Yhdessä sovitut pelisäännöt määrittävät hyvinvointia etätyössä

Juuri julkaistu pitkittäistutkimus osoittaa, että työn imun ylläpitäminen pitkittyneessä etätyössä edellyttää organisaatioilta hyvää etätyön tukea ja johtamista. Lisäksi kodin soveltuvuus etätyöympäristönä ja sen laitteistojen toimivuus suhteessa etätyöhön olivat tärkeitä työn imun kokemuksen mahdollistavia tekijöitä. Työn imua kannatteli myös työntekijöiden aktiivinen ja oma-aloitteinen työn kehittäminen etätyötilanteessa.
— Onkin erityisen tärkeää, että johtamiseen kiinnitetään huomiota etätyössä ja myös tulevaisuuden monipaikkaisessa työssä, esittää tutkimushankkeen johtaja Anne Mäkikangas Tampereen yliopistosta.
— Jotta työntekijöiden omaehtoinen työn kehittäminen mahdollistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, on tärkeää varmistaa, että ymmärrys työn kehittämisen rajoista ja mahdollisuuksista on jaettua johdon ja työntekijöiden kesken. Jatkossa yhä keskeisemmäksi seikaksi asiantuntijatyössä nousee myös työn ja vapaa-ajan rajapinnan kehittäminen ja työntekijälähtöinen johtaminen, joka vaatii myös yhteisiä pelisääntöjä, Mäkikangas toteaa.
Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että valtaosalla tutkituista työn imu oli säilynyt hyvällä tasolla pitkään jatkuneessa etätyössä. Neljänneksellä tutkituista työntekijöistä työn imun kokemus oli kuitenkin laskenut vuosien 2020 ja 2021 aikana.
— Työn imun kehityskulut eriytyivät. Vaikka valtaosa tutkituista etätyöntekijöistä säilytti työn imun hyvän tason, osan työhyvinvointi myös laski merkittävästi. Siten myös tulevassa monipaikkaisessa työssä etä- ja läsnätyön määrästä on sovittava huomioiden sekä työntekijöiden että työyhteisöjen tarpeet, Mäkikangas huomauttaa.
Itsensä johtamisen taito ja turvallinen yhteisö tärkeitä
Toinen koronapandemian aikaiseen etätyöhön keskittyvä uusi tutkimus osoittaa, että työntekijän itsensä johtamisen taidot ja lähityöyhteisön psykologinen turvallisuus olivat tärkeitä tekijöitä työn merkityksellisyyden kokemuksen ja vähäisen työuupumuksen kannalta.
Tutkitut kokivat työn merkityksellisyyttä eniten silloin, kun he samanaikaisesti johtivat aktiivisesti omaa työtään ja lähityöyhteisön psykologinen turvallisuus oli korkealla tasolla.
— Työ on nykyisin yhä itsenäisempää, mutta samalla on edelleen merkittävä tarve sille, että myös työyhteisö tukee yksilön työtä, ja että työssä säilyy inhimillinen ulottuvuus, tutkijatohtori Kirsi Sjöblom Tampereen yliopistosta toteaa.
Tutkimuksessa sisällytettiin ensimmäistä kertaa itsensä johtamiseen myös oman hyvinvoinnin johtaminen, joka oli merkityksellinen tekijä erityisesti työuupumuksen ja sen ennaltaehkäisyn näkökulmasta.
— Hyvinvoinnin ylläpitäminen on merkittävä haaste nykypäivän työelämässä, ja siksi myös itsensä johtamisen taidoissa on huomioitava uudenlainen tarve taidoille johtaa omaa hyvinvointia työssä. Tieto itsensä johtamisesta ja psykologisesta turvallisuudesta etätyössä on toistaiseksi hyvin vähäistä. Tämä on yllättävää, sillä etätyö ei ole uusi ilmiö, ja itsensä johtaminen on etätyössä erityisen tärkeää, Sjöblom toteaa.
Molemmat julkaistut tutkimukset liittyvät Työsuojelurahaston rahoittamaan Turvallisesti etänä - työhyvinvointi ja sen johtaminen etätyössä -tutkimushankkeeseen, jossa selvitetään työntekijöiden ja esihenkilöiden kokemuksia koronapandemian aikaisesta etätyöstä ja kartoitetaan tekijöitä, jotka edistävät työhyvinvointia.
Mäkikangas, A., Juutinen, S., Mäkiniemi, J-P., Sjöblom, K., & Oksanen, A. (2022). Work engagement and its antecedents in remote work: A person-centered view. Work & Stress.
https://doi.org/10.1080/02678373.2022.2080777
Sjöblom, K., Juutinen, S., & Mäkikangas, A. (2022). The importance of self-leadership strategies and psychological safety for well-being in the context of enforced remote work. Challenges, 13, 14. Teemanumero: Challenges in work and employment during the covid-19 pandemic.
https://doi.org/10.3390/challe13010014
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Työelämätutkimuksen tenure track -professori, Työelämän tutkimuskeskuksen johtaja, Turvallisesti etänä -hankkeen johtaja Anne Mäkikangas, anne.makikangas@tuni.fi
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote
Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme