Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone
Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana.
Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin.
Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasiallinen opiskelupaikka, halutaan tilaa kunnon työpisteelle ja mahdollisuus erottaa opiskelu muusta kodin arjesta.”
Yksiökysyntä pitää pintansa
Vaikka monen opiskelijan toiveissa siintää väljempi asuminen, yksiökysyntä pitää silti pintansa. Yksiö on edelleen opiskelijoiden toivotuin asuntotyyppi, vaikka yksiötä toivovien osuus onkin laskenut aiemmasta. Lisätilan toive näkyy silti yksiökysynnässäkin. Nyt toiveissa on aiempaa isompi yksiö, kun taas pienimpien miniyksiöiden kysyntä on aavistuksen supistunut.
Viime vuosien vilkas yksiörakentaminen on tullut tarpeeseen, vaikka kiinnostus kohdistuu nyt myös isompiin asuntoihin.
”Edelleen useampi opiskelija toivoo yksiötä kuin asuu sellaisessa. Ainakin opiskelija-asuntopuolella on siis tarve lisätä yksiöiden määrää,” Lehtoruusu selittää. Isompien opiskelija-asuntojen kysyntään Lehtoruusu vastaisi asuntomuutoksilla: ”Voisiko solukaksio muuntua kohtuullisilla kustannuksille yksinasuvan kodiksi tai solukolmio pariskunnalle?”
Yhteiset opiskelutilat ovat vajaahyödynnetty mahdollisuus
Etäopiskelu ei juuri näy asuintalojen yhteyteen rakennettavien opiskelu- ja työskentelytilojen suosiossa. Jaettua opiskelu- ja työskentelytilaa olisi kiinnostunut käyttämään 23 prosenttia, mikä on vain neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019.
”Vaikuttaa, että moni opiskelija mieltää kodin ensisijaiseksi etäopiskelupaikaksi. Monet yhteistiloista ovat olleet poissa käytöstä korona-aikana, jolloin ne eivät ole päässeet muodostumaan osaksi arkea,” Lehtoruusu arvelee.
Korona-aika on kärjistänyt opiskelijoiden mielenterveysongelmia ja osasyynä on yksinäisyys ja sosiaalisten kontaktien puute. Selvityksen tulokset viittaavat, että opiskelijat aikovat viettää paljon aikaa kotona myös koronan väistyttyä.
”Toivottavasti kiinnostus jaettuja opiskelutiloja kohtaan virkoaa. Ei ole hyvä, jos etäopiskelu supistaa opiskelijan arkea entistä enemmän kodin seinien sisäpuolelle. Parhaimmillaan asumisen yhteyteen tehdyissä opiskelutiloissa naapureista voi tulla etäopiskelun lähityöyhteisö,” Lehtoruusu toivoo.
Lisätietoa selvityksestä ja Opiskelijabarometristä
Aineistona käytetty Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämän Opiskelijabarometrin vastauksia. Opiskelijabarometri on korkeakouluopiskelijoille suunnattu kysely, jolla selvitetään opiskelijoiden kokemuksia ja mielipiteitä opinnoista, opiskelijaelämästä ja arjesta.
Aineistona on vuosien 2022 ja 2019 Opiskelijabarometrit, joissa asumista koskevat kysymykset ovat pääpiirteittäin samanlaiset. Materiaalina on Otuksen SOAlle tutkimuskäyttöön luovuttama anonymisoitu aineisto, joka ei sisällä kaikkia kyselyyn vastanneita. Vuoden 2022 aineistossa oli 5 322 vastaajaa ja vuoden 2019 aineistossa 11 517 vastaajaa.
Analyyseissa on käytetty kummankin aineiston osalta painokertoimia, joiden Otus on arvioinut antavan parhaan vastaavuuden perusjoukkoon nähden.
SOA on toteuttanut analyysit Otuksen toimittaman aineiston pohjalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri LehtoruusuToiminnanjohtaja
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäsenyhteisöt ovat yleishyödyllisiä säätiöitä, yhtiöitä, yhdistyksiä ja ylioppilaskuntia, joiden tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet kipusivat viime vuonna ennätystasolle – lisärakentamisen yllä synkkiä pilviä27.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote
Opiskelija-asuntojen käyttöasteet ovat viime vuodet takoneet ennätyslukuja, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n keräämästä tilastotiedosta. Mukana vertailussa on 12 opiskelija-asuntoyhteisöä, joilta on saatavissa yhtenäinen tilastosarja vuodesta 2016.
Nuorilla on realistiset odotukset asunnonhakuun – opiskelija-asumiseen kohdistuu vanhentuneita mielikuvia25.6.2024 07:06:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset nuoret muuttavat omilleen keskimäärin 18–20-vuotiaina. Monella asunnonhaku ajoittuu siis toisen asteen opintojen päättymisen ja mahdollisten jatko-opintojen välille.
Uusi opiskelija! Näillä vinkeillä asunnonhaku onnistuu12.6.2024 07:10:00 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen opiskelijavalinnat ratkeavat viimeistään heinäkuun alussa. Kun opiskelupaikka on plakkarissa, monilla on seuraavana edessä asunnonhaku. Opiskelija-asunnot ovat monelle uudelle opiskelijalle ensisijainen valinta. Opiskelija-asuntoja tarjoavat säätiöt, yleishyödylliset yhtiöt, yhdistykset ja ylioppilaskunnat.
Valtaosa vaihto-opiskelijoista asuu opiskelija-asunnoissa – Opiskelija-asuminen on Erasmus+-menestystarinan mahdollistaja6.6.2024 07:05:00 EEST | Tiedote
Eurovaalit virittävät keskustelua Euroopan unionin suunnasta. Tuleva suunta jakaa mielipiteitä, mutta aiemmista saavutuksista yhtä pidetään liki yksimielisesti menestystarinana: Erasmus+-opiskelijavaihto- ja yhteistyöohjelma.
Vuoden opiskelijapuutarhuri on Oliver Ahnlund Turusta31.8.2023 15:31:18 EEST | Tiedote
Vuoden opiskelijapuutarhuri 2023 löytyy Turusta. Oliver Ahnlund voitti opiskelija-asuntoyhteisöjen järjestämän Opiskelijapuutarhurit 2023 -kilpailun. Toista kertaa toteutetussa kilpailussa etsittiin opiskelija-asuntojen asukkaiden hienoimpia istutuksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme