Metsästyskausi käynnistyy sepelkyyhkyillä
Sepelkyyhkysaalis on pitkään ollut tasaisessa kasvussa ja 2020-luvulla sepelkyyhky ohitti ensimmäistä kertaa yhteenlasketun hanhi- ja vesilintusaaliin. Suurimmat kyyhkysaaliit saadaan Etelä- ja Länsi-Suomessa.
Sepelkyyhky on sopeutunut hyvin moderniin viljely- ja kulttuurimaisemaan ja sepelkyyhkyt ovat nykyään tavallinen näky myös taajamien pihapiireissä ja puutarhoissa.
- Sepelkyyhkyn metsästyskausi on kiivas ja lyhyt koska jo syyskuun aikana suurin osa sepelkyyhkyistä muuttavat etelään, Varsinais-Suomen vs. riistapäällikkö Jörgen Hermansson Suomen riistakeskuksesta kertoo.
Helpot metsästysjärjestelyt
Runsaat kannat sekä helpot metsästysjärjestelyt ovat nostaneet kyyhkyn metsästäjien suosikiksi. Jahti ei vaadi laajoja erämaita tai kallista kalustoa. Samalla vesilinnustus on vähentynyt, koska moni vesilintulaji on taantunut ja niiden metsästys on rajoitettu rauhoituksilla ja suosituksilla.
- Sepelkyyhkyjä metsästetään peltojen laidoilta tai metsiköistä peltojen läheisyydestä. Metsästäjä naamioituu metsänreunaan ja linnut houkutellaan ampumaetäisyydelle houkutuslintujen, eli kaaveiden avulla. Oikean paikan valinta on avain onnistuneelle metsästykselle, erityisesti hernepeltojen laidat ovat hyviä metsästyspaikkoja, Hermansson neuvoo.
Lajintunnistus ja yksittäisten lintujen välttäminen
Sepelkyyhky voi saada useita poikueita kesässä, joten osalla sepelkyyhkyistä on pesintä kesken metsästyskauden alkaessa.
- Metsästys pitää kohdistaa sepelkyyhkyparviin, koska ne koostuvat poikasista ja pesinnän lopettaneista linnuista, Hermansson sanoo.
Sepelkyyhkyparvissa tai yksittäisinä lintuina voi esiintyä myös rauhoitettu uuttukyyhky. Kooltaan pienemmältä uuttukyyhkyltä puuttuu valkoiset siipijuovat ja lentotapa on erilainen.
Sepelkyyhkyjahdissa saaliin noutaminen onnistuu hyvin käyttämällä apuna koiraa. Metsään tai pitkän kasvillisuuden sekaan pudonneen sepelkyyhkyn löytäminen on usein vaikeaa ilman asiansa osaavan koiran apua. Koiran mukana olo tekee metsästyksestä myös mielekkäämpää.
Kyyhkyjen tunnistamista voi harjoitella Riistainfossa. https://www.riistainfo.fi/dreambroker-kategoria/lajintuntemus/kyyhkyt/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jörgen Hermanssonvs. riistapäällikkö, Varsinais-Suomi
Puh:029 431 2342jorgen.hermansson@riista.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme