Valvira

Sosiaalityöntekijäkohtaiset lastensuojelun asiakasmäärät ovat liian suuria

Jaa
Lastensuojelun asiakasmitoitusvaatimukset eivät valvontaviranomaisten havaintojen mukaan täyty. Sosiaalityöntekijäkohtainen lapsimäärä on usein enemmän kuin laissa määritelty enimmäismäärä. Kun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä on liian suuri, asiakassuunnitelmat jäävät usein laatimatta ja lasten tapaamiset toteutumatta. Myös lasten ja perheiden palveluihin ja niitä koskeviin päätöksiin tulee viiveitä.
Kuvituskuva. Unsplash.
Kuvituskuva. Unsplash.

Laissa säädetty lastensuojelun asiakasmitoitus tarkoittaa sosiaalityöntekijäkohtaista asiakasmäärää. Asiakasmäärien keskiarvon mittaaminen ei riitä.

Asiakasmitoitusvaatimuksen täyttämiseen liittyvät haasteet vaikuttavat kielteisesti myös perustason sosiaalipalveluja tarvitseviin lapsiin. Nämä palvelut ruuhkautuvat, koska lastensuojelupalveluja tarvitsevia ja niihin oikeutettuja lapsia on saatettu siirtää niiden piiriin. Peruspalvelut voisivat auttaa monia muita lapsia, mutta niillä ei pystytä vastaamaan lastensuojelua tarvitsevien lasten kaikkiin tarpeisiin.

Lastensuojelulain mukaan lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän enimmäisasiakasmäärä on tällä hetkellä 35 lasta, ja vuoden 2024 alusta 30 lasta. Lastensuojelulaki edellyttää, että asiakasmäärää tarkastellaan jokaisen sosiaalityöntekijän kohdalla erikseen. Jos lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän vastuulla oleva lapsimäärä on enemmän kuin 35, kaikkien hänen vastuullaan olevien lasten lakisääteinen oikeus lastensuojelun sosiaalityöhön vaarantuu.

Mitä jos? Tarinoita lastensuojelusta -blogi Valviran verkkosivuilla käsittelee osin todellisiin tapahtumiin linkittyviä tarinoita lapsista, joiden sosiaalityöntekijöillä oli asiakkaita yli lain salliman määrän.

Hyvinvointialueiden omavalvonnalla keskeinen rooli

Valvira korostaa, että 1.1.2023 aloittavien hyvinvointialueiden tulee omavalvonnallaan varmistaa, että sosiaalityöntekijäkohtainen asiakasmäärä ei ylity. Hyvinvointialueiden vastuulla olevat lasten ja perheiden sosiaalipalvelut täytyy toteuttaa siten, että yhdenkään lapsen etu ja lakisääteiset oikeudet eivät vaarannu. Lapsella on oikeus erityiseen suojeluun ja oikeus saada lastensuojelun palveluja, kun hän niitä tarvitsee.

Lastensuojeluviranomaisen tärkein tehtävä on varmistaa lapsen edun ja oikeuksien toteutuminen. Siksi jokaisella lastensuojelun asiakkaana olevalla lapsella täytyy olla hänen asioistaan vastaava nimetty sosiaalityöntekijä, jolla on viranomaisen edustajana kokonaisvastuu turvata lapsen oikeus tasapainoiseen kehitykseen ja hyvinvointiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvituskuva. Unsplash.
Kuvituskuva. Unsplash.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Soterin käsittelyajat eivät vaikuta yksin toimivien palveluntuottajien aloitukseen3.4.2025 12:58:00 EEST | Tiedote

Sote-valvontalain tilapäisen sääntelyn myötä rekisteröintiprosessin käsittelyaika ei ole enää yhtä merkittävä yksin toimiville palveluntuottajille kuin aiemmin. Tilapäisen sääntelyn ansiosta sen piiriin kuuluvat yksin toimivat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään rekisteröintihakemuksen viranomaiselle, eikä heidän tarvitse odottaa rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista. Myös toiminnassa tapahtuvat muutokset voidaan toteuttaa heti hakemuksen jättämisen jälkeen.

Moni tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistaja laiminlöi maksunsa vuonna 202323.9.2024 08:54:34 EEST | Tiedote

Tupakka- ja sähkösavuketuotteiden valmistajan tai maahantuojan tulee toimittaa ennen uuden tuotteen markkinoille tuloa ilmoitus tuotteesta EU:n yhteiseen ilmoitusportaaliin ja maksaa ilmoitusmaksu. Tupakkatuotteiden, kuten savukkeiden ja sikarien, valmistajista ja maahantuojista 62 % maksoi viime vuonna ilmoitusmaksunsa Suomessa. Sähkösavukepuolella tilanne on erityisen huono, kun 86 % valmistajista ja maahantuojista jätti ilmoitusmaksunsa maksamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye