Asiantuntija neuvoo: Näin hoidat hyönteisten puremia ja pistoksia
Hyttyset ovat Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset, ja lähes kaikki suomalaiset herkistyvät niiden pistoille. Noin 10 % saa hyttysten pistoksista voimakkaampia allergiaoireita. Pistiäisallergisia (ampiainen, mehiläinen ja kimalainen) väestöstä on noin 2 %. Sen sijaan mäkäräiset, polttiaiset ja hirvikärpäset eivät yleensä aiheuta allergiaa, ja paarman puremakin vain harvoin.
Lieviä oireita voi hoitaa itse
Suurin osa ihmisistä reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin lievästi. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee yleensä paikallista punoitusta ja turvotusta, kutinaa ja paukamia.
”Kutinan lievittämiseen voi kokeilla hydrokortisonivoidetta tai paikallisesti käytettävää antihistamiinia. Käteviä ovat esimerkiksi apteekista saatavat antihistamiinipuikot,” kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs.
Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyönteisiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.
”Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää pistokohtaa vasten, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä tai kylmäpakkausta. Jos pistoskohdat ovat kovin kipeitä niin kipulääke voi helpottaa kipua,” Ijäs neuvoo.
Lääkäriin on mentävä, jos oireet eivät helpota kotikonstein tai iho-oireet leviävät itsehoidosta huolimatta tai pistokohdat tulehtuvat.
Vakavissa allergisissa reaktioissa on mentävä lääkäriin
Hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen pistokohtaan ilmestyy nokkospaukama, joka häviää muutamassa tunnissa. Kohtaan voi syntyä myös parin tunnin kuluttua kutiseva näppy, joka voi kestää useita päiviä.
Paarman pistot aiheuttavat tyypillisesti laajan, turvonneen paukaman, jonka keskellä on vetistävä näppylä. Pistiäisallergiassa puolestaan turvotusta ja nokkospaukamia tulee pistokohdan ympärille ja myös kohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille.
”Ennaltaehkäisevästi otettu antihistamiini auttaa helpottamaan allergiaoireita pienentämällä pistospaukaman kokoa ja vähentämällä kutinaa. Antihistamiineja on hyvä käyttää 2–3 päivän ajan hyönteisen piston tai pureman jälkeen. Myös kortisonivoide ja antihistamiinipuikko tuovat helpotusta oireisiin”, kertoo Ijäs.
Voimakas turvotus ja iho-oireet sekä oireiden voimakas leviäminen kauas pistopaikasta viittaavat vakavaan hyönteisallergiaan. Samoin hengenahdistus, verenpaineen lasku, nielun tai kaulan turvotus. Tällöin on mentävä heti lääkäriin.
Pistiäisallergiselle pisto voi olla hengenvaarallinen
Vakavassa pistiäisallergiassa on anafylaksian riski. Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä, kuten ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa.
Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen. Ensihoitona käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Yleensä anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit.
”Anafylaksiassa tärkein hoito on mahdollisimman nopeasti pistetty adrenaliini-injektio. Tämän jälkeen on aina soitettava hätäkeskukseen (112),” Ijäs painottaa.
Pölyttäjiä ei pidä hätistää pistiäispelon vuoksi
Pölyttäjien merkitys ja olemassaolo on tänä päivänä äärimmäisen tärkeää, joten on syytä kuitenkin muistaa, että pistiäispelon vuoksi pölyttäjiä ei saa hävittää tai hätistää alueeltaan. Ilman pölyttäjiä ruokavaliostamme puuttuisivat esimerkiksi marjat, hedelmät ja monet vihannekset. Pölyttäjien suojelu on tärkeää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina Ijäsasiantuntija, allergia, iho ja astma
Puh:040 188 1540katariina.ijas@allergia.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, eri ihotauteja ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Organisationerna understryker: Alla har rätt till hud- och kroppsfrid28.10.2024 10:48:02 EET | Pressmeddelande
Alla har rätt till hud- och kroppsfrid, och ingen ska oombedd kommentera en annan persons hud eller kropp. Hud- och kroppsfrid är temat under Internationella psoriasisdagen 29.10. och under Hudveckan 4.–10.11.
Järjestöt muistuttavat: Iho- ja kehorauha kuuluu kaikille28.10.2024 10:00:44 EET | Tiedote
Jokaisella on oikeus iho- ja kehorauhaan, eikä toisen ihoa tai kehoa pidä kommentoida kysymättä. Iho- ja kehorauha on teemana Maailman psoriasispäivänä 29.10. ja Ihoviikolla 4.–10.11.
Tietämättömyys voi pilata ruoka-allergisen päivän7.10.2024 07:15:00 EEST | Tiedote
Ruoanlaitossa täytyy olla tarkkana, jos valmistaa ruokaa allergiselle. Mikäli ruoan joukkoon eksyy vahingossa allergeenejä, voi juhlaillallisella tai ravintolassa syömisellä olla ikävät seuraukset, muistuttaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Ruoka-allergiapäivänä.
Hallituksen ehdotukset syventävät pitkäaikaissairaiden taloudellista ahdinkoa4.9.2024 07:05:00 EEST | Tiedote
Hallitus on esittämässä korotuksia sosiaali- ja terveydenhuollon maksuihin jo aiemmin tehtyjen korotusten lisäksi. Sairastamisen kustannusten jatkuva nousu rasittaa pientuloisten lisäksi jo keskituloisia, varoittaa Allergia-, iho- ja astmaliitto.
Näillä neuvoilla allerginen selviää kesän festareista17.6.2024 07:05:00 EEST | Tiedote
Joka toisella meistä on allergisia oireita jossakin elämän vaiheessa. Allergisen reaktion voi aiheuttaa esimerkiksi siitepöly, eri ruoka-aineet, kemikaalit tai vaikkapa hyttysen pistos. Näillä vinkeillä allerginen viettää kivat kesäfestarit ilman tunnelmaa pilaavia oireita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme