Helsingin päiväkodeissa nautittiin luomua kahden suomenmestaruuden verran
Palvelukeskus Helsingin päiväkodeille tuottamissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-ainehankinnoista kasvoi vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna 6,7 prosenttia, ja yhteensä Helsingin päiväkodeissa syötiin 877 485 kiloa luomua.
Palvelukeskus Helsinki tuottaa ruokapalveluja noin 300 Helsingin päiväkotiin, joihin se valmistaa päivittäin aamupalan, lounaan, välipalan, ja vuorohoitokohteissa myös päivällisen ja iltapalan, ollen mukana yhteensä noin 60 000 päivittäisessä ateriahetkessä.
Helsingin päiväkodeissa tarjottavia luomutuotteita ovat muun muassa luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, maustamaton luomujogurtti, luomupiimä, luomutofu ja osa hedelmistä sekä rasvaton luomumaito.
Voitot pitkäjänteisen työn tulosta
Päiväkotien luomuvalikoimaa on kehitetty vuosia yhdessä varhaiskasvatuksen ruokapalveluista vastaavan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.
–Raaka-ainehankinnoissamme tärkeimpiä kriteerejä ovat saatavuus, toimivuus sekä vastuullisuus, mitkä pätevät myös luomutuotteisiin. Olemme kehittäneet päiväkotien luomuvalikoimaa pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja olemme voitoista hyvin iloisia ja ylpeitä, kertoo Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluista vastaava kehityspäällikkö Eeva Lappalainen.
–Vanhemmat pitävät tärkeänä, että varhaiskasvatuksessa lapsille tarjottava ruoka on sekä herkullista että ekologisesti, eettisesti ja vastuullisesti tuotettua. Luomutarjonta tukee ympäristökasvatusta, Helsingin kaupungin vastuullisuusarvoja sekä edistää osaltaan ilmastonmuutoksen hillintää. Olemme varhaiskasvatuksessa ylpeitä ja onnellisia siitä, että saamme tarjota helsinkiläisille lapsille luomua ja pyrimme aina tarjoamaan esisijaisesti kotimaista luomua, kertoo varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.
–On tärkeää, että lapset saavat tutustua luonnon monimuotoisuuteen jo varhaislapsuudesta alkaen ja omaksua ympäristöystävällisiä arvoja luonnollisena osana arkipäivää, Jalovaara sanoo.
Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa halutaan pitää luomun lippu korkealla myös jatkossakin.
Tällä hetkellä Palvelukeskus Helsinki on kuusitasoisessa Portaat luomuun -ohjelmassa tasolla 4. Luomu SM-kilpailun voitto oli Helsingin päiväkodeille viides.
Lisätietoja:
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
ruokapalveluasiantuntija, Sirpa Jalovaara
sirpa.jalovaara@hel.fi, p. 050 3458164
Palvelukeskus Helsinki
kehityspäällikkö, ruokapalvelut Eeva Lappalainen
eeva.lappalainen@hel.fi, p. 09 310 40836
Luomu SM -kilpailu on osa Portaat luomuun -ohjelman toimintaa, jossa etsitään eniten luomua käyttäviä julkisia ruokapalveluntuottajia ja yksityisiä ravintoloita. Kilpailussa vuodessa käytettyjen elintarvikkeiden kilomäärästä lasketaan luomun prosentuaalinen osuus.
Palvelukeskus Helsinki toimii kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme päivittäin mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos. Yhdessä 1600 ammattilaisemme voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Palvelukeskus Helsinki
På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön30.8.2023 09:48:01 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi30.8.2023 09:41:28 EEST | Tiedote
Itämeripäivänä 31.8. jopa 70 000 helsinkiläisellä on mahdollisuus syödä kotimerellemme hyvää tekevä lounas kaupungin ruokapalveluja tuottavan Palvelukeskus Helsingin valmistamana. Palvelukeskus Helsinki tarjoilee teemapäivänä koulu- ja oppilaitosravintoloissa, päiväkodeissa sekä hoitoalan potilas- ja asukasruokailussa lahna- ja silakkamassasta koostuvaa Itämeren fisupihviä erilaisten lisukkeiden kera. Lounas- ja henkilöstöravintoloissa Itämeren kalaa nautitaan joko fisupihvin tai fisuburgerin muodossa. Myös kotihoidon asiakkaat ovat voineet valita viikon ateriavaihtoehdoista fisupihvejä. Päivän aikana käytetään yhteensä jopa 4 500 kiloa Itämeren kalaa.
På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.
Palvelukeskus Helsinki will offer its clients 4,500 kg of herring and bream on Baltic Sea Day25.8.2022 00:00:00 EEST | News
On Baltic Sea Day on 25 August, Palvelukeskus Helsinki will offer its clients herring and bream in the form of Baltic Sea fish burgers and fish steaks. A total of 75,000 Helsinki residents will get to enjoy the fruits of the Baltic Sea in the course of the day, and up to 4,500 kilogrammes of Baltic Sea fish will be consumed that day.
På Östersjödagen erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på 4 500 kilogram strömming och braxen25.8.2022 00:00:00 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 25 augusti erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på strömming och braxen i form av Östersjöns fiskburgare och fiskbiff. Totalt kan 75 000 helsingforsare njuta av Östersjöns gåvor under dagen, och upp till 4 500 kilogram Östersjöfisk konsumeras under dagen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme