Tampereen yliopisto

Kutsu medialle: Verotutkimuksen huippuyksikön avajaistilaisuus 1.9.2022

Jaa
Verotus vaikuttaa meidän kaikkien elämään, vaikkemme sitä aina huomaa. Verotuloilla rahoitetaan hyvinvointipalvelut varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta eläkkeisiin. Verotuksella voidaan myös pyrkiä ratkomaan merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita, kuten eriarvoisuuden kasvua sekä ympäristö- ja terveysongelmia.

Aika: torstaina 1.9.2022 klo 14–16

Paikka: Tampereen yliopisto, Pinni B -rakennus, luentosali B1100 (Kanslerinrinne 1, Tampere)

Tervetuloa Verotutkimuksen huippuyksikön avajaistilaisuuteen Tampereelle 1.9.2022 kuulemaan ja keskustelemaan kansainvälisen tason verotutkimuksesta.

Tilaisuudessa verotutkimuksen uranuurtaja professori Joel Slemrod

Keynote-luennon pitää verotutkimuksen uranuurtaja, Michiganin yliopiston professori Joel Slemrod.

Verojärjestelmätutkimuksen perusteos Tax Systems (Joel Slemrod ja Christian Gillitzer, 2013) on siirtänyt verotutkimuksen painopistettä veroprosenteista kohti laajempaa näkökulmaa, jolloin tarkastellaan muun muassa veronmaksajien käyttäytymistä, verovälttelyä, veronkiertoa ja verohallinnon toimintaa sekä verotukseen liittyvää sääntelyä ja rajoituksia.

Joel Slemrod on määritellyt huippuyksikön omaksuman kehyksen, jossa verotusta tarkastellaan kokonaisuutena eli järjestelmänä, jonka osat saattavat aikaansaada yllättäviä seurauksia ja yhteisvaikutuksia. Näin voidaan löytää uusia ja yllättäviä kohteita, joissa tehottomuuksia esiintyy ja toisaalta arvioida, mihin verorahoja on perusteltua ja tehokasta käyttää.

Kansainvälisesti kiinnostavaa huippututkimusta

Verojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi koko talouden toimintaan. Suomessa kerätään verotuloja noin 100 miljardia euroa vuodessa. Verotutkimuksen huippuyksikkö tuottaa luotettavaa tutkimustietoa vero- ja tulonsiirtojärjestelmän suunnittelun tueksi. Samalla saamme tietoa siitä, miten verotus ja sääntely vaikuttavat yksilöihin, yritystoimintaan ja yhteiskuntaan – ja miten yksilöt ja yritykset tekevät taloudellisia päätöksiä. 

– Verotuksessa ja siten verotutkimuksessa on kyse hirveän suurista rahasummista, ja ihmisten hyvinvoinnista. Tutkimustieto verotuksen vaikutusten suuruudesta on välttämätöntä, jotta voidaan suunnitella verojärjestelmä, joka saavuttaa verotuksen tavoitteet mahdollisimman pienillä yhteiskunnallisilla kustannuksilla, huippuyksikön johtaja, professori Kaisa Kotakorpi tiivistää.

Esimerkiksi tuoreessa yrityksiin kohdistuvasta tutkimuksesta selvisi, että vuosien 2012 ja 2014 verokannan alennukset Suomessa eivät lisänneet pienten yritysten investointeja. Yritysten liiketoiminta kuitenkin lisääntyi erityisesti yrityksissä, joissa on pieni kassavaranto.

– Arvostetussa Journal of Public Economics -lehdessä hiljattain julkaistu tutkimus on merkittävä, koska yhteisöveron tason vaikutuksista investointien määrään ei ole kansainvälisestikään paljoa tutkimustietoa, vaikka yhteisöveroa on alennettu viime vuosikymmeninä monissa maissa huomattavasti, kertoo professori Jarkko Harju Tampereen yliopistosta.

Huippuyksikössä tutkitaankin erityyppisten verokannustimien vaikutuksia yritysten kasvuun ja kehitykseen sekä yritysten investointeja ja tuottavuutta selittäviä tekijöitä.

‒ Toivomme tutkimustiedon auttavan päätöksentekijöitä kohdentamaan sääntelyä ja kannustimia vaikuttavammin, jatkaa Harju.  

‒ Juuri nyt tutkimme myös muun muassa sitä, minkä tyyppiset yritykset ja yrittäjät ovat tuottavimpia ja mikä on yrittäjien sosiaaliturvajärjestelmän vaikutus yrittäjien tekemiin valintoihin.

Selkeää tutkimustietoa kansalaisille ja päätöksenteon tueksi

Tutkimustietoa halutaan tarjota päätöksentekijöiden, median ja kaikille julkisesta taloudesta kiinnostuneille selkeästi ja kokonaisvaltaisesti. Akateemiset tutkimusartikkelit palvelevat ensisijaisesti tutkijayhteisöä, mutta ne vaativat lukijaltaan usein syvempää perehtymistä. Avajaisten yhteydessä julkaistavalle huippuyksikön uudelle verkkosivustolle tuodaan FIT-kirjoitussarja, joka on suunnattu tiedon käyttäjille.

‒ Luotettavaa tietoa tarvitaan disinformaation ajassa entistä enemmän paitsi päätöstenteon tueksi myös mediassa kansalaisten ymmärryksen lisäämiseksi, sanoo kirjoitussarjan toimittaja, tutkimusprofessori Tuomas Kosonen VATTista.

Kirjoitussarjan ensimmäinen artikkeli ”Taloustieteen näkökulmia talouspoliittiseen keskusteluun” esittelee kirjoitussarjan idean. Kirjoitus selventää, mitä taloustiede itseasiassa on, erottelee taloustieteen ja talouspolitiikan toisistaan sekä esittelee, miten taloustieteellisestä näkökulmasta olisi hyötyä käytännön talouspolitiikassa.

Syksyn mittaan kirjoitussarjassa julkaistaan teemanumeroita mm. yritysverotuksesta, liikenteen päästöjen vähentämiseksi tehtävien toimien välttämättömyydestä sekä verotuksen ja maastamuuton välisestä yhteydestä, Kosonen jatkaa.

***
Avajaisten yhteydessä median edustajilla on mahdollisuus haastatella seuraavia henkilöitä: 

  • Keynote-puhuja, professor Joel Slemrod: Tax systems, International perspective (in English)
  • Kaisa Kotakorpi, Tampereen yliopisto: julkistalous, psykologinen taloustiede, terveystaloustiede, poliittinen taloustiede, vero- ja sosiaaliturvajärjestelmät, veronkierto, talouspolitiikan vaikutusten arviointi.
  • Tuomas Kosonen, VATT: tuloverot, kulutusverot, arvonlisäverot, työn tarjonta, liikenteen verotus, makeisvero, perhevapaat, tulojen jakaantuminen, valmisteverot, ympäristötalous
  • Jukka Pirttilä, Helsingin yliopisto: julkiset palvelut, kehitystalous
  • Jarkko Harju, Tampereen yliopisto: yhteisö- ja osinkoverotus, sosiaaliturvamaksut, hallinnolliset kulut, tuloverotus, yritysten käyttäytyminen, yrittäjyys

Avajaisten ohjelma Tampereen yliopiston tapahtumakalenterissa

www.tuni.fi/fi/ajankohtaista/verotutkimuksen-huippuyksikon-avajaistilaisuus

Tampereen yliopiston, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT:n ja Helsingin yliopiston muodostama konsortio on valittu Suomen Akatemian huippuyksikköohjemaan 2022–2029.
Suomen Akatemia valitsee tutkimuksen huippuyksiköiksi uudistumiskykyisiä, tieteellisesti erittäin korkeatasoisia ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia tutkimusyhteisöjä. Yksikön johtajana toimii taloustieteen professori Kaisa Kotakorpi Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Projektipäällikkö Marjukka Hourunranta, puh. 050 470 5645, marjukka.hourunranta@tuni.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye