Helsinkiläisille tarjoillaan Itämeripäivänä 4500 kiloa kalaa Itämeren hyväksi
Valtakunnallisen Itämeripäivän on käynnistänyt John Nurmisen Säätiö. Säätiön erityisasiantuntija Miina Mäen mukaan ruokavalinnat ovat merkittävin tapa toimia Itämeren puolesta.
- Jokainen voi toimia Itämeren parhaaksi syömällä kestävästi pyydettyä luonnonkalaa, lisäämällä kasviksia lautaselle sekä vähentämällä lihaa ja maitotuotteita aterioilta. Etenkin eläintalous vaatii paljon maapinta-alaa, ja maatalouden ravinnekuormitus on merkittävin Itämeren rehevöittäjä.
Itämeren kalan hyödyntämisessä suomalaisilla olisi parannettavaa.
- Jos suomalaiset intoutuisivat syömään Itämeren kalaa kerran viikossa, saataisiin merestä poistettua vuoden aikana noin 400 000 kiloa fosforia. Mikäli Itämeren kalaa syötäisiin kuukausittain, poistuisi merestä vuodessa jopa 90 000 kiloa fosforia. Särkikalat, Suomessa pyydetty MSC-sertifioitu silakka ja ahven ovat tyypillisesti kestävästi pyydettyjä, joten niitä voi nauttia huoletta vaarantamatta kalakantoja, selventää John Nurmisen Säätiön Miina Mäki.
Myös Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluissa Itämeren kalan tarjoamista pidetään tärkeänä.
- Olemme tosi ylpeitä, että osallistumme Itämeripäivään jo neljättä kertaa tarjoamalla asiakkaillemme Itämeren kalaa. Ruokalistoillamme on myös paljon kasviperäistä ruokaa. Meillä on julkisena ruokapalvelun tuottajana tärkeä rooli olla mahdollistamassa asiakkaillemme vastuullisempia valintoja. Itämeren kalaa kului vuonna 2022 ruokapalveluissa yli 30 000 kiloa, eli kyse on mittavasta määrästä, kertoo kehityspäällikkö Eeva Lappalainen Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluista.
Innokkaat kotikokit voivat loihtia oman Itämerimenunsa hyödyntämällä Palvelukeskus Helsingin fisupihvi- ja fisuburgerireseptejä.
Lisätietoja:
Palvelukeskus Helsinki, monipalvelut, tuotannon suunnittelu ja ohjaus
suunnittelija Susanna Immonen
susanna.immonen@hel.fi, p. 0403346716
Lue lisää: Ruokapalveluissa tarjolla Itämeren fisupihviä
***
Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja ja lupauksia sen hyväksi.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Palvelukeskus Helsinki on Helsingin kaupungin liikelaitos. Toimimme kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä päivittäin ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Meillä on 1600 osaavan ammattilaista, joiden voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Palvelukeskus Helsinki
På Östersjödagen serveras Helsingforsborna 4 500 kilo fisk för Östersjön30.8.2023 09:48:01 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 31 augusti har till och med 70 000 Helsingforsbor möjlighet att äta en lunch som gör väl för vårt hemmahav. Lunchen serveras av Palvelukeskus Helsinki, som producerar stadens måltidstjänster. På temadagen serverar Palvelukeskus Helsinki Östersjöns fiskbiffar, som innehåller brax- och strömmingsmassa, med olika tillbehör i skol- och läroanstaltsrestauranger, på daghem och vid vårdtjänsternas patient- och boendemåltider. I lunch- och personalrestauranger serveras Östersjöfisk antingen som fiskbiffar eller fiskhamburgare. Även hemvårdsklienterna har kunnat välja fiskbiffar bland veckans måltidsalternativ. Under dagen serveras totalt till och med 4 500 kilogram Östersjöfisk.
På Helsingfors daghem avnjöts ekologisk mat till den grad att det säkrade två finska mästerskap5.10.2022 17:15:03 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads daghem och Palvelukeskus Helsinki lyckades tillsammans ta hem dubbelt mästerskap i den nationella tävlingen Luomu SM 2022: i serien för offentliga matserviceproducenter som mest ökat användningen av ekologiska livsmedel och i grundserien för stora offentliga matserviceproducenter. År 2021 användes inemot 900 000 kilogram ekologiska produkter på Helsingfors stads daghem.
Helsingin päiväkodeissa nautittiin luomua kahden suomenmestaruuden verran5.10.2022 17:02:59 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin päiväkodit ja Palvelukeskus Helsinki ylsivät yhdessä Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon eniten luomua lisänneiden julkisten ruokapalvelun tuottajien sarjassa sekä suurten julkisten ruokapalvelun tuottajien perussarjassa. Vuonna 2021 Helsingin kaupungin päiväkotien ruokapalveluissa käytettiin lähes 900 000 kiloa luomutuotteita.
Palvelukeskus Helsinki will offer its clients 4,500 kg of herring and bream on Baltic Sea Day25.8.2022 00:00:00 EEST | News
On Baltic Sea Day on 25 August, Palvelukeskus Helsinki will offer its clients herring and bream in the form of Baltic Sea fish burgers and fish steaks. A total of 75,000 Helsinki residents will get to enjoy the fruits of the Baltic Sea in the course of the day, and up to 4,500 kilogrammes of Baltic Sea fish will be consumed that day.
På Östersjödagen erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på 4 500 kilogram strömming och braxen25.8.2022 00:00:00 EEST | Pressmeddelande
På Östersjödagen den 25 augusti erbjuder Palvelukeskus Helsinki sina klienter på strömming och braxen i form av Östersjöns fiskburgare och fiskbiff. Totalt kan 75 000 helsingforsare njuta av Östersjöns gåvor under dagen, och upp till 4 500 kilogram Östersjöfisk konsumeras under dagen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme