Lapsettomien yhdistys Simpukka ryLapsettomien yhdistys Simpukka ry

Lahjasukusoluilla alkunsa saaneilla henkilöillä on oikeus tietää taustansa

Jaa
Suomessa elää arviolta 10 000 lahjasukusoluilla alkunsa saanutta henkilöä. Vuosittain lahjasoluilla syntyy yli 500 lasta, ja määrän arvioidaan kasvavan. Lahjasukusoluilla alkunsa saaneilla lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on oikeus kasvaa tietoon lahjasolutaustastaan koko elämänsä ajan.

Lahjasoluhoitoja on tehty Suomessa 1940-luvulta lähtien, ja arvioidaan, että lahjasolualkuisia henkilöitä on ainakin 10 000. Lahjasoluhoitojen avulla syntyy Suomessa vuosittain yli 500 lasta ja määrän ennakoidaan kasvavan (THL).

Lahjasoluhoidot ovat hedelmöityshoitoja, joissa on käytetty lahjoitettuja sukusoluja.Lahjoitettu sukusolu voi olla munasolu, siittiöitä, munasolu ja siittiöitä tai alkio.

Tieto taustasta tukee ehyen identiteetin muodostumista

Lahjasoluilla alkunsa saaneilla henkilöillä on oikeus tietää taustansa. Ennen hedelmöityshoitolakia lahjasoluilla lapsen saaneita vanhempia ei ole riittävästi ohjattu puhumaan aiheesta lapselle. Moni tuolloin lahjasoluilla alkunsa saanut henkilö on saanut tietää lahjasolutaustastaan vasta teini-ikäisenä tai aikuisena. 

Nykyään ymmärretään, että lahjasukusoluilla alkunsa saaneilla lapsilla on oikeus kasvaa tietoon taustastaan koko elämänsä ajan. Vuonna 2007 säädettyyn hedelmöityshoitolakiin on kirjattu lapsen oikeus saada täysi-ikäisenä tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Lahjasolualkuiset kaipaavat tietoa taustastaan, sukusolujen lahjoittajien motiiveista ja lahjasoluhoitojen käytänteistä. He kokevat, että tieto omasta taustasta ja geneettisistä juurista kuuluu heille, ja heillä on oikeus kasvaa tietoon taustastaan koko elämänsä ajan. Useiden toiveena on myös saada vertaiskohtaamisia muiden lahjasolualkuisten kesken, sanoo Helminauha-hankkeen hankevastaava Jenni Huhtala.

Helminauha-hanke tarjoaa tietoa ja tukea lahjasolujen avulla lasta toivoville, lapsen saaneille ja lahjasolualkuisille henkilöille. Uutena toimintana huomioidaan lahjasukusoluilla alkunsa saaneet henkilöt. Heille tarjotaan tietoa ja tukea oman taustan käsittelyyn. Toimintaa kehitetään parhaillaan yhdessä lahjasolualkuisista koostuvan kehittäjätiimin kanssa. Hanke toimii Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n alla.

Verkkoluento lahjasolualkuisten ajatuksista taustastaan

Helminauha-hanke järjestää 29.9.2022 verkkoluennon Lahjasolualkuisten ajatuksia omasta taustastaan. Luennolla tarjotaan tutkimus- ja kokemustietoa lahjasolualkuisten ajatuksista omasta taustastaan.

YTM Anni Sepponen kertoo pro gradu -tutkielmastaan, jossa hän tarkasteli neljän lahjasolualkuisen kokemuksia. Haastatellut olivat saaneet selville taustansa vasta teini-ikäisenä tai aikuisena. He kokivat hämmennyksestä huolimatta kiitollisuutta siitä, että saivat tietää taustastaan. Uusi ja merkittävä tieto omasta taustasta pakotti heidät käsittelemään perhesuhteita uudelleen.

Lahjasoluilla alkunsa saanut Juuso kertoo omista kokemuksistaan ja siitä, miksi hän kokee tiedon lahjasolutaustasta kuuluvan hänelle. Hän kuvailee, että lahjasolutausta on hänen supervoimansa. Hän kokee saaneensa siitä paljon positiivisia asioita elämäänsä, vaikka teini-ikäisenä tiedon saaminen tuntuikin hämmentävältä.

Kaikille avoimelle verkkoluennolle pääsee mukaan Helminauhan verkkosivujen kautta osoitteessa https://helminauha.info.

Lahjasoluhoidot

  • Vuosittain Suomessa syntyy yli 500 lasta lahjasoluhoitojen avulla, mikä on 1 prosentti kaikista syntyvistä lapsista. 
  • Lahjasoluhoitoja toteutetaan yksityisillä ja julkisilla hedelmöityshoitoja tarjoavilla klinikoilla. Hoitoja saavat itsellisesti, sateekaariperheenä ja nais-miesparin perheenä lasta toivovat.  
  • Vuonna 2007 asetettuun hedelmöityshoitolakiin on kirjattu lapsen oikeus tietoon taustastaan. Lapsella on 18 täytettyään mahdollisuus selvittää sukusolujen lahjoittajan henkilöllisyys.
  • Ensimmäiset hedelmöityshoitolain aikana lahjasukusoluilla syntyneet lapset tulevat täysi-ikäisiksi vuonna 2026.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.

Vuodesta 2019 toiminut Helminauha-hanke on Simpukka ry:n alaista toimintaa. Helminauhassa tarjotaan tietoa ja tukea lahjasoluhoidoilla lasta toivoville, lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistyneille ja lahjasoluilla alkunsa saaneille henkilöille. 

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu. Älä jää yksin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Sateenkaarimiesten lapsitoivetta ei saa ohittaa – sijaissynnytyksen laillistamiselle laajaa kannatusta Suomessa17.6.2024 09:29:51 EEST | Tiedote

Ei-kaupallinen sijaissynnytys ei ole Suomessa vieläkään laillista, vaikka sääntelyn tarve on todettu jo yli vuosikymmenen kestäneessä selvittelyssä. Sijaissynnytyksen salliminen saa kannatusta niin asiantuntijoilta, puolueilta kuin kansalaisiltakin. Edunvalvojat toivovat, että sateenkaarimiesten lapsitoiveet otettaisiin vihdoin vakavasti ja sijaissynnytys sallittaisiin.

Keskenmenoklubi palkittiin Simpukan Helmellä11.5.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Simpukan Helmi -tunnustus on myönnetty Laura Leväsen ylläpitämälle Keskenmenoklubi-tilille. Leväsen mukaan Keskenmenoklubi-tili on salakerho, johon kukaan ei toivonut liittyvänsä. Lapsettomien yhdistys Simpukka jakaa vuosittain Lapsettomien lauantaina Simpukan Helmi -tunnustuksen. Tunnustus annetaan henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa.

Tahatonta lapsettomuutta kokevat unohdetaan kylmästi syntyvyyskeskustelusta - Lapsettomien Simpukka-viikko 6.–12.5.202426.4.2024 12:00:58 EEST | Tiedote

Syntyvyyskeskustelusta unohdetaan tahattomasti lapsettomat. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pelkää, että soteleikkaukset pidentävät lapsettomuushoitojen jonoja entisestään, heikentävät saatavilla olevaa tukea ja huonontavat ikääntyneiden lopullisesti lapsettomien saamaa hoitoa. Lapsettomien Simpukka-viikko 6.–12.5.2024 ja Lapsettomien lauantai 11.5.2024 muistuttavat, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys.

Järjestöt: Hedelmöityshoitojen tiukka rajaaminen on syrjivää ja heikentää syntyvyyttä17.4.2024 13:09:47 EEST | Tiedote

Julkisen puolen hedelmöityshoitojen resurssit eivät tue riittävästi lapsitoiveen toteutumista. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Sateenkaariperheet ry ja Monimuotoiset perheet -verkosto ehdottavat resurssien lisäämisen lisäksi syntyvyyden tukemiseksi kolmea asiaa: palveluseteli yhdenmukaisen hedelmöityshoitoihin pääsyn mahdollistamiseksi, hedelmällisyysneuvonta ja sijaissynnytyslainsäädäntö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye