Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty neuvonantajaryhmä – mukana kansainvälisiä huippunimiä
Suomeen suunnitellulle uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on nimetty kansainvälinen neuvonantajaryhmä. Ryhmä koostuu rohkeasti tulevaisuuteen katsovista arkkitehtuurin ja designin sekä museoalan, taiteen ja teknologian asiantuntijoista. Ryhmän neljätoista näkemyksellistä huippuosaajaa tuovat asiantuntemuksensa maailmanluokan museoon tähtäävän hankkeen tueksi.
Neuvonantajaryhmän muodostavat Paola Antonelli, Liza Chong, Caterina Fake, Eva Franch i Gilabert, Indy Johar, Nimco Kulmiye Hussein, Ervin Latimer, Linda Liukas, Kieran Long, Joar Nango, Héctor Noval, Eeva-Liisa Pelkonen, Johannes Suikkanen ja Teemu Suviala.
Erilaiset lähestymistavat ja näkökulmat kohtaavat monipuolisessa työryhmässä, joka kirittää perusteilla olevaa museota kohti kestävämpää tulevaisuutta. Neuvonantajien on myös tarkoitus arvioida kriittisesti hankkeen kehitystyötä ja haastaa museon sisältösuunnittelua.
“Tavoitteenamme on perustaa uusi maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseo”, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja hankejohtaja Kaarina Gould.
”Olemme todella innoissamme nyt muodostetusta asiantuntijaryhmästä. Saimme mukaan edelläkävijöitä, joiden ajattelua ja työskentelyä seurataan ympäri maailmaa. Tämä porukka auttaa meitä kuvittelemaan mahdollisia tulevaisuuksia ja määrittelemään uudelleen, mitä ylipäänsä tarkoitamme museolla.”
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon neuvonantajaryhmän jäsenet ovat:
Paola Antonelli, New Yorkin modernin taiteen museon (MoMA) arkkitehtuurin ja designin kuraattori sekä kehitysjohtaja. Antonellin tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta designin positiivisista vaikutuksista kaikkialla.
Liza Chong, The Index Projectin toimitusjohtaja. The Index Project pyrkii edistämään designin roolia elämänlaadun kehittäjänä ympäri maailmaa. Kööpenhaminasta käsin toimiva järjestö tunnetaan myös joka toinen vuosi jaettavasta Index Award -palkinnosta, joka on maailman suurin designpalkinto.
Caterina Fake toimii sijoittajana Yes VC -yhtiössä ja hostaa maailman ykköseksi rankattua Should This Exist? -teknologiapodcastia. Aiemmin hän johti Etsyä ja on yksi kuvapalvelu Flickrin perustajista. Time Magazine on nimennyt Faken yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Työssään hän keskittyy verkkoyhteisöihin ja uusien teknologioiden kulttuuriseen vaikuttavuuteen.
Eva Franch I Gilabert, arkkitehti, kuraattori ja kriitikko, joka on erikoistunut kuraattoriaktivismiin, vaihtoehtoiseen pedagogiikkaan ja kestävyysajatteluun. Franch on perustaja ja kuraattori uudessa kokeellisessa MODEL-arkkitehtuurifestivaalissa, jonka järjestää Barcelonan kaupunki.
Indy Johar, Dark Matter Labsin ja RIBA-palkitun arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Architecture00:n perustaja. Johar on erikoistunut uusien, positiiviseen muutokseen ja demokratiakehitykseen tähtäävien kansalaistoimintojen strategiseen suunnitteluun.
Nimco Kulmiye Hussein, Aalto-yliopistosta sekä Central Saint Martinsista valmistunut kuraattori ja kirjoittaja. Lontoossa asuva Kulmiye Hussein tutkii mediaa, digitaalista ja visuaalista kulttuuria sekä edistää innovatiivisia toimintatapoja yhdessä taiteilijoiden, luovien toimijoiden ja taidelaitosten kanssa.
Ervin Latimer, vaatesuunnittelija ja Latimmier-vaatemerkin perustaja, joka palkittiin Vuoden nuorena suunnittelijana 2020. Helsingissä asuva Latimer on rasisminvastaisen Ruskeat Tytöt Median sekä luovien alojen diversiteettiä ja yhdenvertaisuutta edistävän Nordic Fashion Directoryn perustajajäsen.
Linda Liukas, kirjailija, kuvittaja ja kouluttaja, jonka Hello Ruby -kirjoja on käännetty jo lähes 40 kielelle. Pariisissa asuva Liukas tuo pohjoismaista leikkisyyttä tietojenkäsittelytieteen joskus hieman yksitotiseen maailmaan.
Kieran Long, Ruotsin arkkitehtuuri- ja designmuseo ArkDesin johtaja. Long on kirjoittanut, kuratoinut ja opettanut arkkitehtuurista ja designista jo yli 20 vuoden ajan.
Joar Nango, taiteilija ja arkkitehti, joka työskentelee arkkitehtuurin, designin ja kuvataiteiden rajapintaa tutkivien arkkitehtonisten installaatioiden parissa. Töissään Nango on käsitellyt erityisesti moderneja saamelaistiloja.
Héctor Noval, muotoilija, joka on työskennellyt taiteen ja teknologisen vuorovaikutuksen parissa ympäri maailmaa 18 vuoden ajan. Töissään Noval on tutkinut muun muassa designammattilaisuutta, merkitysjärjestelmiä ja ei-verbaalista viestintää.
Eeva-Liisa Pelkonen, Yalen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen professori ja varadekaani. Pelkonen on kirjoittanut useita palkittuja kirjoja. Hänen tutkimuskohteitaan ovat 1900-luvun eurooppalainen ja amerikkalainen taide ja arkkitehtuuri, estetiikan teoria ja aatehistoria.
Johannes Suikkanen, strategiatoimisto Gemicin perustaja. Yhteistyössä sosiologien, filosofien, tulevaisuudentutkijoiden ja liiketoimintastrategien kanssa Suikkanen etsii ratkaisuja aikamme yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin.
Teemu Suviala, designjohtaja Metan Reality Labsissa. Suviala on palkittu luova johtaja, jonka asiantuntemus kattaa designin, uudet teknologiat ja liiketoiminnan monet alueet brändistrategioista markkinointiin.
Suomeen on perusteilla uusi valtakunnallinen arkkitehtuuri- ja designmuseo. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Saastamoisen säätiö ovat ehdollisesti sitoutuneet rahoittamaan museota merkittävin lahjoituksin.
Vuonna 2022 perustettu Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö luo uuden museon toteutussuunnitelmaa, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä museon pääomituspäätökset alkuvuodesta 2023.
Suomen arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen yhdistyvät uuteen museoon. Museolle suunniteltu uudisrakennus nousee Helsingin historialliseen Eteläsatamaan Makasiinirannan kehittyvälle alueelle.
Museorakennuksen suunnittelukilpailun on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana. Kilpailun edetessä määritellään tarkempi aikataulu uuden museorakennuksen kiinteistökehityshankkeelle, kaavoitukselle ja rakentamiselle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pyry WaltariViestinnän suunnittelijaSuomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö sr
Puh:040 183 9340pyry.waltari@admuseo.fiwww.admuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Korkeavuorenkatu 23
00130 Helsinki
https://www.admuseo.fi/
Suomeen on perusteilla uusi valtakunnallinen arkkitehtuuri- ja designmuseo. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Saastamoisen säätiö ovat ehdollisesti sitoutuneet rahoittamaan museota merkittävin lahjoituksin.
Vuonna 2022 perustettu Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö luo uuden museon toteutussuunnitelmaa, johon perustuen hankkeen päärahoittajat voivat tehdä museon pääomituspäätökset alkuvuodesta 2023.
Suomen arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo kansainvälisesti ainutlaatuisine kokoelmineen yhdistyvät uuteen museoon. Museolle suunniteltu uudisrakennus nousee Helsingin historialliseen Eteläsatamaan Makasiinirannan kehittyvälle alueelle.
Museorakennuksen suunnittelukilpailun on tarkoitus käynnistyä vuoden 2023 aikana. Kilpailun edetessä määritellään tarkempi aikataulu uuden museorakennuksen kiinteistökehityshankkeelle, kaavoitukselle ja rakentamiselle.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö sr
Fem förslag har valts vidare till andra skedet av det nya arkitektur- och designmuseets designtävling18.12.2024 15:00:00 EET | Pressmeddelande
Fem designförslag har gått vidare i den internationella öppna tävlingen om att skapa ett hem för Finlands nya nationella arkitektur- och designmuseum, beläget på en framträdande och historisk plats vid Södra hamnen i Helsingfors. Vart och ett av de team som valts ut för tävlingens andra etapp kommer att få ett arvode på 50 000 euro för att vidareutveckla sina förslag. Juryn kommer vid tävlingens slut att dela ut tre priser och två upphandlingsoptioner, med en total prissumma på 150 000 euro. Tävlingen förblir anonym också under skede 2. Tävlingen arrangeras av Helsingfors stad och det statligt ägda fastighetsbolaget Fastighets Ab ADM i samarbete med Stiftelsen Finlands arkitektur- och designmuseum. Museiprojektet möjliggörs genom finansiering från Helsingfors stad, finska staten och generösa donationer från flera privata stiftelser och fonder. Tävlingens andra etapp pågår från februari till maj 2025, och resultatet av tävlingen offentliggörs i september 2025. Ladda ner mediabilder
Susanna Pettersson Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallitukseen7.11.2024 11:08:05 EET | Tiedote
Suomen Kulttuurirahaston toimitusjohtaja, filosofian tohtori, dosentti Susanna Pettersson on nimetty Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallitukseen.
Anu Kauppi vahvistamaan Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön varainhankintaa23.10.2024 15:00:00 EEST | Tiedote
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamisesta ja valmistelusta vastaava tiimi täydentyy Anu Kaupin aloittaessa Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön varainhankinnan johtajana tammikuussa 2025.
Till designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet som ska byggas på paradplats i Helsingfors har kommit in 623 förslag – förslagen visas nu på nätgalleriet12.9.2024 15:00:00 EEST | Pressmeddelande
Designtävlingen för det nya arkitektur- och designmuseet har fått in 623 förslag från världen runt. Till den första tävlingsomgången som slutade den 29 augusti sökte vi förslag för den nya museibyggnaden som ska placeras i Södra hamnen i Helsingfors. Det går att bekanta sig med förslagen på nätgalleriet som öppnade den 12 september. Juryn väljer ut 3–5 förslag till den andra omgången. Förslagen som väljs till den andra omgången kungörs i december 2024. Media kan konfidentiellt bläddra i nätgalleriet före kl. 15 här. Lösenord: zF6hpHJvLmH9Xa7gdVYKjZW.7idpy4
Helsingin paraatipaikalle rakennettavan uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailuun 623 ehdotusta – ehdotukset nyt nähtävillä verkkogalleriassa12.9.2024 15:00:00 EEST | Tiedote
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailu on kerännyt 623 ehdotusta ympäri maailmaa. Kilpailun 29. elokuuta päättyneessä ensimmäisessä vaiheessa haettiin ehdotuksia Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvaksi uudeksi museorakennukseksi. Ehdotuksiin voi tutustua 12. syyskuuta avatussa verkkogalleriassa. Tuomaristo valitsee 3–5 ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen. Toiseen vaiheeseen valittavat ehdotukset julkistetaan joulukuussa 2024. Media voi luottamuksellisesti selata verkkogalleriaa ennen klo 15 tästä. Salasana: zF6hpHJvLmH9Xa7gdVYKjZW.7idpy4
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme