Tutkimuksesta tukea työpaikkojen riskienarviointiin

Työpaikan haitta- ja vaaratekijöiden selvittäminen, tunnistaminen ja arviointi kuuluvat työnantajan velvollisuuksiin. Tällä hetkellä yrityksissä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa siitä, millaista riskienarviointiosaaminen todella on ja onko riskienarviointi tarkoituksenmukaista. Riskejä jää tunnistamatta ja hallitsematta riskienarvioinnin osaamisen, prosessien ja työvälineiden rajoitusten takia.
– Vaarojen ja haittojen tunnistamiseen ja riskien arvioimiseen varataan suomalaisessa työelämässä paljon aikaa. Siksi onkin tärkeää, että tehty työ johtaa osuviin työn turvallisuutta parantaviin tuloksiin, riskienhallinnan ja turvallisuustekniikan professori Jouni Kivistö-Rahnasto toteaa.
Tampereen yliopiston Kuinka tukea riskienarviointiosaamista ja arvioida riskienarvioinnin onnistumista (RiskiOnni) -hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin tapoja tukea työpaikoilla työturvallisuuden riskienarviointia tekevien henkilöiden riskienarviointiosaamista ja arvioida riskienarvioinnin onnistumista.
Arvioimalla riskienarvioinnin onnistumista saadaan tietoa sen rajoitteista ja voidaan kehittää sitä vastaamaan entistä paremmin työpaikan tarpeita. Tällöin riskejä pystytään tunnistamaan, poistamaan ja pienentämään resurssitehokkaasti. Riskienarviointia kehittämällä työpaikat voivat vähentää työtapaturmia ja parantaa työolojen turvallisuutta ja terveellisyyttä, mikä parantaa myös työpaikkojen tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä tukee työntekijöiden työkyvyn säilymistä.
– Hankkeen tulosten pohjalta laaditaan materiaalipaketti, joka sisältää tietoa ja työvälineitä työturvallisuuden riskienarvioinnin kehittämiseen osaamisen tukemisen ja onnistumisen arvioinnin näkökulmista, hankkeen projektipäällikkö, yliopistotutkija Sari Tappura kertoo.
Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä erilaisilla työpaikoilla. Lisäksi hankkeen tuloksia käytetään 1990-luvulla kehitetyn Riskien arviointi työpaikalla -työkirjan päivittämisessä. Työkirja on käytössä monilla suomalaisilla työpaikoilla, joten sen kautta hankkeen tuloksia voidaan levittää laajasti suomalaiseen työelämään.
RiskiOnni-hankkeen loppuraportti sekä muu hankkeessa kehitetty materiaali julkaistaan 7.11. pidettävässä seminaarissa. Seminaarista ja siihen ilmoittautumisesta löytyy lisätietoja hankkeen kotisivuilta: https://projects.tuni.fi/riskionni/.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Maria Lindholm, maria.lindholm@tuni.fi ja Minna Rantala, minna.rantala@tuni.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote
Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.
Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote
YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.
Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.
Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote
Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.
Pasi Toivonen Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi16.4.2025 13:07:09 EEST | Tiedote
Toimittaja ja tuottaja Pasi Toivonen on valittu Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessoriksi lukuvuodelle 2025–2026. Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt Toivonen aloittaa tehtävässä elokuussa 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme