Valokuvanäyttely: Seminaarinmäellä ja savupirteissä

Kansakoulunopettaja, filosofian maisteri ja Jyväskylän yliopiston edeltäjän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtori, professori Ahti Rytkönen (1899–1989) opetti ja kirjoitti Jyväskylässä sekä kulki 1920–1930-luvulla eri puolilla Ylä-Savoa – kesäisin jalan ja soutaen, talvella hiihtäen. Näin hän teki sanastusmatkoja eli keräsi murrealueen sanoja suomen kielen tutkimusta varten. Paljekamerallaan Ahti Rytkönen ikuisti lasinegatiiveille savupirttien elämää, työvälineitä ja -tapoja. Hän suhtautui luontevasti maaseudun ihmisiin, jutusteli heidän kanssaan ja osallistuipa välillä talon töihinkin. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen Tiedemuseon arkistossa on tuhansia Ahti Rytkösen ottamia valokuvia pohjoissavolaisesta elämänmenosta.
Ahti Rytkönen oli jo varhain kiinnostunut lasten maailmasta, heidän leikeistään ja kielestään. Hän lienee ensimmäisiä suomalaisia valokuvaajia, jonka yhtenä keskeisenä kuvausteemana oli lapsuus. Ahti Rytkösen lapsiaiheiset valokuvat eivät ole pelkästään muotokuvia, vaan hän oli aidosti kiinnostunut lasten ajattelusta ja siitä, miten he hahmottivat elämää. Ahti Rytkönen osasi eläytyä lasten leikkeihin ja arvosti heidän tapaansa katsella maailmaa. Hän näki lapset myös aikuisten arkisten askareiden takaa. Tuolloin monista ehkä vähäpätöiseltäkin tuntuneet lapsiaiheiset valokuvat ovat nykyisin ainutlaatuisia dokumentteja liki sadan vuoden takaisesta savupirttien lasten elämästä ja perinteisistä koululaisten välituntileikeistä. Ahti Rytkösen Seminaarimäen harjoituskoulun välitunneilla kuvaamat pelit ja leikit ovat tuttuja edelleen, ehkä hieman muotoaan muuttaneina.
Ahti Rytkösen valokuvat ovat mukana myös Olvi-säätiön rahoittamassa Ylä-Savon historiaan liittyvässä monivuotisessa tutkimus- ja näyttelyhankkeessa, jota Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Avoimen tiedon keskus toteuttavat yhdessä 2020–23.
Lisätietoja
Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus:
Museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen, sähköpostitse pirjo.vuorinen@jyu.fi, puhelimitse 040 550 6099
Projektipäällikkö Jaana Luttinen, Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot -näyttelyhanke, sähköpostitse jaana.t.luttinen@jyu.fi, puhelimitse 046 922 1925
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme