Boschin ja Mercedes-Benzin automatisoitu pysäköintijärjestelmä hyväksytty kaupalliseen käyttöön
Autonomisen ajamisen teknologinen kehitys on avainasemassa tulevaisuuden liikkumisessa.
“Autonominen ajaminen alkaa pysäköinnistä ilman kuljettajaa. Automatisoitu pysäköintijärjestelmä osoittaa, että olemme päässeet tällä kehityspolulla jo pitkälle”, Boschin Mobility Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Markus Heyn sanoo.
Bosch ja Mercedes-Benz saivat vuonna 2019 luvan operoida automatisoitua pysäköintipalvelua. Tuolloin ilman ihmisen valvontaa kulkevia pilottiajoneuvoja käytettiin Stuttgartin Mercedes-Benz-museon pysäköintihallin päivittäisessä toiminnassa.
Nyt saatu hyväksyntä on aiempaa laajempi ja se mahdollistaa kaupallisen toiminnan yksityisillä ajoneuvoilla Stuttgartin lentoaseman P6-pysäköintihallissa.
Viranomaishyväksynnän saaminen pysäköintijärjestelmälle on tärkeä etappi matkalla kohti täysin autonomista ajamista. Pysäköintipalvelu on ajamisen autonomisuutta kuvaavan SAE-asteikon toiseksi ylimmällä tasolla eli tasolla 4.
Älykäs infrastruktuuri
Bosch on lähestynyt autonomista pysäköimistä pysäköintihallien infrastruktuurin älyominaisuuksien kehittämisen näkökulmasta. Bosch on ollut tärkeässä roolissa alan standardien kehityksessä.
”Tavoitteemme on varustaa lähivuosina satoja pysäköintihalleja eri puolilla maailmaa automatisoituun pysäköintiin tarvittavalla teknologialla ”, Heyn sanoo.
Kun ajoneuvo ja infrastruktuuri ottavat ajamisen ja ohjaamisen haltuunsa, kuljettajien ei tarvitse enää käyttää aikaa ahtailla pysäköintialueilla ajamiseen ja pysäköintipaikan etsimiseen.
”Automaattinen pysäköintipalvelu lisää lentomatkustajiemme mukavuutta ja säästää heiltä askelia ja aikaa, kun he kiireessä haluavat saada auton nopeasti ja helposti pysäköityä lentoasemalle”, toteaa Stuttgartin lentoaseman edustaja Walter Schoefer.
Palvelua voivat käyttää Mercedes Benzin S- tai EQS-sarjan ajoneuvot, jotka on rakennettu heinäkuun 2022 jälkeen ja varustettu Intelligent Park Pilot -palvelulla.
Infrastruktuurin ja ajoneuvoteknologian yhteispeliä
Miten palvelu käytännössä toimii? Automaattinen pysäköinti nojaa Boschin toimittamaan älykkääseen infrastruktuuriin ja Mercedes-Benzin ajoneuvoteknologian yhteispeliin.
Pysäköintihallin sensorit seuraavat ajoväylää sekä sen ympäristöä ja tuottavat tarvittavan tiedon ajoneuvon ohjaamiseen. Ajoneuvossa oleva teknologia muuttaa saamansa tiedon ajoliikkeiksi. Tällä tavalla ajoneuvo voi ajaa jopa ramppeja pitkin liikkuakseen kerrosten välillä.
Jos sensorit havaitsevat esteen, ajoneuvo jarruttaa ja pysähtyy turvallisesi. Vasta kun väylä on vapaa, ajoneuvo jatkaa matkaansa.
Kuljettajan näkökulmasta palvelu on vaivaton. Hänen tarvitsee vain ajaa pysäköintihalliin, nousta ulos ajoneuvosta ja lähettää se pysäköintipaikkaan älypuhelimen sovelluksen avulla.
Kun kuljettaja ja matkustajat ovat poistuneet ajoneuvosta, se ajaa sille määrätylle paikalle ja pysäköi itse itsensä. Myöhemmin ajoneuvo palaa noutopaikalle samalla tavalla: Kun kuljettaja haluaa saada ajoneuvonsa takaisin, hän kutsuu sen noutoalueelle älypuhelimen sovelluksen avulla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.
Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”
Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.
Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.
Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy
Bosch Sensortec mukana laatimassa Suomen kansallista puolijohdestrategiaa26.4.2024 14:07:27 EEST | Tiedote
Suomen puolijohdetoimiala ennakoi liikevaihtonsa kolminkertaistuvan 5–6 miljardiin euroon ja alan työntekijöiden määrän kasvavan 20 000:en vuoteen 2035 mennessä. Strategian mukaan Suomessa toimivilla puolijohdeyrityksillä on erinomaiset lähtökohdat kasvaa tätäkin nopeammin.
Bosch panostaa innovaatioihin, kumppanuuksiin ja yritysostoihin – kustannussäästöt edelleen keskeisiä18.4.2024 11:33:32 EEST | Tiedote
Kasvutavoitteet edellyttävät hyvää kannattavuutta ja taloudellista vakautta
Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi29.2.2024 07:49:59 EET | Tiedote
Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.
Bosch saavutti vuoden 2023 liikevaihto- ja marginaalitavoitteet vastatuulesta huolimatta8.2.2024 09:50:21 EET | Tiedote
Bosch-konserni saavutti tavoitteensa toimintavuoden 2023 haasteista huolimatta. Alustavien lukujen mukaan teknologiatuotteita ja ‑palveluja tarjoavan Boschin liikevaihto oli 91,6 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 5 %.
CES 2024: Bosch panostaa sähköiseen liikkumiseen ja vetyyn9.1.2024 12:42:54 EET | Tiedote
Bosch jatkaa teknologioidensa ja ratkaisujensa sähköistämistä, jotta energiaa voitaisiin käyttää vastuullisesti niin liikenteessä kuin kotitalouksissa. Yhtiö näkee myös vedyn avaintekijänä, joka auttaa ratkaisemaan maailman energiantarpeen kasvuun liittyviä haasteita ilmastoneutraalilla tavalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme