Ny trafikljusmodell för utbrändhet hjälper vid identifiering av risk för utbrändhet
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 30.11.2022
En ny, i Belgien utvecklad bedömningsmetod för utbrändhet har testats och validerats inom Arbetshälsoinstitutets forskningsprojekt Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä. Metoden tar i beaktande de enligt nuvarande uppfattning fyra symptomen på utbrändhet: kronisk trötthet, psykisk distans från arbetet, störningar i kognitiva funktioner och störningar i hanteringen av känslor.
– Utbrändhet har varit ett ihållande problem inom det finska arbetslivet, och ofta berättar utbrända personer och deras chefer och arbetskamrater att de inte har identifierat symptomen i tid. Nu finns det en pålitlig och avgiftsfri metod som både företagshälsovården och arbetsplatserna kan använda för att identifiera en belastad arbetsgemenskap, berättar forskningsprofessor Jari Hakanen från Arbetshälsoinstitutet.
Gränsvärden påvisar större risk
Projektet gav gränsvärden för en höjd risk för utbrändhet och sannolik utbrändhet, dvs. en så kallad trafikljusmodell för utbrändhet. Gränsvärdena grundar sig på statistisk jämförelse av svar från slumpmässigt valda finländare i arbetsför ålder och Mehiläinen Oy:s klienter som lider av utbrändhet. På så sätt har det varit möjligt att fastställa gränsvärden för utbrändhet på ett mer pålitligt sätt än tidigare.
Enligt de nya gränsvärdena gällde den höjda risken för utbrändhet 16,5 procent av den arbetande befolkningen i Finland sommaren 2021. Vad gäller sannolik utbrändhet var talet 7,4 procent. Tre månader innan pandemin började i slutet av 2019 var de motsvarande siffrorna för höjd risk 14,9 procent och sannolik utbrändhet 6,7 procent, vilket betyder att utbrändhet ökade något under det första coronaåret.
Finland, Belgien och Nederländerna är de enda länderna där gränsvärden har fastställts för utbrändhet på motsvarande sätt. Dessutom visade det sig att gränsvärdena är överraskande enhetliga i alla tre länder, så gränsvärdena som nu presenteras är gemensamma för alla tre.
– Bedömningsmetoden och trafikljusmodellen hjälper företagshälsovården med bedömningen av både enskilda arbetstagares situation och arbetsgemenskapens välbefinnande. Att svara på en enkät är redan i sig en bra intervention som främjar övervägandet av effektiva sätt som åstadkommer ändringar, konstaterar Mehiläinens ledande företagspsykolog Suvi Suortamo.
Fritt tillgänglig handbok för bedömning av utbrändhet
I samband med publiceringen av trafikljusmodellen och den nya bedömningsmetoden för utbrändhet (Burnout Assessment Tool, dvs. BAT) publicerar Arbetshälsoinstitutet också en handbok som granskar metodens pålitlighet och innehåller anvisningar om metodens användning. Den är fritt tillgänglig utan avgift.
Definierat enligt de centrala symptomen är utbrändhet en oförmåga och därtill förknippad ovilja att satsa på arbetet. I handboken presenteras en så kallad trafikljusmodell för utbrändhet, dvs. gränsvärden för sannolik utbrändhet (rött område), höjd risk för utbrändhet (gult område) och inga symptom på utbrändhet (grönt område).
– När metoden granskades på olika sätt visade den sig vara pålitlig. I enlighet med förmodan hade den en tydlig koppling till arbetets belastningsfaktorer såsom alltför mycket arbete. Å andra sidan var kopplingen omvänd mellan den och olika resurser, såsom bra ledarskap och fungerande arbetsrelationer. Metoden skilde också åt utbrändhet från symptom på depression, så det är fråga om två olika fenomen eller saker, berättar specialforskare Janne Kaltiainen.
Samtidigt kom det fram att utbrändhetens koppling till belastning i privatlivet var i regel tydligt svagare än arbetsbelastning. Ålder, kön och utbildningsnivå var inte heller starkt kopplade till utbrändhet.
– I den offentliga diskussionen pratar man ofta till exempel om att unga och kvinnor har särskilt mycket symptom på utbrändhet. Trots att unga, kvinnor och personer med lägre utbildning upplevde symptom på utbrändhet lite oftare än genomsnittet var skillnaderna till andra mycket små. Utbrändhet kan gälla vem som helst i förhållanden som är belastande eller där arbetets resurser saknas, påpekar Jari Hakanen.
Mer information
Forskningsprofessor Jari Hakanen, jari.hakanen@ttl.fi, tfn 040 562 5433
Specialforskare Janne Kaltiainen, janne.kaltiainen@ttl.fi, tfn 050 476 5980
Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä-forskningsprojekt 2019–2022
- Projektet syftade till att öka förståelsen för proaktiva metoder, gemenskapsbaserade metoder och ledningsmetoder som kan användas för att främja välbefinnandet i arbetet i ett föränderligt arbetsliv.
- Undersökningen definierade också utbrändhet på ett nytt sätt för att främja dess identifiering, förebyggande och uppföljning.
- I projektet genomfördes en undersökning som grundade sig på ett representativt stickprov av finländare i arbetsför ålder. I undersökningen utreddes läget och förekomsten av utbrändhet, arbetsengagemang och arbetsnarkomani i Finland. Dessutom deltog sju arbetsplatser i projektets longitudinella uppföljning: A-lehdet, Fujitsu, IBM, Ilmarinen, Kuopio stad, NCC och Snellman. De representerade mångsidigt olika branscher och yrkesgrupper.
Vad gäller trafikljusmodellen för utbrändhet var Mehiläinen Oy projektets samarbetspartner. - Projektet finansierades av Arbetarskyddsfonden, Arbetshälsoinstitutet och Ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma.
- Projektets webbplats (på finska): Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)
Läs också
- Projektets slutrapport på finska: Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä (julkari.fi)
- Handboken för bedömning av utbrändhet på finska: Työuupumuksen arviointi Burnout Assessment Tool (BAT) -menetelmällä (julkari.fi)
- Työn imua työtä tuunaamalla -verkkovalmennus | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)
Nyckelord
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtospecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
Om
Må bra av jobbet
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan14.4.2025 15:52:53 EEST | Pressmeddelande
Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.
Mielenterveyden työkalupakkiin tartuttiin lähes 130 000 kertaa työhyvinvoinnin kehittämiseksi14.4.2025 15:52:53 EEST | Tiedote
Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä on päästy sanoista tekoihin Työelämän mielenterveysohjelman vauhdittamana. Viimeisen kahden vuoden aikana tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla tehtiin työn sujuvuutta ja työkykyä tukevia muutoksia hyödyntämällä Mielenterveyden työkalupakkia. Yksi suosion salaisuus oli siinä, että työkalut sopivat osaksi työn arkea ja johtamista.
The Mental Health Toolkit was accessed nearly 130,000 times in order to develop well-being at work14.4.2025 15:52:53 EEST | Press release
The Mental Health at Work Programme has helped in shifting the promotion of well-being at work and mental health from words to action. Over the past two years, thousands of Finnish workplaces have used the Mental Health Toolkit to make changes that support the smooth flow of work and work ability. One of the secrets behind the popularity of the tools is that they are suitable for daily work and management.
Arbetskraft eller framtida medborgare? Attityden till invandring behöver friska vindar10.4.2025 13:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den nuvarande debatten om migration tjänar inte det finländska samhället och dess framtid. De politiska beslutsfattarna är ofta upptagna av stundens politiska tvister, utan att rikta blicken mot framtiden. Migranterna reduceras därför ofta till ett problem som bör lösas eller en resurs som bör utnyttjas. På DEMOGRAPHY-programmets diskussionstillfälle ”Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun” den 10 april 2025 sökte man ett nytt perspektiv på invandringsdebatten.
Työvoimaa vai tulevia kansalaisia? Suhtautuminen maahanmuuttoon kaipaa tuuletusta10.4.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Nykyinen keskustelu muuttoliikkeistä ei palvele suomalaista yhteiskuntaa ja sen tulevaisuutta. Poliittiset päättäjät ovat usein kiinni tämän hetken poliittisissa kiistoissa, eivätkä kohdista katsetta tulevaisuuteen. Muuttajat pelkistyvät siksi usein ongelmaksi, joka tulisi ratkaista tai resurssiksi, jota tulisi hyödyntää. DEMOGRAPHY-ohjelman Tuuletusta maahanmuuttokeskusteluun -tilaisuudessa 10.4.2025 etsittiin tuoretta näkökulmaa maahanmuuttokeskusteluun.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum