Karhulupia viime vuotta vähemmän Etelä-Savossa
Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella on säädetty Suomessa metsästysvuoden 2022–2023 saaliiksi saatavien karhujen enimmäismääräksi 346 yksilöä. Etelä-Savoon myönnettiin poikkeuslupa 26 karhun metsästämiseen, joka on 19 vähemmän kuin vuonna 2021. Poikkeuslupia suunnattiin Etelä-Savon keski- ja itäosiin, jossa karhukanta on tihein.
Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kuntien alueiden yhteisluvalle myönnettiin kahdeksan lupaa. Kerimäen ja Savonrannan yhteisluvalla on mahdollista kaataa kaksi karhua. Pinta-alaan suhteutettuna alueilla on edelleen eniten lupia Etelä-Savossa.
Juvan, Joroisten, Rantasalmen ja Mikkelin yhteislupa-alueella on mahdollista kaataa seitsemän otsoa. Määrä pieneni viidellä viime vuodesta. Mäntyharjun, Hirvensalmen ja Pertunmaan seutuja käsittävällä alueella lupamäärä on sama kaksi kuin viime syksynä.
Pieksämäen, Mikkelin, Rautalammin ja Suonenjoen kuntia sisältävälle yhteisluvalle myönnettiin haetusti viisi poikkeuslupaa. Myös Heinäveden yhteislupa sai kaksi karhulupaa hakemuksensa mukaisesti.
Kangasniemen, Toivakan ja Hankasalmen yhteisluvalla ja ensimmäistä kertaa poikkeuslupaa hakeneen Päijät-Hämeen alueilla ei tänä vuonna päästä karhumetsälle. Kangasniemen kielteisen päätöksen perusteena on harva karhukanta. Hartolan, Sysmän ja Heinolan seutukunnalle karhukanta on levittäytynyt viime vuosien aikana. Vuonna 2021 alueelle kirjautui Luonnonvarakeskuksen karhupentuekarttaan ensimmäisen kerran myös pentueita. Suomen riistakeskus katsoi kuitenkin, ettei kannanhoidolliseen säätelyyn ole perusteita. Karhukannan katsotaan vakiintuneen, kun pentueita syntyy joka vuosi.
Luonnonvarakeskus on arvioinut petoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella riistakeskus Etelä-Savon alueen karhukannaksi 250–280 yli vuoden ikäistä karhua. Arvio pieneni noin sadalla yksilöllä edellisvuodesta. Suomessa aikuisia karhuja on vajaa 2 000. Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa. Viime vuonna Etelä-Savon luvilla kaadettiin 35 karhua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri VartiainenRiistapäällikkö, Etelä-Savo
Puh:029 431 2211petri.vartiainen@riista.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Etelä-Savo
Syksyn hirvilupapäätökset liikkeelle Etelä-Savossa22.6.2023 12:35:56 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle myönnettiin 2 922 hirven pyyntilupaa ja 897 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä väheni sadalla ja valkohäntäpeuran vajaalla viidelläkymmenellä edellisvuodesta.
Etelä-Savon pyytäjät yhdistävät voimansa vieraspetojen poistamiseksi Helmi-kohteilta5.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on pitkät perinteet vieraspetojen pyynnissä. Helmi-vieraspetohankkeen luonnonhoitotyöhön suhtaudutaan innolla ja metsästäjät auttavat toisiaan yli seurarajojen.
Ilmoita suurpetohavainnosta petoyhdyshenkilölle15.12.2022 11:25:30 EET | Tiedote
Suomen suurpetokantojen kehitystä seurataan petoyhdyshenkilöverkoston avulla. Verkoston varmentamat havainnot muodostavat suurpetokantojen arvioinnin perustan. Ilmoittamalla oman havaintosi alueesi petoyhdyshenkilölle autat tarkentamaan kannanarviointia.
Ilveslupia aiempaa vähemmän Etelä-Savoon24.10.2022 13:10:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus on myöntänyt Etelä-Savon alueelle kannanhoidolliset poikkeusluvat 25 ilveksen metsästykseen. Pyyntikausi alkaa joulukuun alusta.
Syksyn hirvilupapäätökset liikkeelle Etelä-Savossa8.7.2022 13:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskuksen Etelä-Savon toimialueelle myönnettiin 3022 hirven pyyntilupaa ja 937 valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Hirven pyyntilupien määrä pienentyi vajaalla sadalla ja valkohäntäpeuran pyyntilupamäärä kasvoi noin viidelläkymmenellä edellisvuodesta.