Tyttöjä täytyy suojella sukuelinten silpomiselta Suomessakin
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vuosituhansia vanha käytäntö, jonka kitkeminen vie aikaa. Sen taustalla on usein uskomus, että silpomisen läpikäynyt tyttö on kunniallisempi omassa yhteisössään. Silpomisesta aiheutuu lukuisia akuutteja ja läpi elämän vaikuttavia terveysongelmia. Silpominen loukkaa myös monia ihmisoikeuksia.
Ihmisoikeusliitto herätteli suomalaisia viranomaisia ilmiön olemassaoloon
Useita vuosia silpomisen vastainen työ Suomessa oli Ihmisoikeusliiton harteilla. Alkuun tärkeää oli luoda yhteyksiä ja luottamusta yhteisöihin, joiden lähtömaissa tyttöjen sukuelinten silpominen on yleistä sekä lisätä viranomaisten tietoa.
”2000-luvun alussa silpomisen vastainen työ oli haastavaa. Aihe oli tabu yhteisöjen parissa. Myös suomalaisille ammattilaisille ja viranomaisille aihe oli vieras”, sanoo sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn päällikkö Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta.
Ihmisoikeusliitto tekee asennemuutostyötä ruohonjuuritasolla sekä kouluttaa viranomaisia ja eri alan ammattilaisia silpomisen torjumisesta ja siitä, miten kohdata sen läpikäyneitä.
Silpomista ylläpitävät asenteet muuttuvat oikean tiedon myötä
Ihmisoikeusliitto on työssään tavoittanut merkittävän joukon riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä ja saanut yhteisöissä aikaan keskustelua sekä asennemuutosta.
Asenteet muuttuvat, kun ihmiset saavat tietoa, miten silpominen vaikuttaa naisen elämään. Silpominen voi aiheuttaa esimerkiksi kovia kuukautiskipuja, virtsaamisvaikeuksia, ongelmia intiimielämässä tai erilaisia psyykkisiä oireita. Aina silpomisen läpikäynyt nainen ei itse tiedä, että ongelmat johtuvat silpomisesta.
”Monen silmät avautuvat, kun he saavat tietää, että ongelmat, joista he ovat kärsineet eivät olekaan tavallisia naisen elämään kuuluvia asioita, vaan johtuvat silpomisesta. Siitä syntyy halu vaikuttaa silpomisen torjumiseksi”, kertoo sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Solomie Teshome Ihmisoikeusliitosta
Ihmisoikeusliitolla on tällä hetkellä 35 avainhenkilöä, jotka vievät silpomisen vastaista viestiä eteenpäin omassa yhteisössään.
Viranomaisten tulee tehostaa silpomisen torjumista Suomessa
THL:n mukaan Suomessa elää noin 10 000 silpomisen läpikäynyttä naista ja silpomisriskissä on satoja, jopa tuhansia, tyttöjä. Ihmisoikeusliitto on työssään havainnut, että jotkut saattavat vielä kannattaa silpomista tai joitakin sen muotoja. Siksi ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää.
”Tyttöjen sukuelinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus ja Suomen valtion tulee kantaa vastuu sen torjumisesta. Aloitteestamme Suomeen saatiin muun muassa ensimmäinen tyttöjen sukuelinten silpomisen vastainen toimintaohjelma vuonna 2012. Parhaillaan olemme mukana työryhmässä, joka pohtii lainsäädännön tarkentamista”, sanoo sukupuolittuneen väkivallan vastaisen työn asiantuntija Johanna Latvala Ihmisoikeusliitosta.
Ammattilaisilla, esimerkiksi terveydenhuollossa, on velvollisuus ottaa silpominen puheeksi, mutta tämä ei Ihmisoikeusliiton havaintojen mukaan aina toteudu. Viranomaisilla on myös ilmoitusvelvollisuus, mikäli silpomisen riski on olemassa. Ilmoituksia poliisille tulee kuitenkin hyvin vähän.
”Tarvitaan tilastotietoa ja tutkimusta silpomisen esiintymisestä Suomessa. Ammattilaisten tulee sitoutua paremmin puheeksi ottoon ja ilmoitusvelvollisuuteen. Lisäksi asennemuutostyötä on jatkettava, sillä tyttöjen vanhemmilla on lopulta ensisijainen vastuu suojella lastaan silpomiselta”, toteaa Duin Ghazi Ihmisoikeusliitosta.
Yksinkin tyttö on liikaa -kampanjassaan Ihmisoikeusliitto tuo esiin 20-vuotista tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtään ja sen tuloksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta HelanderViestintäpäällikköIhmisoikeusliitto
Puh:0447062392reetta.helander@ihmisoikeusliitto.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ihmisoikeusliitto on ihmisoikeusjärjestö, joka seuraa kokonaisvaltaisesti Suomen ihmisoikeustilannetta ja tekee työtä yhdenvertaisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan Suomen puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ihmisoikeusliitto
Järjestöt: Olemme syvästi huolissamme köyhyyttä lisäävästä politiikasta20.12.2023 07:14:30 EET | Tiedote
Sosiaaliturvaan tehtävät rajut leikkaukset merkitsevät suunnanmuutosta suomalaisessa sosiaalipolitiikassa. Leikkaukset murentavat olennaisesti hyvinvointivaltiota. Hallituksen leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät köyhyyttä ja puskevat ihmisiä viimesijaiselle toimeentulotuelle, huomauttaa 11 järjestöä yhteisessä kannanotossaan. Sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset lisäävät eriarvoisuutta ja heikentävät samalla perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista. Leikkausten vaikutuksia arvioitaessa ei ole otettu huomioon niiden musertavia vaikutuksia köyhien ihmisten arkeen, ja tästä aiheutuvia seurauksia koko yhteiskunnalle.
Yli 18 000 vaatii hallitusta turvaamaan oikeuden riittävään toimeentuloon – Ihmisoikeusliitto luovutti vetoomuksen hallitukselle25.10.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliitto vetoaa hallitukseen, että se turvaa jokaiselle oikeuden riittävään toimeentuloon. Yhteensä 18 060 ihmisen allekirjoittama vetoomus luovutettiin tänään sosiaaliturvaministerin valtiosihteerille Laura Rissaselle. Rissanen otti vetoomuksen vastaan ministeri Sanni Grahn-Laasosen puolesta. Vetoomus toimitettiin myös valtiovarainministeriöön.
Tympeät tytöt ja Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja nostavat esiin tyttöjen oikeuksia urheilussa7.6.2023 07:44:03 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanja tekee yhteistyötä Tympeät tytöt -sarjan taiteilija Riina Tanskasen kanssa. Yhteistyössä nostetaan esiin sukupuolten tasa-arvoa ja tyttöjen kokemaa syrjintää ja häirintää urheilussa.
Järjestöt: Tyttöjen sukuelinten silpomisen kaikki muodot on kiellettävä laissa7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Tyttöjen sukuelinten silpominen on tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkaus. Laaja joukko järjestöjä on pettyneitä siihen, ettei oikeusministeriö esitä muutoksia rikoslakiin koskien tyttöjen sukuelinten silpomista. Yhteensä 35 järjestöä vaatii Suomea tehostamaan tyttöjen suojelua ja kieltämään kaikki tyttöjen sukuelinten silpomisen muodot selkeästi laissa. Tulevan hallituksen on korjattava asia.
Ruotsi-ottelussa kisataan myös ihmisoikeuksien puolesta – Urheilussa tarvitaan tehokkaampia toimia ihmisoikeuksien turvaamiseksi2.9.2022 07:20:45 EEST | Tiedote
Ihmisoikeusliitto tuo yleisurheilun Suomi-Ruotsi-maaotteluviikonloppuna esille urheilun ihmisoikeuskysymyksiä. Kutsuvieraista koostuva Älä riko urheilua -tiimi kisaa maaottelun yhteydessä järjestettävässä Ruotsi-ottelu 10-tapahtumassa. Tapahtumaan osallistumalla Ihmisoikeusliitto haluaa nostaa esiin viranomaisten ja urheilun päättäjien vastuuta ihmisoikeuksien toteutumisesta urheilussa.