Taloyhtiö – tarkkana sopimushintojen korotusilmoitusten kanssa!
"Esimerkiksi taloyhtiön huoltoyhtiö on saattanut ilmoittaa hinnankorotuksesta ja perustella sitä Ukrainan sodan vaikutuksilla. Jos huoltoyhtiön kustannuksista suurin osa muodostuu kuitenkin työvoimakuluista, ei sodalla pitäisi olla niihin vaikutusta", toteaa vs. johtava lakimies Mia Pujals Kiinteistöliitto Uusimaasta.
Taloyhtiön tulee ensin katsoa hinnan tarkistusta koskevat ehdot omasta palvelusopimuksesta tai sopimuksen osana olevista alan yleisistä ehdoista. Jos oikeus korottaa hintaa perustuu sopimukseen, tulee sopimusta noudattaa. Esimerkiksi isännöinti- ja kiinteistöhoitopalvelujen hintojen tarkistaminen perustuu useimmiten sopimusten osana oleviin yleisiin ehtoihin. Näiden mukaan sopimushinnan tarkistusehdotus tulee ensinnäkin antaa kirjallisesti ja riittävän ajoissa tilaajalle.
"Hinnantarkistukselle tulee edellä mainittujen yleisten ehtojen mukaan olla peruste, joka vaikuttaa välittömästi sopimuksen sisältämään suoritukseen", muistuttaa Pujals.
Taloyhtiö voi kieltäytyä hyväksymästä esitettyä hinnantarkistusta. Isännöintiä ja kiinteistöpalveluja koskevien yleisten ehtojen mukaan kieltäytymisestä tulee kirjallisesti ilmoittaa sopimusosapuolelle kuukauden kuluessa tarkistusilmoituksesta. Tämän jälkeen tulee välittömästi käynnistää mahdolliset tarkistusneuvottelut. Ellei hinnasta päästä sopimukseen, on sopimusosapuolella oikeus irtisanoa sopimus sen kestosta huolimatta kolmen kuukauden irtisanomisajalla.
Jos taloyhtiö saa sopimuskumppanilta hintojen korotusta koskevan ilmoituksen, joka perustuu Ukrainan sodan aiheuttamien kustannusten nousuun, kannattaa oma sopimus käydä ensin läpi. On syytä tarkistaa vaikuttaako kustannusten nousu suoraan sopimuksen suoritukseen. Jos sopimus muodostuisi toiselle osapuolelle kohtuuttomaksi, voidaan sopimushintaa riitatilanteessa myös kohtuullistaa.
Yhteyshenkilöt
Mika Heikkilä, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Uusimaa puh: 050 591 0995
Marika Sipilä, asiakkuuspäällikkö, Kiinteistöliitto Uusimaa puh: 040 741 7515
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistöliitto Uusimaa on alueellinen ja puolueeton taloyhtiöiden yhdistys, joka palvelee monipuolisesti yli 12.000 jäsenyhtiötään. Yhdistys on toiminut kiinteistönomistajien asialla jo vuodesta 1933 ja se on valtakunnallisen Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Pääkaupunkiseudun asumiskulut edelleen kasvussa12.9.2024 13:49:34 EEST | Tiedote
Helsinki yhä kallein, vuoden kustannusnousu kaksinkertainen maan keskiarvoon nähden
Nyt on korjaushankkeiden kulta-aika25.4.2024 09:07:30 EEST | Tiedote
Rakennusala ja erityisesti uudisrakentaminen on ollut synkässä suhdanteessa pian pari vuotta. Kuumaan markkinaan verrattuna nyt on mahdollisuus säästää sekä materiaaleista että työkustannuksista. Lisäksi korkojen ennakoidaan laskevan jo tämän vuoden aikana. Juuri nyt on otollinen hetki korjaushankkeille.
Pakkanen kurittaa asuinkiinteistöjä15.2.2024 11:30:00 EET | Tiedote
Tammikuun kovat pakkaset olivat kylmää kyytiä kiinteistöille. Lähtökohtaisesti asuinrakennusten pitäisi toimia ongelmitta kovallakin pakkasella, ja rajana pidetään -26 astetta. Vaikka Uudellamaalla lämpötila ei pudonnutkaan näin alas, ilmeni Kiinteistöliitto Uusimaan kyselyn mukaan liian monessa kiinteistössä pakkasen aiheuttamia ongelmia ja vaurioita.
Ensimmäiset tunnustukset hyville puheenjohtajille15.11.2023 16:00:00 EET | Tiedote
Kiinteistöliitto Uusimaa käynnisti elokuussa 2023 kilpailun, jossa haettiin vuoden taloyhtiöpuheenjohtajaa sekä taloyhtiötekoa. Kilpailun tavoitteena oli nostaa esiin hallitustyön merkitystä sekä tärkeitä tekoja asumisen arjessa. Palkintoehdotuksia tuli kiitettävästi, yhteensä 130.
Kiinteistöverouudistus on myrkkyä pääkaupunkiseudulle31.8.2023 16:04:36 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pääkaupunkiseudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lain määrittämällä alarajalla. Nyt tuore hallitusohjelma sekä 29.8. julkistettu ehdotus hallituksen esitykseksi kiinteistöveron muuttamisesta nostaisi tätä alarajaa lähes 40 prosenttia. Korotus kiristää kiinteistöverotusta 245 kunnassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme