Ruotsi-ottelussa kisataan myös ihmisoikeuksien puolesta – Urheilussa tarvitaan tehokkaampia toimia ihmisoikeuksien turvaamiseksi
Muun muassa syrjintä, seksuaalinen häirintä, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet, vammaisten ihmisten oikeudet ja lapsen oikeudet ovat ihmisoikeuskysymyksiä, jotka koskettavat laajasti myös urheilumaailmaa.
”Urheilutoimijat tarvitsevat lisää osaamista, jotta ne voivat kantaa tehokkaammin vastuunsa sekä edistää jokaisen urheilijan oikeuksia. Toisaalta viranomaisten tehtävä on tukea urheilutoimijoita ja valvoa ihmisoikeuksien toteutumista myös urheilussa”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.
Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Ruotsi-ottelu 10-tapahtumassa Ihmisoikeusliiton joukkueessa kisaavat muun muassa tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, Älä riko urheilua -kampanjakasvo, pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja sekä Jalkapallon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja, Ihmisoikeusliiton Team Human Rightsiin kuuluva Panu Autio.
Ruotsi10 starttaa lauantaina 3.9. klo 10 Olympiastadionin edustalta yhtä aikaa maajoukkueiden 10 000 metrin juoksijoiden kanssa.
Senni Salminen ja Amanda Kotaja vierailevat Älä riko urheilua -teltalla
Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjateltta on tapahtumatorilla Olympiastadionin edustalla maaotteluviikonlopun ajan. Kampanjassa mukana olevista urheilijoista teltalla vierailevat pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja (lauantaina) sekä kolmiloikkaaja Senni Salminen (sunnuntaina).
”Vammaisurheilijat kohtaavat syrjintää. Tiedän paljon vammaisia lapsia, nuoria ja aikuisia, jotka eivät ole päässeet haluamansa harrastuksen pariin”, sanoo Amanda Kotaja.
Maaottelussakin kilpaileva Senni Salminen peräänkuuluttaa urheilun vastuutahojen puuttumista syrjintään ja häirintään.
”Urheilun vastuutahojen tulisi herkemmin puuttua kaikenlaiseen syrjintään. Kokemukseni mukaan jokin ongelmallinen tilanne käydään nopeasti läpi ja sen jälkeen se unohdetaan. Ihmisoikeusongelmien esille tuominen ei saisi jäädä meidän urheilijoiden hartioille”, muistuttaa Senni Salminen.
Ihmisoikeudet eivät edisty urheilussa itsestään
Ruotsi-ottelusta vastaava Suomen Urheiluliitto (SUL) on ollut mukana Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjassa ja on osallistunutI hmisoikeusliiton järjestämiin koulutuksiin ihmisoikeuksien perusteista. SUL on myös perustanut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioihin keskittyvän urheilijapaneelin.
”Ihmisoikeuksien toteutuminen vaatii systemaattista panostusta. Kyse on urheilujärjestöjen ja -seurojen ohjeistuksista ja linjauksista, työnkuvista ja koulutuksesta. Yksiselitteiset, lakiin nojaavat toimintamallit ja vastuutahojen osaamisen kehittäminen vievät urheilua eteenpäin”, painottaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Samuel Bashmakov.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Samuel BashmakovAsiantuntijaIhmisoikeusliitto
Puh:0447420412samuel.bashmakov@ihmisoikeusliitto.fiKaari MattilaPääsihteeriIhmisoikeusliitto
Puh:0505368195kaari.mattila@ihmisoikeusliitto.fiReetta HelanderViestintäpäällikköIhmisoikeusliitto
Puh:0447062392reetta.helander@ihmisoikeusliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta ja tekee työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ihmisoikeusliitto
Järjestöt: Olemme syvästi huolissamme köyhyyttä lisäävästä politiikasta20.12.2023 07:14:30 EET | Tiedote
Sosiaaliturvaan tehtävät rajut leikkaukset merkitsevät suunnanmuutosta suomalaisessa sosiaalipolitiikassa. Leikkaukset murentavat olennaisesti hyvinvointivaltiota. Hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät köyhyyttä ja puskevat ihmisiä viimesijaiselle toimeentulotuelle, huomauttaa 11 järjestöä yhteisessä kannanotossaan. Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja heikentävät samalla perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Leikkausten vaikutuksia arvioitaessa ei ole otettu huomioon niiden musertavia vaikutuksia köyhien ihmisten arkeen, ja tästä aiheutuvia seurauksia koko yhteiskunnalle.
Yli 18 000 vaatii hallitusta turvaamaan oikeuden riittävään toimeentuloon – Ihmisoikeusliitto luovutti vetoomuksen hallitukselle25.10.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliitto vetoaa hallitukseen, että se turvaa jokaiselle oikeuden riittävään toimeentuloon. Yhteensä 18 060 ihmisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin tänään sosiaaliturvaministerin valtiosihteerille Laura Rissaselle. Rissanen otti vetoomuksen vastaan ministeri Sanni Grahn-Laasosen puolesta. Vetoomus toimitettiin myös valtiovarainministeriöön.
Tympeät tytöt ja Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja nostavat esiin tyttöjen oikeuksia urheilussa7.6.2023 07:44:03 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja tekee yhteistyötä Tympeät tytöt -sarjan taiteilija Riina Tanskasen kanssa. Yhteistyössä nostetaan esiin sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen kokemaa syrjintää ja häirintää urheilussa.
Järjestöt: Tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikki muodot on kiellettävä laissa7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpominen on tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkaus. Laaja joukko järjestöjä on pettyneitä siihen, ettei oikeusministeriö esitä muutoksia rikoslakiin koskien tyttöjen sukuelinten silpomista. Yhteensä 35 järjestöä vaatii Suomea tehostamaan tyttöjen suojelua ja kieltämään kaikki tyttöjen sukuelinten silpomisen muodot selkeästi laissa. Tulevan hallituksen on korjattava asia.
Tyttöjä täytyy suojella sukuelinten silpomiselta Suomessakin24.11.2022 07:45:31 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakavaa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Asia koskettaa tuhansia ihmisiä myös Suomessa. Ihmisoikeusliitto on tehnyt jo 20 vuotta silpomisen vastaista työtä Suomessa. Työn tuloksena eri yhteisöjen silpomiseen liittyvät asenteet ovat muuttuneet kielteisemmiksi ja valtion toimet silpomisen torjumiseksi ovat vahvistuneet. Tyttöjen suojelua on kuitenkin yhä tehostettava Suomessa. Perjantaina 25.11. vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää.