Jyväskylän yliopisto

Tutkijat selvittivät, onko polvivammojen ennustaminen koneoppimisen avulla mahdollista - käytössä suurin alalla kerätty aineisto

Jaa
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan Digitaalisen terveysälyn laboratoriossa toteutetussa tutkimuksessa ennustettiin polven eturistisidevammoja koneoppimisen avulla. Käytössä oli suurin tähän tarkoitukseen kerätty data-aineisto, mutta tulos osoittaa, että edes koneoppimisen keinoin ei pystytä kehittämään riittävän tehokasta mallia yksittäisten urheilijoiden vammojen ennustamiseksi.
Tutkimusaineisto koostui 880 jalkapallon ja käsipallon naisammattilaisesta.
Tutkimusaineisto koostui 880 jalkapallon ja käsipallon naisammattilaisesta.

Polven eturistisidevammat ovat yleisiä joukkuelajeissa sekä muissa lajeissa, joissa tapahtuu paljon nopeita suunnanmuutoksia ja kontakteja. Niiden ehkäiseminen on tärkeää sekä eliittiurheilijoiden että harrastelijoiden parissa. Useita vammariskitekijöitä on tunnistettu aiemmissa tutkimuksissa mutta eturistisidevamman varsinainen ennustaminen on yhä kyseenalaista.

Jyväskylän yliopiston Digitaalisen terveysälyn laboratoriossa pyrittiin koneoppimisen avulla ennustamaan polven eturistisidevamman riskiä yksittäisen urheilijan kohdalla.

– Tutkimuksessa käytetyt koneoppimismenetelmät onnistuivat ennustamaan vammoja noin 65 % kokonaistarkkuudella. Tulos oli tilastollisesti merkitsevä mutta käytännössä ennustusvoima on niin matala, ettei siitä ole hyötyä käytännön kliinisessä eturistisidevammojen arvioinnissa, tutkimuksen tehnyt Susanne Jauhiainen arvioi.

Tekoälysovellusten kehittäminen ja erilaisten kokeilujen suorittaminen koneoppimisen keinoin on nykyään suhteellisen helppoa työkalujen käytettävyyden ja saatavuuden vuoksi. Toisaalta niillä on myös tällöin helppo tuottaa sattumalta lupaavilta näyttäviä ennuste- ja luokittelumalleja.

– Tutkimuksen keskeinen osa oli kehittää myös tulosten laadun ja luotettavuuden varmistava prosessi tekoälymallien kattavaan testaamiseen. Lähestymistapaa on jo aiemmin sovellettu UKK-instituutin kanssa suoritetussa vammatutkimuksessa.

Tutkimuksessa käytetty data-aineisto alan suurin

Tutkimuksessa käytetty data on osa Norwegian School of Sports Science yliopiston laajaa vammatutkimushanketta ja on alalla suurin kerätty aineisto.

Tutkimusaineisto koostui käsipallon ja jalkapallon naisammattilaisista. Tutkittuja henkilöitä oli yhteensä 880.

Huolimatta suuresta ja kattavasta datasetistä ja monipuolisesta koneoppimismenetelmien hyödyntämisestä, tutkimuksessa ei pystytty ennustamaan eturistisidevammoja tarpeeksi hyvin käytännön kannalta.

– Vaikka tällä kertaa ikään kuin epäonnistuimmekin, ei voida sanoa, etteikö vammoja voida silti tulevaisuudessa ennustaa koneoppimisen ja tekoälyn keinoin. Tulos on hyödyllinen, koska se auttaa vammatutkijoita muuttamaan datan keräystä uudella tavalla relevantimpien mittausten suuntaan, Jauhiainen toteaa.

Koneoppimisen ja datan hyödyntäminen urheilu- ja liikuntasovellusten parissa lisääntyy vauhdilla ja nyt saavutetut tulokset antavat arvokasta tietoa menetelmäkehityksen mahdollisuuksista ja haasteista alalla.

Tutkimus toteutettiin IT-tiedekunnan Digitaalisen terveysälyn laboratoriossa yhteistyössä Oslo Sports Trauma Research Center, Norwegian School of Sport Sciences kanssa. Tutkimusta rahoittivat Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Emil Aaltosen säätiö.

Lisätietoja

Susanne Jauhiainen
Väitöskirjatutkija
susanne.m.jauhiainen@jyu.fi

Alkuperäisjulkaisu

Jauhiainen, S., Kauppi, J. P., Krosshaug, T., Bahr, R., Bartsch, J., & Äyrämö, S. (2022). Predicting ACL Injury Using Machine Learning on Data From an Extensive Screening Test Battery of 880 Female Elite Athletes. The American Journal of Sports Medicine, 03635465221112095.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimusaineisto koostui 880 jalkapallon ja käsipallon naisammattilaisesta.
Tutkimusaineisto koostui 880 jalkapallon ja käsipallon naisammattilaisesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanololle altistava perimä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye