Suomen ympäristökeskus

Lumikuorma ajankohtaan nähden harvinainen etelärannikolla – kuplahallien kattoja tarkkailtava

Jaa
Etelä-Suomen rannikko sai vankan lumipeitteen Tammisaaren, Lohjan, Porvoon ja Haminan väliselle rantakaistaleelle. Lumikuorma on maksimissaan jopa 60 kg/m2. Kuplahallien lumimäärää on syytä tarkkailla, koska jo 30 senttimetrin paksuinen lumikerros (50–60 kg/m2) lisää romahdusriskiä. Muualla maassa lumikuorma vaihtelee 20–40 kg/m2. Lapissa on ajankohtaan nähden tavallista vähemmän lunta.
Luminen pihamaisema Helsingissä 13.12.2022. Kuva: kh
Luminen pihamaisema Helsingissä 13.12.2022. Kuva: kh

"Näin aikaista ja yhtä runsasta lumikerrosta saa Etelä-Suomessa hakea vuosien takaa. Pääkaupunkiseudulla oli joulukuussa 2010 jopa vielä hieman enemmän lunta. Sisämaassa vastaava määrä lunta – 60 kg/m2 – oli viimeksi vuonna 1985. Etelärannikon linjasta poikkeaa vielä Hyvinkään ja Riihimäen seutu, jossa 60 kg/m2 on ylittynyt viimeksi 1965", kertoo tutkija Harri Myllyniemi Suomen ympäristökeskuksesta.

Joulun alle ennustettu lämpeneminen saattaa jonkin verran sulattaa lunta Etelä- ja Lounais-Suomessa. Jos suojasäätä ei tule, voi lumen määrä kasvaa vielä 10–20 kg/m2 vuoden loppuun mennessä. Muualla maassa lumipeite säilyy tai kasvaa.

Tuulen kinostava vaikutus lisää kuplahallien kattojen riskejä

Kuplahallien katoilla olevan lumikuorman suurimmat riskit johtuvat nyt lumisateen ja kovan tuulen kinostavasta vaikutuksesta. Ongelmia voi tulla, jos lumi kinostuu yksittäiselle katolle tai sen osalle. Kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo 30 cm (50–60 kg/m2) lumikuormalla.

Kiinteäkattoisille laajarunkoisille halleille ja maneeseille alkaa tulla ensimmäisiä ongelmia, kun lumikuorma maassa on 100 kg/m2. Ongelmat johtuvat tällöin rakenne- tai suunnitteluvirheistä.

Lisätietoja 

Tutkija Harri Myllyniemi, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 439,
etunimi.sukunimi@syke.fi

LInkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Luminen pihamaisema Helsingissä 13.12.2022. Kuva: kh
Luminen pihamaisema Helsingissä 13.12.2022. Kuva: kh
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Tutkimus: Yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla25.3.2025 09:12:19 EET | Tiedote

Paikallista kansalaistoimintaa ei tueta riittävästi, vaikka se on keskeinen osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, todetaan Suomen ympäristökeskuksen, Helsingin yliopiston ja Demos Helsingin tuoreessa tutkimuksessa. Tutkijat ovat huolestuneita erityisesti haavoittuviin ryhmiin liittyvistä tuloksista, sillä vain kolmannes kansalaisyhteiskuntaa edustavista vastaajista koki, että yhteisön toiminta-alueella ihmiset pitävät haavoittuvimmista huolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye