Tampereen yliopisto

Väitös: Sosioekonomisen aseman vaikutus äitiys- ja lapsiterveyteen Jemenin maaseudulla

Jaa
Useimmissa matalan tulotason ja keskitulotason maissa terveydenhuollon epäoikeudenmukaisuus on räikeintä äitiys- ja lapsineuvolapalveluissa. Jemenissä näiden palveluiden kehittäminen on keskeinen kansanterveydellinen haaste. Vaikka äitiys- ja lapsiterveyttä mittaavien indeksien (MCH) perusteella kehitystä on tapahtunut, se on jäänyt vähäiseksi.
Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)

Abdullah Alosaimi tutki väitöskirjassaan äidin sosioekonomisen aseman yhteyttä äitiys- ja lapsiterveyteen sekä neuvolapalvelujen käyttöön Jemenin maaseudulla.

Tutkimuksessa analysoidaan tietoja, joita kerättiin laajan kotitalouksien poikkileikkaustutkimuksen avulla 15–49-vuotiailta jemeniläisnaisilta vuosina 2008–2009. Poikkileikkaustutkimuksen rahoitti ja organisoi lastenjärjestö Unicef.

Alosaimi kehitti kolme sosioekonomista indeksiä kuvaamaan hedelmällisessä iässä olevien jemeniläisnaisten tilannetta. Indekseistä yksi mittaa varallisuutta, toinen koulutusastetta ja kolmas asumisen laatua.

Tutkimuksen mukaan sosioekonomisella asemalla on yhteys merkittäviin vaihteluihin siinä, kuinka yleisiä niin spontaanit abortit kuin kohtu- ja kätkytkuolemat ovat. Tutkimuksen perusteella sosioekonominen asema vaikuttaa myös raskaudenehkäisyyn ja ehkäisyvälineiden käyttöön sekä siihen, kääntyykö ammattitaitoisen synnytysneuvojan puoleen ja käyttääkö neuvolapalveluita.

– Tutkimustulokset osoittavat selvästi, että pienituloiset ja matalasti koulutetut naiset tarvitsevat mitä suuremmissa määrin kunnollisesti järjestettyjä terveyspalveluita. Lisäämällä terveysneuvontaa voitaisiin myös vaikuttaa äitiys- ja lapsiterveyteen, Alosaimi toteaa.

Tutkimuksen yksi alkuoletuksista oli, että sosioekonomisten indeksien ja äitiyskuolleisuuden välillä vallitsisi voimakas yhteys. Tällaista yhteyttä tutkimus ei kuitenkaan löytänyt. Sosioekonomisia tekijöitä enemmän äitiyskuolleisuuteen saattaisivat vaikuttaa synnytyshoidon standardit. Korkeatasoisen äitiyshoidon tarjoaminen voikin olla lopulta avainasemassa äitiyskuolleisuuden vähentämisessä.

Alosaimi tutki myös, missä määrin naisten sukuelinten silpomista esiintyy Jemenissä. Tulokset viittaavat merkittävään eriarvoisuuteen väestöryhmien välillä. Lisäksi vanhemmat naiset ovat nuoria useammin ympärileikattuja. Silpominen vaikuttaa siis olevan harvinaisempaa nuorilla naisilla, mikä kielii paitsi myönteisestä kehityksestä Jemenissä myös yhteiskunnallisesta muutoksesta varsinkin nuorten naisten keskuudessa.

Väitöskirjan lähestymistavat ja löydökset auttavat kehittämään oikeansuuntaisia toimintamalleja, joilla on mahdollistaa vähentää sosioekonomisen aseman kielteistä vaikutusta äitiys- ja lapsiterveyteen ja neuvolapalvelujen käyttöön.

– Politiikan tasolla on syytä kiinnittää huomiota väitöskirjassa esitettyihin havaintoihin silpomisesta ja sen edelleen korkeasta esiintyvyydestä Jemenissä. Investoinnit tyttöjen koulutukseen ja naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen ovat keinoja, joilla silpomista voidaan vähentää, Alosaimi sanoo.

Master of Science (public health) Abdullah Alosaimin epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja An Epidemiological Study of Women and Children’s Health in Yemen with Special Reference to Socioeconomic Determinants: Subnational household survey conducted in Yemen tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa keskiviikkona 31. elokuuta 2022 klo 12 alkaen. Väitöstilaisuus on Arvo-rakennuksen Visakorpi-auditoriossa (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Reija Klemetti Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Pekka Nuorti Tampereen yliopistosta.

Kuva: Garisah Ashomili

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Abdullah Alosaimi
abdullah.alosaimi@tuni.fi

Kuvat

Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Abdullah Alosaimi (kuva: Garisah Ashomili)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye