Väitös: Sosiaalinen pääoma vauhdittaa yritysyhteistyötä tutkimus- ja kehittämishankkeissa

Yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaa rahoitetaan julkisin varoin kansallisesti sadoilla miljoonilla euroilla, ja EU-tasolla liikutaan jo miljardeissa. Tällaisen projektimuotoisen rahoituksen keskeisenä tehtävänä on edistää teollisuuden kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla, joilla menestyminen vaatii innovaatioita ja riskinottoakin. Varsin usein rahoitusehdot edellyttävät useiden toimijoiden hankeyhteistyötä. Tyypillistä on, että ns. hankekonsortioissa on mukana eri kokoisia yrityksiä sekä yliopistoja ja/tai tutkimusorganisaatioita.
Tutkimus- ja kehittämisyhteistyöllä voidaan saavuttaa useita etuja. Yhteistyö on omiaan tehostamaan uuden tiedon syntymistä, kun tietoa tuotetaan yhdessä. Toisaalta jo puhtaasti uuden tiedon saatavuus paranee hankekonsortiossa yksittäisen yrityksen näkökulmasta. Lisäksi yhteistyö usein vähentää tutkimus- ja kehittämistoiminnan kustannuksia sekä pienentää taloudellisia riskejä.
Matti Majuri tarkasteli väitöstyössään hankekonsortioissa tehtävää yritysten välistä yhteistyötä ja tunnisti tekijöitä, jotka edistävät yhteistyötä tai ovat sen esteenä. Hän tutki erityisesti sosiaalisen pääoman vaikutusta tiedon siirtymiseen yritysten välillä.
– Tutkimukseni lähtökohtana oli havainto, että aikaisempi tutkimus on keskittynyt tarkastelemaan yritysten ja yliopistojen välistä rajapintaa julkista rahoitusta saavien hankkeiden kontekstissa. Sen sijaan tutkimus luo vähänlaisesti näkyvyyttä yritysten väliseen suoraan yhteistyöhön. Tämä oli yllättävää, kun ottaa huomioon, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse ja, kuinka merkittävää potentiaalia yritysyhteistyöhön liittyy, Majuri taustoittaa.
Toisiaan täydentävät liiketoimintatavoitteet edistävät vuorovaikutusta
Tutkimuksessaan Majuri tarkasteli yritysten yhteistyötä seitsemässä Tekes-rahoitteisessa (nyk. Business Finland) projektissa ja havaitsi, että hankkeiden välillä oli merkittäviä eroja. Osassa hankkeita vuorovaikutus rajoittui ohjausryhmätyöskentelyyn, kun taas toisissa hankkeissa konsortioiden sisälle rakentui tiiviitä osaverkostoja, joissa esimerkiksi tuotettiin tietoa yhdessä ja tehtiin jopa yhteisiä liiketoimintapilotointeja. Huomionarvoista oli myös se, että kaikissa hankkeissa tutkimukseen ja kehittämiseen liittyvää tietoa jaettiin avoimesti, mutta se ei juurikaan johtanut vaikuttavaan tiedon siirtymiseen.
Hankkeita, joissa sosiaalista pääomaa oli merkittävästi, oli myös enemmän tiedonsiirtoa. Toisaalta sosiaalisen pääoman tiedonsiirtoa lisäävä vaikutus näkyi parhaiten, kun yrityksillä oli lisäksi yhteisiä ja toisistaan riippuvia liiketoimintatavoitteita. Tiedon siirtymistä rajoittivat muun muassa muutokset hankkeiden kestossa ja eriävät kehittämisintressit. Toisinaan koettiin, että omat kehittämistavoitteet kyettiin saavuttamaan itsenäisesti ilman syvempää yhteistyötä toisten yritysten kanssa tai että yhteistyö yliopiston kanssa tyydytti ulkoisen tiedon tarpeet.
– Jos halutaan, että yritykset vuorovaikuttavat aktiivisesti julkisrahoitteisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa, olisi hyvä tunnistaa konsortioihin yritykset, joilla on aidosti toisiaan täydentävät tai riittävän samankaltaiset tutkimus- ja kehittämistavoitteet. Myös hankkeiden koordinaatiossa voitaisiin systemaattisemmin tukea sosiaalisen pääoman kehittymistä, Majuri kertoo.
Matti Majuri asuu Pirkkalassa ja työskentelee Tampereen yliopiston Tutkimus- ja innovaatiopalvelut -yksikössä.
Diplomi-insinööri Matti Majurin konetekniikan alaan kuuluva väitöskirja Interfirm Collaboration in R&D Projects - Effects of Social Capital on Knowledge Transfer tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnassa torstaina 23.6.2022 kello 12.00 alkaen Hervannan kampuksella, Festian Pieni Sali 1:ssä (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjinä toimivat professori Vesa Harmaakorpi (LUT-yliopisto) sekä professori Hannu Makkonen (Vaasan yliopisto). Kustoksena toimii professori Minna Lanz Tampereen yliopiston Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Majuri
050 026 2440
matti.majuri@tuni.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote
Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.
Piia Sormuselle talotekniikan professuuri28.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopistossa alkaa Suomen ensimmäinen talotekniikan professuuri toukokuussa, kun apulaisprofessorina aloittaa Piia Sormunen. Hän siirtyy uuteen rooliinsa rakennetun ympäristön tiedekunnan talotekniikan teollisuusprofessorin tehtävistä. Professuurin myötä yliopisto voi vastata entistä paremmin rakennusalan nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin.
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme