Puhutaan peurasta

Valkohäntäpeura on monelle tuttu hyvässä ja pahassa kannan kasvettua viime vuosina voimakkaasti. Hieno riistaeläin herättää ihastusta ja siitä saadaan riistalihaa ravintoloihin ja kauppoihin asti. Toisaalta kolarit ja syödyt viljelykset ja puutarhat aiheuttavat harmia.
- Peurakeskustelussa esitetyissä ratkaisuehdotuksissa korostuu se, että metsästyskäytännöt eivät ole tuttuja. Toivomme, että saamme tätä kautta jaettua tietoa ja oikaistua vääriä käsityksiä, kertoo viestintäpäällikkö Klaus Ekman.
Esimerkkinä Ekman mainitsee valkohäntäpeurojen ruokinnan. Peuroja houkuttelevat ruokinnat ihmetyttävät monia, sillä kantaa on tarkoitus leikata. Metsästyksen saalismäärä kuitenkin romahtaisi, jos ruokinta kiellettäisiin. Kaudella 2021–2022 ruokinnoilta vahtimalla saatiin 82 prosenttia valkohäntäpeurasaaliista eli noin 60 000 peuraa.
- Lisäksi ruokinnalla ohjataan peuroja vahinkoherkiltä alueilta ja mahdollistetaan turvallinen ja rauhallinen metsästystilanne. Riistalaukaus voidaan ampua tarkasti ja valikoiden, Ekman kertoo.
Keskustelua odotetaan ruokinnan lisäksi esimerkiksi pyyntiluvanvaraisuudesta ja haitallisen vieraslajin määritelmästä. Asiantuntijat avaavat monimutkaisia aiheita mahdollisimman kansantajuisesti.
Viikolla virittäydytään aiheeseen
Suomen riistakeskuksen sosiaalisen median kanavissa jaetaan keskustelua pohjustavia julkaisuja tilaisuutta edeltävinä päivinä. Julkaisuihin on mahdollista jättää ennakkoon kysymyksiä, joihin vastataan Puhutaan peurasta -keskustelutilaisuudessa.
Metsästäjille on tarjolla syventävää tietoa valkohäntäpeurasta tiistaina 4.10. kello 18–20 järjestettävässä etäkoulutuksessa, jossa käydään läpi iänmääritystä, kannanhoitoa ja metsästystä koskevaa ohjeistusta ja käytännön vinkkejä. Tarkemmat tiedot ja osallistumislinkki löytyvät tapahtumahausta.
Kannan koko sopivaksi
Valkohäntäpeura on arvokas riistalaji, jota metsästää noin 40 000 suomalaista. Lounais-Suomessa valkohäntäpeura on metsästysseuratoiminnan selkäranka ja tärkein riistalaji. Viime metsästyskaudella saatiin 1,2 miljoonaa kiloa peuranlihaa, joka vastaa 8 miljoonaa ruoka-annosta. Kanta on kuitenkin kasvanut suureksi etenkin lounaisessa Suomessa, mikä aiheuttaa ongelmia liikenteessä ja viljelmillä.
Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen valkohäntäpeurakanta pienentyi viime kauden metsästyksen seurauksena noin 9,5 prosenttia ja kannan arvioidaan olevan noin 109 000 yksilöä. Kuluvan syksyn tavoitteena on edelleen pienentää kantaa metsästyksellä sen tiheimmillä esiintymisalueilla.
Kuvat: Kuvien julkaisu mahdollista uutisen yhteydessä. Kuvaajan nimi merkittävä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Klaus EkmanViestintäpäällikkö
Puh:029 431 2103klaus.ekman@riista.fiMikael WikströmErikoissuunnittelija
Puh:029 431 2123mikael.wikstrom@riista.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
Eksynyt hirvi voi yllättää tiellä – pysy tarkkana ratissa14.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kevät ja alkukesä ovat aikaa, jolloin nuoret hirvieläimet etsivät itselleen uusia elinalueita. Kokemattomat yksilöt voivat harhautua taajamiin ja vilkkaasti liikennöidyille teille, mikä lisää onnettomuusriskiä.
Finlands viltcentral testar björnsäkra soptunnor9.4.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands viltcentral startar ett test av björnsäkra sopkärl för att minska björnbesök på gårdar och runt soptunnor. Målet är att med hjälp av nya tekniska lösningar och rådgivning förebygga möten mellan björnar och människor.
Suomen riistakeskus testaa karhuturvallisia jäteastioita9.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomen riistakeskus käynnistää karhuturvallisten jäteastioiden testauksen vähentääkseen karhujen vierailuja pihoilla ja roska-astioilla. Tavoitteena on ennaltaehkäistä karhujen ja ihmisten välisiä kohtaamisia uusien teknisten ratkaisujen ja neuvonnan avulla.
Kutsu medialla: Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy – esittelyssä karhunkestävä roska-astia1.4.2025 08:40:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Ylämyllylle Liperiin kuulemaan ajankohtaista tietoa karhuvahinkojen ennaltaehkäisystä. Kevään edetessä ensimmäiset karhut ovat heränneet talviuniltaan ja etsineet ravintoa läheltä ihmisasutusta, myös roska-astioita tonkimalla. Medialle tarkoitetussa tilaisuudessa esitellään karhunkestävä roska-astia, joka on yksi kehitteillä oleva keino ehkäistä karhujen hakeutumista asutuksen läheisyyteen ravinnon perässä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme