Asiantuntija varoittaa: "Energiakriisiä ei korjata hetkessä"
Energiajärjestelmä on tasapainoilua niin sanotussa trilemmassa:
- Turvallisuus: Geopolitiikka, saatavuus eri ajanjaksoina ja onnettomuusriski
- Ympäristöystävällisyys: CO2, pienhiukkaset ja polttoaineketjun saastuttavuus
- Edullisuus: Hinta pitkällä ja lyhyellä aikavälillä
Energiakriisit ovat harvinaisia ja niitä pyritään viisaalla politiikalla välttämään kuin ruttoa. Energiaa kun tarvitaan modernissa yhteiskunnassa aivan kaikkeen ja sen puutos johtaa yhteiskuntarauhan häiriöihin.
Energia ei hyvinä aikoina muodosta kuin noin 5% bruttokansantuotteesta, mutta energiapulassa hinta moninkertaistuu ja tämä on suoraan pois muusta taloudesta.
Miksi se on niin kriittinen?
Energia on valtiolle ja sen hallinnolle olemassaolon kysymys. Ilman energiaa suurinkin supervalta on vain rampa-ankka. Tästä syystä energia ja geopolitiikka kulkevat käsi kädessä, aivan kuten olemme saaneet vuoden aikana huomata. Energiakriiseille tyypillistä on myös nopeasti vaihtuvat hallitukset ja muut yhteiskunnalliset levottomuudet.
Energiakriisit kestävät pitkään ja ovat hitaita korjata. Tämä johtuu energia-alan pitkästä investointisyklistä. Energiajärjestelmä uudistuu noin 25-50 vuoden välein, eli uusiutumistahti on noin 4% vuodessa. Uusiutumisnopeutta voi noin tuplata vuosittain, mutta silläkin vauhdilla äkillisten muutosten korjaamiseen menee vuosikymmen.
Mitä on jo nähty?
Kun edellinen energiakriisi iski Suomeen vuonna 1973, käynnistyi ensimmäinen ydinvoimala vasta kuusi vuotta myöhemmin. Joitakin kivihiilivoimaloita saatiin valmiiksi ennen tätä. Energiakriiseille on ominaista korkea inflaatio, kun keskuspankit valtion ohjaamina painavat rahaa infran muuttamista varten sekä tukitoimiin helpottaakseen kansalaisten taloudellista tuskaa.
Suomessa onneksi ollaan vihreän siirtymän suhteen puolivälissä. Se helpottaa tuskaamme, mutta tämä ei riitä, koska energiaa tarvitaan jatkuvasti. Lisäksi kyseessä on globaali hyödyke, jossa toisten ongelmat heijastuvat hinnoittelussa myös toisille. Tämänkin olemme saaneet huomata etenkin Euroopassa.
Miten energiakriisin sitten voi korjata?
Energiakriisin voi korjata kahdella tapaa. Joko uudistamalla infran tai palaamalla geopoliittiseen lähtötilanteeseen. Usein ratkaisu on näiden kahden jonkinlainen sekoitus tai kompromissi. Nopeita hokkuspokkuskonsteja ei ole. Tuskaa lisää se kriiseille kuuluva ominaisuus, että ne aina iskevät kovimmin heikoimmassa asemassa oleviin.
Usein kriisin akuutti ratkaisu on energian käyttö tehokkaammin ja saatavissa olevien lämmönlähteiden ja polttoaineiden hyödyntäminen tiheämmällä kammalla. Pitkän aikavälin ratkaisuja ovat valtakunnallisesti suuret hankkeet, kuten ydinvoiman lisärakentaminen ja investointeja edistävä liiketoimintaympäristö. Mahdollisten ratkaisujen kirjo on onneksi laajempi mitä se oli edellisessä öljykriisissä, osin juuri sen ansiosta. Aurinko- ja tuulisähkö, bioenergia ja lämpöpumput ottivat ensi harppauksensa edellisen energiakriisin aikana ja nyt ne ovat kaupallisesti valmiita ja kilpailukykyisiä.
Entä mitä ajattelen tästä kaikesta?
Energiaihmisenä olen yli ajan toiveikas. Sen sijaan lyhyellä aikavälillä olen perheen isänä huolissani ja veronmaksajana kauhuissani.
Lohduttavaa kuitenkin on se, että ihmiskunnan historiassa haasteet ja ongelmat ovat tilapäisiä, mutta niiden ratkaisut ja innovaatiot ovat taas ikuisia.
Antti Porkka on energiatekniikan diplomi-insinööri, joka on tehnyt pitkän uran teollisuuden ja energiatuotannon energiajärjestelmien kehittämisessä. Hän on käynyt luennoimassa energiakriisistä esimerkiksi pankkisektorilla. Vapaa-ajallaan Antti on intohimoinen geopolitiikan ja historian harrastaja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Porkka
044 7233 347
antti.porkka@calefa.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa
Calefa Oy toteuttaa maailman johtavaan lämpöpumpputeknologiaan perustuvia kokonaisenergiaratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille sekä suurille kiinteistöille. Lämpöpumppujärjestelmämme hyödyntävät hukkalämpöä ja ympäristön energiaa. Teemme kokonaisratkaisuja, joilla asiakkaamme saavat merkittävät energiansäästöt ja leikkaavat CO2-päästöjä pysyvästi. Toteutamme järjestelmät avaimet käteen -periaatteella, varmistaen toimivuuden koko elinkaaren ajan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy
Calefan hallitus vahvistuu kahdella uudella jäsenellä28.10.2024 10:51:29 EET | Tiedote
Calefan hallitukseen liittyy lokakuussa kaksi uutta jäsentä, Kalle Reponen ja Heikki Hallila. Hallituksen uudet jäsenet tuovat mukanaan laajasti kokemusta vahvistaen Calefan strategista suuntaa ja tukien yhtiön vahvoja kasvutavoitteita.
Savon Voima Oyj investoi Euroopassa ainutlaatuiseen lämpöpumppuratkaisuun24.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Savon Voima Oyj ja Calefa Oy ovat aloittaneet yhteistyöhankkeen, jossa lämpöpumpuilla hyödynnetään Joensuun voimalaitoksen savukaasupesurin hukkalämpöjä. Kesällä voimalaitoksen ollessa poissa käytöstä lämpöpumppujen lämmönlähteenä käytetään jokivettä. Ratkaisu on Euroopassa ensimmäinen laatuaan.
Rovaniemelle 40 GWh kaukolämpöä vuodessa jäteveden hukkalämmöstä30.9.2024 14:46:06 EEST | Tiedote
Rovaniemen Alakorkalon jätevedenpuhdistamon yhteyteen rakentuu Calefan AmbiHeat-lämpöpumppulaitos, joka kattaa tulevaisuudessa 2000 rovaniemeläisen lämmöntuotannon tarpeen.
Vatajankoski tuottaa AmbiHeat-laitoksella kaukolämpöä datakeskuksen hukkalämmöstä jopa 400 kiinteistölle16.8.2024 11:05:03 EEST | Tiedote
Uusiutuviin ja polttoon perustumattomiin energiantuotantomuotoihin panostava uuden energian yhtiö Vatajankoski tuottaa jatkossa koko kesäajan kaukolämpötarpeen datakeskuksesta saatavan hukkalämmön avulla. Datakeskuksen hukkalämmön jalostamisesta kaukolämpöverkkoon sopivaksi sekä datakeskuksen kiinteistön jäähdytyksestä vastaa Calefan AmbiHeat-lämpöpumppulaitos.
Energiatehokkuutta projekti kerrallaan – Kohti hiilivapaata Kiiltoa 202812.8.2024 09:00:00 EEST | Artikkeli
Kiilto tavoittelee hiilivapaata energiankäyttöä vuoteen 2028 mennessä. Lempäälän tehtaalla tavoitetta onkin lähestytty askel kerrallaan. Calefan avulla maakaasun käyttö kiinteistön lämmityksessä on saatu poistettua lähes kokonaan ja prosessien hukkalämmöt on valjastettu hyötykäyttöön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme