Jin Hyun Kim nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan
Eteläkorealaissyntyinen ja Saksassa asuva musiikintutkija Jin Hyun Kim on nimitetty musiikkiteknologian vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Vierailevan professorin tehtävänä on tutkia kehollista musiikintekemistä ja esimerkiksi musiikin hahmottamisen ja vuorovaikutuksen perustaan sekä yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja hyvinvointiin liittyviä tutkimuskysymyksiä. Kimin kaksivuotinen kausi alkaa tammikuussa 2023.
Aikaisemmissa poikkitieteellisissä tutkimushankkeissaan Kim on työskennellyt esimerkiksi taiteellisen tutkimuksen, digitaalisen ääni- ja mediateknologian, ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen, mediateorian, kognitiotieteiden, neurotieteiden ja filosofian parissa. Kim toimii systemaattisen musiikkitieteen professorina sekä musiikkiteknologian, esteesiksen ja vuorovaikutuksen työtilan (TAIM) johtajana Berliinin Humboldt-yliopistossa, missä hän on kehittänyt filosofiaan juurtunutta ja empiirisesti orientoitunutta musiikintutkimuksen koulutusta. Väitöskirjassaan Kim tutki taiteellisia ja teknologisia kehollisuuden strategioita interaktiivisissa musiikki- ja mediaesityksissä.
Kehollisesta musiikin esittämisestä ja vuorovaikutuksesta musiikin hahmottamiseen ja hyvinvointiin
Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmän tutkimus ei painotu pelkästään teknisten välineiden käyttöön, vaan sen tavoitteena on myös esimerkiksi tutkia, millainen vaikutus soittimilla, laitteilla ja teknisillä järjestelmillä on musiikin tekemiseen ja millaisissa havainnoimis- ja kehollisissa olosuhteissa olemme, kun esiinnymme ja olemme vuorovaikutuksessa erilaisten ääniprosessien kanssa.
Professori Kimin asiantuntemus kehollisen näkökulman tuovana tutkijana antaa aineryhmän opiskelijoille mahdollisuuden laajentaa ymmärrystään ja käsitellä musiikillista praksistaan laaja-alaisesti. Tämä prosessi nostaa esille niin teknisen musiikin tekemisen yksilölliset ja sosiaaliset yhteydet kuin myös sen ongelmat ja kysymykset sekä laajentaa ja rikastuttaa tapoja tehdä musiikkia.
Jin Hyun Kim pitää professuurinsa avajaisluennon 1. helmikuuta klo 17.30 Helsingin Musiikkitalon Sonore-salissa. Kevätlukukaudella 2023 hän opettaa kahtakurssia: Embodiment in music (maisteriopiskelijoille) ja Methods for researching embodied music-making (tohtoriopiskelijoille).
Nimitys on osa Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa. Se on Sibelius-Akatemian koulutusta täydentävä ohjelma, johon kutsutaan oman erityisalueensa johtavia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. He työskentelevät Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja opettajien kanssa periodimuotoisesti, pääsääntöisesti vuoden tai kahden vuoden jaksoissa. Ohjelman perustamista ovat tukeneet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Jan Schacher
jan.schacher@uniarts.fi
(yhteydenotot englanniksi)
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Visa-Pekka Mertanen avaa uusia näkökulmia syntetisaattorilla improvisoituun jazziin14.1.2025 15:32:00 EET | Tiedote
Syntetisaattorit ovat läsnä kaikkialla: 1970-luvulta lähtien valtaosa musiikista, jota kuulemme vaikkapa autoradioissa, hotelliauloissa ja työpaikkojen kahvihuoneissa, sisältää syntetisaattorin. Soittimena syntetisaattorit ovat kenties saaneet 2000-luvun musiikissa enemmän näkyvyyttä kuin sähkökitarat. Syntetisaattorin tarjoamat ilmaisumahdollisuudet haastavat soittajaa ajattelemaan kuin sovittaja.
Taideyliopiston muutosneuvottelut saatiin päätökseen12.12.2024 12:43:56 EET | Tiedote
Neuvotteluiden aikana henkilöstöön kohdistuvia säästöjä onnistuttiin pienentämään. Yliopiston vuositasolla tavoittelema kustannussäästö on 2,5 miljoonaa euroa vuoden 2028 loppuun mennessä.
Kaarlo Hildén jatkaa Taideyliopiston rehtorina11.12.2024 10:46:00 EET | Tiedote
Taideyliopiston hallitus valitsi musiikin maisteri Kaarlo Hildénin Taideyliopiston rehtoriksi toiselle viisivuotiskaudelle kaudelle 1.12.2025-30.11.2029. Hildén aloitti Taideyliopiston rehtorina 1.12.2020.Ingressi
Kaarlo Hildén to continue as the rector of Uniarts Helsinki11.12.2024 10:46:00 EET | Press release
The Uniarts Helsinki Board selected Master of Music Kaarlo Hildén as the rector of Uniarts Helsinki for a second five-year term from 1 December 2025 to 30 November 2029. Hildén began as the rector of Uniarts Helsinki on 1 December 2020.
Global Fest tuo yhteisöllisyyttä ja musiikin monimuotoisuutta Musiikkitalolle 11.–13.12.20245.12.2024 07:05:00 EET | Tiedote
Vuosittain järjestettävä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Global Fest juhlistaa kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteenkuuluvuutta, jota tarvitaan erityisesti näin vuoden pimeimpään aikaan. Maksuton ja kaikille avoin festivaali järjestetään Musiikkitalossa 11.–13.12.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme