
Pintarakenteet ja pysäkit ovat oleellinen osa toimivaa katuympäristöä

Hyvässä aikataulussa edennyt pikaraitiotien rakentaminen on viimeistelyjä vaille valmis. Ajolankojen asennuksen lisäksi kesän aikana sekä Helsingissä että Espoossa tehdään kivi- ja vihertöitä ja rakennetaan pysäkkejä.
”Espoossa viimeisiä kivitöitä tehdään Keilaniemen ja Sellon alueella, ja ne saadaan valmiiksi kesän aikana. Helsingissä kivitöitä on lähes koko linjan mitalla kesken, joten niitä tehdään pidemmälle syksyyn”, kertoo Raide-Jokerin tuotantopäällikkö Tapio Väisänen.
”Pintarakenteet ja pysäkit ovat oleellinen osa toimivaa katuympäristöä. Monessa kohdin ratikka ja bussi pysähtyvät samalla laiturilla tai vähintään samalla pysäkkialueella. Molempien kulkuvälineiden toiminnoille on eri vaatimukset, jotka määrittelevät vaikkapa sen minkälainen reunakivi suunnitellaan, joten yhteensovittamista on tarvittu”, Väisänen summaa.
Tavoitteena yhtenäinen ja tunnistettava reitti
Raitiotien kivirakentaminen on tarkkaan suunniteltua. Jo Raide-Jokerin kehitysvaiheessa luotiin suunnitteluperusteet ja -ohjeet sekä määriteltiin minkälaisia ratkaisuita pikaraitiotien pintarakenteissa käytetään. Kehitysvaiheessa sovittiin, minkä asioiden osalta halutaan kehittää uusia ratkaisuita ja mitkä noudattavat Helsingin kaupungilla käytössä olevia ratkaisuja.
”Valinnat ja ilme ovat molempien kaupunkien alueella yhtenäisiä, sillä tarkoitus on, että matkustajat tunnistavat olevansa juuri Raide-Jokerin reitillä”, valottaa Raide-Jokerin kaupunkikuvasta vastaava Jari Mäkynen asiaa.
Erityisesti pysäkeistä haluttiin tehdä selvästi pikaratikan pysäkeiksi tunnistettavia. Tämä palvelee käyttäjiä, sillä muista linjoista poiketen Raide-Jokeri ei vie matkustajaa Helsingin keskustaan. Pysäkeillä käytettävät erikoispylväät matkustajainformaationäyttöineen ja katokset sijoittuvat aina samalla tavalla pysäkkikorokkeelle, ja siten helpottavat myös käyttäjien toimimista. Myös uudenlaisella pysäkkikorokkeen reunakiviratkaisulla on pyritty lisäämään turvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta.
”Yhtenäisiä linjauksia on perustelluista syistä myös muutettu: Esimerkiksi Espoon Otaniemessä pysäkkikiveykset suunniteltiin sopimaan Alvar Aallon suunnittelemaan rakennettuun arvoympäristöön”, Mäkynen kertoo.
Suunnitteluratkaisut eivät ole ainoastaan visuaalisia, vaan erilaisilla kivimateriaaleilla ja rakenneratkaisuilla muun muassa ohjataan ja erotellaan eri kulkutapoja. Joillain osuuksilla, esimerkiksi Pitäjänmäentiellä ja Viilarintiellä on käytössä kolmitasoratkaisu, jossa pyörätie on nostettu ajorataa ylemmäs, ja jalkakäytävä on taas pienen tasoeron verran pyörätietä ylempänä. Tyypillisimmin jalankulun ja pyöräilyn väylät erotetaan toisistaan kahden kiven noppakivi- tai massaraidalla.
Ja kun on tarpeen vahvistaa viestiä, että raitiotiellä ei saa kävellä, on raitiotie siellä pinnoitettu lohkopintaisilla nupukivillä. Näin on turvallisuussyistä tehty esimerkiksi Espoossa Alberganpromenadilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Kauppinenviestintäpäällikkö
Puh:040 574 3170heidi.kauppinen@yit.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Raide-Jokeri korvaa runkobussilinjan 550. Linjan siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien palvelemisen tulevaisuudessa. Raide-Jokeri lisää poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta ja palvelutasoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Raide-Jokeri
Raide-Jokerin tekninen koeliikenne on valmis9.6.2023 08:48:50 EEST | Tiedote
Raide-Jokerin tekniset koeajot saatiin päätökseen kesäkuun 2023 alussa. Koeajot aloitettiin Roihupellon varikolta elokuussa 2022 ja jatkuivat pikaraitiotien linjalle marraskuussa 2022. Teknisten koeajojen aikana testattiin vaunun liikkumista ratainfralla sekä raitiotien järjestelmien toimivuutta erilaisin testein. Teknisen koeliikenteen aikana ajettiin yhteensä 6225 kilometriä kilometriä, mikä tekee kokonaisina kierroksina (Itäkeskus–Keilaniemi–Itäkeskus) 124 kierrosta. Teknisen koeliikenteen aikana suoritettiin yli 700 erilaista testiä ja perehdytettiin 494 henkilöä. Huolimatta talven lumisista ja liukkaista olosuhteista ja suuresta työryhmästä tapaturmilta on vältytty läpi koeajovaiheen. Kesän 2023 aikana viimeistellään koeajoissa havaittuja asioita. Raide-Jokerin liikennöinti alkaa viimeistään alkuvuonna 2024, mutta mahdollisesti jo syksyllä 2023. Päätöksen liikennöinnin aloituksesta tekee HSL.
Pikaratikka ylitti Helsingin ja Espoon rajan1.2.2023 11:35:52 EET | Tiedote
Espoo liittyi ratikkakaupunkien joukkoon tänään, 1. helmikuuta, kun Raide-Jokerin tekniset koeajot siirtyivät Espooseen.
Raide-Jokerin koeajot alkavat Roihupellon varikon ja Oulunkylän välillä31.10.2022 09:00:00 EET | Tiedote
Raide-Jokeri-pikaraitiotien tekninen koeliikenne alkaa marraskuun alussa. Ensimmäinen koeajo-alue ulottuu Roihupellossa sijaitsevalta varikolta Oulunkylän asemalle saakka. Koeajot kestävät alueella marras-joulukuun ajan.
Raide-Jokerin reitille maalattiin näyttävää katutaidetta24.8.2022 09:11:28 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden katutaidetoimisto toteutti 20 taiteilijan voimin näyttävän teoskokonaisuuden Raide-Jokerin reitin varrelle Roihupeltoon.
Raide-Jokerin tekninen koeliikenne käynnistyi2.8.2022 12:39:23 EEST | Tiedote
Raide-Jokerin tekninen koeliikenne käynnistyi 1.8.2022 Roihupellon varikolta. Myöhemmin loppuvuodesta koeliikenne etenee pikaraitiotien reitillä alueittain ja vaiheittain idästä lähteen.