Hirvet huomioon liikenteessä
Syksyllä hirvien kiima-ajan alkaessa hirvikolarin riski kasvaa. Lisääntymiskumppania etsiessään hirvet alkavat liikkua enemmän. Tämä yhdistettynä pimeneviin iltoihin tekee syys-lokakuusta vuoden vaarallisinta kolariaikaa. Lapin edellisen kahden vuoden hirvikolareista noin kolmasosa on sattunut syys-lokakuussa.
- Autoilijoiden on syytä noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta ja varovaisuutta aamu- ja iltahämärän tunteina. Myös ajonopeus on suhteutettava olosuhteisiin, hirvitalousaluesuunnittelija Pirkka Peltonen Suomen riistakeskuksesta sanoo.
Hirvivaaramerkit on sijoitettu alueille, joiden tiedetään olevan hirvien kulkupaikkoja sekä alueille, joissa on tilastollisesti suurempi riski joutua hirvionnettomuuteen.
- Lapin ELY-keskus ja riistanhoitoyhdistykset ovat vuonna 2020 käyneet läpi hirvivaaramerkkien paikkoja perustuen edellisten vuosien hirvikolareihin. Selvityksen perusteella on tehty muutoksia ja vaaramerkit ovat nyt hyvin ajantasaisissa paikoissa, Peltonen kertoo.
Metsästyksen huomioiminen liikenteessä
Tiestön lähellä tapahtuva hirvenpyynti on tärkeää hirvikolareiden ehkäisemiseksi. Mikäli isojen teiden varsilla ei pyydettäisi hirviä, pakkautuisivat eläimet mahdollisesti alueille aiheuttaen merkittävästi enemmän onnettomuuksia.
- Autoilijoita pyydetään ottamaan huomioon tiestön lähellä tapahtuva metsästys. Oransseihin vaatteisiin pukeutuneita metsästäjiä ja muita jahdista varoittavia merkkejä nähdessään on syytä hidastaa ajonopeutta ja lisätä tarkkaavaisuutta, Peltonen muistuttaa.
Metsästys pyritään järjestämään niin, että se suuntautuu tiestöstä poispäin, mutta joissakin tilanteissa hirvi tai koira saattavat suunnata tielle. Metsästäjät pyrkivät koirien seurantalaitteiden avulla olemaan tien varrella koiran turvana sekä varoittamassa liikennettä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pirkka Peltonen, hirvitalousaluesuunnittelija
p. 0294312310
pirkka.peltonen@riista.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Lappi
Hirvenmetsästykseen myönnettiin Lapin alueelle 4121 pyyntilupaa20.7.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Myönnetty pyyntilupamäärä laski edellisvuodesta 30 prosenttia. Edellisellä metsästyskaudella Lapissa saatiin saaliiksi 4 618 hirveä, joista kolmasosa oli vasoja. Myönnetyistä 5 869 pyyntiluvasta käytettiin 65 prosenttia.
Luonnonvarakeskus ja Suomen riistakeskus keräävät tietoja metsähanhen sulkimapaikoista13.6.2023 12:56:51 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus pyytävät metsästäjien ja luonnossa liikkujien havaintoja metsähanhien sulkimapaikoista. Havaintoja hyödynnetään kartoitettaessa metsähanhen pesimäkannan poikastuottoa sekä riistahallinnossa tehtäessä esityksiä ja päätöksiä metsähanhen metsästyksestä.
Lapin sidosryhmiä kuultu hirvikannan hoidosta31.3.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Lapin alueellinen riistaneuvosto kutsui sidosryhmät keskustelemaan toteutuneesta hirvikannan verotuksesta, kannantilasta ja hirven aiheuttamista vahingoista.
Rovaniemellä koulutetaan uusia metsästäjiä osana ammatillisia opintoja27.3.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Rovaniemen riistanhoitoyhdistys ja Lapin koulutuskeskus REDU järjestivät yhteistyössä metsästäjätutkintoon valmentavan kurssin.
Oravan jälkiä runsaasti Lapin riistakolmioilla26.4.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Lapin alueella laskettiin lumijälkiä 82 riistakolmiolla. Talvikolmiolaskentojen aktiivisuus on viime vuosina Lapin alueella vähentynyt, mutta menneenä talvena laskettujen kolmioiden määrä kääntyi kasvuun edellisvuoden 72 kolmiosta.