Hoitojonojen purkaminen jatkunut alkuvuonna 2022 – hoitokontaktien määrän kasvu näkyy potilasvahinkotilastoissa

Ilmoitettujen potilasvahinkojen määrä nousi 2010-luvulla yli 30 %. Trendi taittui kuitenkin koronavirusepidemian johdosta vuonna 2020, jolloin ilmoituksia tehtiin jopa 13 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuodesta 2021 alkaen vahinkoilmoituksia on taas tehty vilkkaammin kuin koronan alkuaikoina.
Hoitojonojen purkaminen koronan jäljiltä on jatkunut alkuvuonna 2022. Hoitoon pääsyssä on edelleen paikoin viiveitä, ja hoitovelkaa riittää purettavaksi. Potilasvakuutuksesta ei korvata vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet terveydenhuollon rajallisista resursseista.
– Niille olosuhteille tai hallinnollisille ratkaisuille, jotka ovat vaikuttaneet resurssipulan aiheutumiseen, ei voida antaa merkitystä arvioitaessa sitä, onko terveydenhuollon ammattihenkilö hoitotilanteessa saavuttanut häneltä edellytetyn osaamisen tason, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen.
Vaikka koronavirusepidemia vaikutti hoitokontaktien vähenemisen myötä vahinkoilmoitusten määrään, korona ei sairautena merkittävästi näy potilasvahinkotilastoissa. Korona on mainittu pandemian aikana vain noin 300 vahinkoilmoituksessa. Ratkaistuista alle 10 prosenttia on täyttänyt jonkin korvausperusteen.
– Rokotehaitoista on keskusteltu vielä kesän aikana. Koronarokotteen aiheuttamista haitoista tulee ilmoittaa Suomen Keskinäiseen Lääkevahinkovakuutusyhtiöön. Potilasvakuutuskeskus ei korvaa lääkeaineen aiheuttamia haittoja. Potilasvakuutuksesta voi kuitenkin saada korvausta esimerkiksi virheellisen pistostekniikan aiheuttamasta haitasta, muistuttaa Plit-Turunen.
Korvausta sai reilu neljännes korvauksenhakijoista
Kesäkuun loppuun mennessä ratkaistuista tapauksista 965 eli 23 % arvioitiin korvattaviksi. Korvauksenhakijoista reilu neljännes sai myönteisen ratkaisun vähintään yhden ilmoittamansa tapauksen osalta.
Korvatuista vahingoista suurin osa (92,9 %) on ns. hoitovahinkoja. Näissä korvausperusteena on, että potilasta olisi tullut hoitaa toisin ja näin toimien vahinko olisi todennäköisesti vältetty. Toisiksi eniten sattuu infektiovahinkoja (5,9 %).
Korvauksia maksettiin alkuvuonna 2022 lähes 21 miljoonaa euroa, sisältäen korvaustoiminnan kulut. Maksettavat korvaukset määräytyvät potilasvakuutuslainsäädännön ja vahingonkorvauslain mukaan.
– Korvausten arvioinnissa otetaan huomioon myös liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan ratkaisukäytäntö ja soveltuvin osin noudatetaan liikennevakuutuksen korvausohjeita, kertoo PVK:n korvauspäällikkö Elina Muukkonen.
Potilasvakuutuskeskus julkaisee säännöllisesti tietoa potilasvahingoista. Tietoja voidaan hyödyntää potilasturvallisuustyössä.
– Vuosittain julkaistavien vuosi- ja osavuosiraporttien lisäksi Potilasvakuutuskeskus tarjoaa sairaanhoitopiireille yksityiskohtaisia tietoja niiden alueella sattuneista potilasvahingoista laatu- ja potilasturvallisuustyön tueksi. Vahinkoaineistot ovat potilasturvallisuutta edistäviin tarkoituksiin myös tutkijoiden käytettävissä, kertoo Minna Plit-Turunen.
Lisätietoja:
Potilasvakuutuskeskuksen osavuosiraportti 2022 (pdf, aukeaa uudessa välilehdessä)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Plit-Turunenjohtaja
Puh:040 450 4632Minna.Plit-Turunen@vakuutuskeskus.fiElina Muukkonenkorvauspäällikkö
Puh:040 4504 604elina.muukkonen@vakuutuskeskus.fiViestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja hoitohenkilöstön turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt. www.pvk.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
BLOGI | Turvallinen synnytys on jokaisen oikeus – myös muuttuvassa sairaalakartassa8.4.2025 07:10:00 EEST | Blogi
Suomessa on alhainen äiti- ja lapsikuolleisuus, mutta potilasvahinkoja voi yhä tapahtua. Synnytyksen etenemistä ja mahdollisia ikäviä yllätyksiä ei voi ennustaa. Nostaako synnytysten keskittäminen isompiin keskuksiin kotisynnytysten määriä entisestään, ja miten se vaikuttaa potilasturvallisuuteen, pohtii potilasturvallisuuslääkäri Morag Tolvi blogissaan.
BLOGI | Hoito ei vastannut odotuksia - onko kyseessä potilasvahinko?2.4.2025 06:50:00 EEST | Blogi
Suomen korkeatasoiseen terveydenhuoltoon kohdistuu suuria odotuksia. Aina hoidon lopputulos ei kuitenkaan vastaa toiveita, ja mieleen voi hiipiä epäilys hoitovirheestä. Terveydenhuoltoon liittyy väistämättömiä riskejä, eikä kaikkia sairauksia voida parantaa tai edes lievittää, muistuttaa Minna Plit-Turunen blogissaan.
BLOGI | Vuosiraportin suurin uutinen: valtakunnassa kaikki hyvin19.3.2025 06:19:00 EET | Blogi
Potilasvakuutuskeskus julkaisee vuosittain potilasvahinkotilastot sille ilmoitetuista tapauksista ja korvatuista vahingoista. Vuosiraportti tarjoaa harvoin yllätyksiä. Miksi näin on, pohtii Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.
Potilasvahinkoilmoitusten määrässä nousua – korvauksia maksettiin 25,2 miljoonaa euroa19.3.2025 06:18:00 EET | Tiedote
Potilasvahinkoilmoitusten määrä kasvoi vuonna 2024, ja ilmoitusten kokonaismäärän ennustetaan ylittävän vuoden 2023 tason. Nousu viittaa siihen, että koronapandemiaa edeltänyt vuoden 2019 ennätystaso lähestyy. Korvattavat potilasvahingot liittyivät useimmiten leikkaus- ja anestesiatoimenpiteisiin sekä kliinisiin hoito- ja tutkimustoimenpiteisiin.
Lapsille tapahtuu harvoin potilasvahinkoja25.2.2025 06:07:00 EET | Tiedote
Vuosittain Suomessa korvataan runsaat 2 000 potilasvahinkoa. Valtaosa korvattavista vahingoista tapahtuu aikuisille. Alaikäisille eli alle 18-vuotiaille lapsille tapahtuneita vahinkoja korvataan vuosittain noin 140, mikä on 6 prosenttia kaikista korvattavista vahingoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme