Protection Regulation). Selvityksen tavoitteena oli tutkia, miten testihenkilöinä olleisiin päätöksentekijöihin voidaan vaikuttaa heistä kerätyn datan avulla. Samalla jäljitettiin, mitkä kaikki toimijat keräävät meistä dataa käyttäessämme erilaisia verkkopalveluja.
Loppuraportti esittelee Digivalta-selvityksen tuloksia testihenkilöiden osalta ja kuvaa digitaalisen vallan eri ulottuvuuksia. Lisäksi se sisältää joukon suosituksia, joilla datataloudesta voidaan tehdä nykyistä reilumpi ja läpinäkyvämpi sekä demokratiasta kestävämpi.
Suositusten mukaan esimerkiksi yksilöiden oikeuksia, osaamista ja toimintamahdollisuuksia pitää vahvistaa monimutkaistuvassa yhteiskunnassa ja informaatioympäristössä. Datajättien vallan suitsiminen sekä yritysten välisen kilpailun ja datamarkkinoiden toimivuuden parantaminen taas levittäisi datatalouden hyötyjä nykyistä laajemmin ja reilummin.
”Ensimmäinen askel tilanteen korjaamiseksi on lisätä ymmärrystämme tästä uudesta taloudesta. Tämän lisäksi tarvitaan muutoksia rakenteisiin ja yksilöiden taitoihin. Digivalta-selvitys antaa omalta osaltaan tukea sille, että myös uutta sääntelyä, kuten data- ja digipalvelusäädös (DSA Digital Service Act) tarvitaan. Yhteiskuntina olemme vasta heräämässä siihen, että keskeiset sosiaalisen median alustat ja digitaaliset kauppapaikat ovat yhteiskunnan kriittistä infrastruktuuria”, Sitran Reilu datatalous -teeman johtaja Kristo Lehtonen sanoo.
Kiristynyt turvallisuustilanne alleviivaa digitaalisen sivistyksen ja informaatiolukutaidon merkitystä
Selvityksen mukaan nykymallisen datatalouden läpinäkymättömyys on uhka yksityisyydellemme, rapauttaa luottamusta ja tekee meidät kaikki alttiiksi informaatiovaikuttamiselle. Digijätit, kuten Google ja Facebook, eivät edelleenkään myöskään noudata tietosuoja-asetusta esimerkiksi vastaamalla lain mukaisiin tietopyyntöihin. Poikkeuksena oli testissä mukana ollut sisämarkkinakomissaari Thierry Bretonin kabinetin jäsenen Filomena Chiricon tekemä tietopyyntö.
Yksi käytännön esimerkki yksilöiden taitojen ja digitaalisen sivistyksen tukemisesta on Sitran kumppanuus riippumattoman suomalaisen faktantarkistuspalvelu Faktabaarin kanssa. Yhteistyö mahdollistaa osaltaan suomalaisen osaamisen kehittämisen liittyen sekä faktantarkistamiseen että digitaalisen informaatiolukutaidon opettamiseen.
Digitaalisen sivistyksen merkitys on korostunut entisestään Venäjän hyökkäyssodan ja kiristyneen turvallisuuspoliittisen tilanteen myötä. Faktabaari on mukana EDMO-NORDIS -konsortiossa (European Digital Media Observatory – Nordic consortium), joka on EU-tasolla keskeinen disinformaation torjumista tutkiva ja edistävä yhteenliittymä. Siihen kuuluu faktantarkistusorganisaatioita ja yliopistoja neljästä Pohjoismaasta. Suomesta konsortiossa ovat mukana Faktabaari ja Helsingin yliopisto.
”Alustoilla ja niiden algoritmeilla on paljon valtaa siihen, millaista informaatiota yksilöille tarjotaan. Tätä valtaa voidaan käyttää myös ihmisten manipuloimiseksi, esimerkiksi välittämällä valeinformaatiota. Tämän takia meidän on yhdessä panostettava digitaaliseen informaatiolukutaidon edistämiseen, jotta ihmisillä olisi jatkossakin edellytykset muodostaa itse omat mielipiteensä ja päätöksensä, Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen sanoo.
Aiheesta keskustellaan 24.5. klo 14.00–16.00 Faktabaari-foorumissa. Ilmoittaudu mukaan!
Sitran Digivalta-selvitys toteutettiin syksyn 2021 ja kevään 2022 välisenä aikana. Ainutlaatuisen selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikuttamisen tapoja ja parantaa datankäytön läpinäkyvyyttä. Selvitys toteutettiin yhteistyössä data-analytiikkayritys Hestia.ain kanssa.
Sitran Demokratia ja osallisuus -teemalla huhtikuussa 2022 käynnistynyt, nelivuotinen Digitaalinen valta ja demokratia -projekti jatkaa osaltaan Digivalta-selvityksessä aloitettua työtä datan yhteiskunnallisen merkityksen avaamiseksi, digitaalisen vallan läpivalaisemiseksi sekä ymmärryksen lisäämiseksi informaatio- ja mediaympäristön murroksesta. Projektissa jatketaan Sitran Digiprofiilitestin kehittämistä. Datan keräämistä ja leviämistä on aiemmin tutkittu myös Digijälki-selvityksessä. Mediaympäristön murroksesta ja tulevaisuuskuvista Sitra on aiemmin tehnyt selvityksen Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen – murros ja tulevaisuus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kristo Lehtonen, teemajohtaja, Reilu datatalous
kristo.lehtonen@sitra.fi, puh. 0294 618 525
Jukka Vahti, projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia -projekti
jukka.vahti@sitra.fi, puh. 0294 618 286
Kirsi Suomalainen, asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet
kirsi.suomalainen@sitra.fi, puh. 0294 618 243
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Artificial intelligence solutions to boost productivity in different industries – Europe must accelerate progress27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
The next phase of AI development will bring new specialised applications to support industrial and sectoral renewal. The impact on productivity improvements could be significant. Europe needs to invest heavily in AI to compete globally, suggests a new Sitra report.
Sitra inleder förändringsförhandlingar19.3.2025 15:35:31 EET | Pressmeddelande
Jubileumsfonden för Finlands självständighet inleder förändringsförhandlingar som påverkar stödverksamheterna. Dessa är kopplade till en ny strategi där Sitra flyttar verksamhetens fokus starkt mot att finansiera innovationer för att omvandla Finland. Målet är också att öka smidigheten och effektiviteten.
Sitra aloittaa muutosneuvottelut19.3.2025 15:35:31 EET | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto käynnistää tukitoimintoihinsa kohdistuvat muutosneuvottelut. Ne liittyvät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toiminnan painopistettä voimakkaasti innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä ketteryyttä ja tehokkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme