Tutkimus: Inklusiivisuus on yrityksille monimuotoisuutta olennaisempaa – D&I-työn johtaminen ja toimenpiteet eivät vielä ole valtavirtaa
FIBSin uuden Monimuotoisuus ja inkluusio yrityksissä -tutkimuksen mukaan suuret suomalaiset yritykset pitävät monimuotoisuutta ja erityisesti inkluusiota jo melko olennaisina tekijöinä liiketoimintansa kannalta.
Inklusiivisuutta eli kaikkia osallistavaa, yhdenvertaista ja syrjimätöntä toimintatapaa pitää tärkeänä 65 prosenttia yrityksistä, monimuotoisuutta eli työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta (diversiteettiä) taas noin joka toinen (54 %).
Merkillepantavaa kuitenkin on, että noin joka kymmenes kyselyyn osallistuneista yrityksistä ei pidä monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta (D&I) kovinkaan tai lainkaan tärkeänä tekijänä toimintansa kannalta. Lisäksi noin kolmannes ei osannut ottaa kantaa teeman olennaisuuteen.
Joitain monimuotoisuutta ja inkluusiota tukevia toimenpiteitä on jo melko yleisessä käytössä yrityksissä, osa taas selvästi harvemmissa: Esimerkiksi valtaosa (71 %) yrityksistä on tarjonnut henkilökunnalle koulutusta epäasialliseen käytökseen puuttumisesta, huomioinut esteettömyyden toimitiloissaan (66 %) sekä kartoittanut ja poistanut selittämättömiä palkkaeroja (60 %). Sen sijaan vain seitsemän prosenttia yrityksistä on kokeillut anonyymiä rekrytointia ja alle viidesosalla on rekrytoinnissa käytössä monimuotoisuus- tai esteettömyyslauseke.
Systemaattinen monimuotoisuusjohtaminen ei myöskään ole vielä valtavirtaa: vaikka joka toinen kyselyyn vastannut yritys on sisällyttänyt monimuotoisuuden ja/tai inkluusion toimintastrategiaansa ja D&I-kysymyksistä keskustellaan säännöllisesti johtoryhmässä, vain noin 40 prosenttia yrityksistä on esimerkiksi asettanut D&I-johtamiselle tavoitteita tai tehnyt toimintasuunnitelman D&I:n edistämiseksi. Lisäksi vain harva (7 %) huomioi D&I:n johdon kannustin- ja palkitsemisjärjestelmässä ja alle viidennes on asettanut johtoryhmän kokoonpanolle diversiteettitavoitteet.
FIBSin toimitusjohtaja Kimmo Lipponen kehottaa erityisesti niitä yrityksiä, jotka eivät vielä juurikaan panosta monimuotoisuuteen ja inkluusioon, ryhtymään nyt rivakasti toimeen.
"On hyvä nähdä, että yrityksissä ollaan jo yleisesti ottaen melko hyvin kartalla monimuotoisuuden ja inkluusion merkityksestä liiketoiminnan kannalta, mutta selvästi monilla riittää vielä tehtävää," Kimmo Lipponen sanoo.
"Suomalaisten yritysten yksi suurimpia lähitulevaisuuden haasteita on työvoimapula, joka on pian krooninen ongelma kaikilla toimialoilla. Rekrytointikilpailussa auttaa hyvä työnantajamaine, mikä tänä päivänä tarkoittaa yhä useammalle työpaikkaa, jossa jokainen voi olla aidosti oma itsensä ja kaikkia työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti taustoista riippumatta. Nyt jos koskaan yritysten kannattaa käynnistää strateginen monimuotoisuus- ja inkluusiotyö, joka tutkitusti korreloi positiivisesti paitsi työnantajamaineeseen myös tuottavuuteen, riskienhallintaan ja innovatiivisuuteen."
Osaamistaso, sitoutuminen ja viestintä suurimpia D&I-haasteita – Monimuotoisuuden ja inkluusion merkitys kasvaa yritysten arvioiden mukaan tulevaisuudessa maltillisesti
Merkittävimpinä monimuotoisuuden ja inkluusion haasteina yritykset pitävät tällä hetkellä henkilöstön osaamista ja koulutusta, ylimmän johdon ja henkilöstön sitoutumista teemaan sekä D&I-viestintää. Vähintään 40 prosenttia yrityksistä näkee, että kaikkiin kolmeen haasteeseen olisi melko tai erittäin tärkeää löytää ratkaisu omassa organisaatiossa seuraavan puolen vuoden aikana.
71 prosenttia yrityksistä arvioi, että monimuotoisuuden merkitys omalle yritykselle tulee kasvamaan joko hieman tai paljon seuraavan viiden vuoden aikana. Inkluusion kohdalla vastaava luku on 64 %. Teemaan käytettävien resurssien ei kuitenkaan uskota lisääntyvän samaan tahtiin: suurin osa yrityksistä (63 %) arvioi, että monimuotoisuuteen ja inkluusioon kohdennettavat resurssit tulevat pysymään samana tulevan viiden vuoden aikana.
Tutkimus
FIBSin Monimuotoisuus ja inkluusio yrityksissä -tutkimuksessa kartoitettiin suurten suomalaisten yritysten D&I-johtamisen käytäntöjä, haasteita ja tulevaisuuden näkymiä. Tutkimus on monipuolisin tähän mennessä aiheesta tehty selvitys Suomessa. Kyselyyn vastasi 103 yrityksen HR-johtajaa, toimitusjohtajaa ja muuta D&I:stä vastaavaa henkilöä. Vastaajat edustavat liikevaihdoltaan Suomen tuhatta suurinta yritystä sekä merkittävimpiä osuuskuntia ja muita toimijoita. Kohderyhmästä kerätty aineisto antaa kohtuullisen hyvän yleisen kokonaiskuvan tutkituista ilmiöistä. Lisäksi vastaukset edustavat hyvin kohderyhmän kokonaisvaltaista rekisteripoimintaa taustamuuttujien suhteen. Tutkimuksen toteutti FIBSin toimeksiannosta Innolink puhelinhaastatteluina ja sähköpostikyselynä 6.6.-30.9.2022. Tutkimustulosten analyysissä FIBSiä tuki Includia Leadership.
Median edustajat voivat tilata tutkimusraportin käyttöönsä osoitteella: tarja.laakkonen@fibsry.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo Lipponen, toimitusjohtaja, FIBS, 040 758 7247, kimmo.lipponen@fibsry.fi
Tarja Laakkonen, viestintäpäällikkö, FIBS, 0400 877 396, tarja.laakkonen@fibsry.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto, kestävän liiketoiminnan vauhdittaja ja yritysten asiantuntijuuden kehittäjä. Autamme yhdistämään vastuullisuuden ja liiketoiminnan käytännön tasolla. www.fibsry.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FIBS
Vastuullisuustrendit 2025 – ja tästä eteenpäin16.1.2025 06:00:00 EET | Artikkeli
Uuden vuoden alku on lupausten, menneen peilaamisen ja tulevien trendien pohtimisen kulta-aikaa. Me FIBSissä haluamme kuitenkin luoda katseen hieman pidemmälle kestävän liiketoiminnan suuntauksiin, jotka yritysjohdon ja muiden yritysten vastuullisuudesta vastaavien kannattaa huomioida strategiasuunnitelmissaan myös tulevina vuosina.
FIBS on kehittänyt yritysten vastuullisuusosaamista jo 25 vuoden ajan13.1.2025 08:35:19 EET | Tiedote
Yritysvastuuverkosto FIBS (Finnish Business & Society ry) juhlii tänä vuonna 25-vuotistaivaltaan. FIBS perustettiin maaliskuussa 2000 kolmentoista pioneerihenkisen yrityksen ja organisaation voimin. Verkoston tehtäväksi määriteltiin toimiminen julkisen sektorin, yksityisen sektorin ja kolmannen sektorin vuoropuhelun edistäjänä. Samalla periaatteella FIBS toimii edelleen: FIBS ei valvo minkään tahon etuja, koska jokaisella yhteiskunnan sektorilla on roolinsa vastuullisuudessa, vaan edistää liike-elämän yritys- ja yhteiskuntavastuuta kaikista yhteiskunnallisista toimijoista koostuvan verkoston avulla. Tänä päivänä FIBS on liki 500 yrityksen ja organisaation asiantuntijaverkosto, jonka puitteissa tapahtuva eri toimijoiden yhteistyö ja tiedon jakaminen on entistäkin tärkeämpää globaalien ilmasto-, luonto- ja eriarvoistumiskriisien ratkaisemiseksi. Jäsenmäärällä mitattuna FIBS on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto ja yksi suurimmista maakohtaisista verkostoista maailmassa. Yritysten
Yritysvastuu 2023 -tutkimus: Vain harvat yritykset ovat luopuneet kestämättömästä liiketoiminnasta, silti uudistava liiketoiminta tekee jo tuloaan10.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
FIBSin uusimman yritysvastuututkimuksen mukaan kestävyys on jo innovaatioiden ja investointien ajuri, mutta yritykset pitävät silti edelleen kiinni kestämättömästä liiketoiminnastaan: 63 prosenttia yrityksistä on tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana kestävää kehitystä tukevia investointeja ja lähes yhtä moni (59 %) innovaatioita. Silti vain 16 prosenttia on luopunut liiketoiminnasta, joka ei ole kestävän kehityksen mukaista, ja vielä harvempi (13 %) on poistanut tuote- tai palveluvalikoimastaan kestämättömät vaihtoehdot. Valtaosa (64%) tutkimukseen vastanneista yrityksistä keskittyy vastuullisuustyössään edelleen riskien vähentämiseen sekä varmistamaan, ettei liiketoiminnasta aiheudu negatiivisia vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Kuitenkin samaan aikaan jopa 35 prosenttia kertoo jo siirtyneensä liiketoiminnan negatiivisten haittojen minimoinnista kohti uudistavaa liiketoimintaa, jossa haittojen hallinnan lisäksi yrityksen toimenpiteillä luodaan sosiaalisille ja ympäristöjärjes
Jyrkkä muutos suomalaisyritysten vastuullisuustyössä2.12.2021 11:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisten yritysten vastuullisuustyössä on tapahtunut ennennäkemättömän suuria muutoksia viimeisen kahden vuoden aikana, kertoo tänään julkaistu FIBSin Yritysvastuu 2021 -tutkimus. Yritysten vastuullisuustoiminta on nyt kautta linjan entistä strategisempaa, tavoitteellisempaa ja organisoidumpaa. Kestävän kehityksen liiketoimintamahdollisuuksia ei silti edelleenkään tunnisteta. Yritysten tulisikin jatkossa huomioida kunnianhimoisemmin kestävyyshaasteet kehitystyössään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme