Open Doors Finland ry

Vainoraportti: Islamistinen väkivalta kärjistyy ja leviää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Jaa
Islamistista terroria lietsovat ihmiskauppa, ilmastonmuutos ja Venäjän johdon tukemien Wagner-palkkasotilaiden läsnäolo Afrikassa. Samalla autoritaariset valtiot järjestäytyvät Kiinan ajaman uuden ihmisoikeustulkinnan taakse. Pohjois-Koreassa ja Afganistanissa kristittyjen tilanne jatkuu äärimmäisen vaikeana.
World Watch List -vainoraportin 50 maata, joissa kristittyihin kohdistuva vaino on voimakkainta.
World Watch List -vainoraportin 50 maata, joissa kristittyihin kohdistuva vaino on voimakkainta.

Vuonna 1993 julkaistun ensimmäisen World Watch List -vainoraportin mukaan kristityt kärsivät vakavasta, erittäin vakavasta tai äärimmäisestä vainosta 40 maassa. Nyt 30 vuotta myöhemmin sama luku on lähes kaksinkertaistunut ja koskettaa jo 76 maata. Noin 360 miljoonaa kristittyä eli yksi seitsemästä kärsii vähintään vakavasta vainosta tai syrjinnästä uskonsa vuoksi.

Äärimmäinen väkivalta johtamassa katastrofiin Afrikassa

Jihadistinen väkivalta ja siitä johtuva pakolaisuus ovat muodostuneet pysyväksi ilmiöksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vainon taso on erittäin korkea peräti 26 maassa. Iskut ovat rajuimmillaan Nigeriassa, jossa fulaniheimojen, Boko Haramin ja Länsi-Afrikan Isisin taistelijat tuhoavat kristittyjen yhteisöjä. Iskuissa kuoli viime vuonna 5 014 kristittyä, mikä vastaa maailmanlaajuisesti noin 90 %:a raportointikauden kristittyjen murhista. 

Kiina kampanjoi omaa ihmisoikeusnäkemystään

Kiina pyrkii edistämään kansainvälisesti omia näkemyksiään ihmisoikeuksista ja kampanjoi uskonnonvapauden ja muiden universaalien ihmisoikeuksien uudelleenmäärittelyn* puolesta. Hanketta vastustavia tahoja kuten kristittyjä vainotaan ja pidetään häirikköinä tai jopa terroristeina. Vainoon liittyy Kiinassa digitaalista valvontateknologiaa, joka leviää myös muihin autoritaarisiin maihin.

Lakimuutos nosti Pohjois-Korean jälleen listan kärkeen

Pohjois-Korea on palannut WWL-raportin kärkeen, jossa se on ollut edellistä raportointikautta lukuun ottamatta vuodesta 2002. Maan vainon tasoa mittaavat pisteet ovat ennätyskorkeat. Nousun taustalla on ”taantumuksellisen ajattelun” vastainen laki, joka teki kaikista ulkomaisista julkaisuista kuten Raamatusta laittomia. Laki lisäsi kristittyjen pidätyksiä ja johti entistä useamman salaisen kotiseurakunnan sulkemiseen. 

Taleban ajoi kristityt näkymättömiin tai pakolaisiksi

Afganistanin sijoitus on pudonnut listalla viime vuoden kärkisijalta yhdeksänneksi. Vuoden 2021 vallankaappauksen jälkeen monet kristityt teloitettiin Talebanin kotietsinnöissä. Jäljelle jääneet piiloutuivat tai pakenivat ulkomaille. Vuonna 2022 Taleban keskittyi etsimään aiemman hallinnon kanssa työskennelleitä eikä enää kohdennetusti kristittyjä.

* Kiinan ulkoministerin puhe 22.2.2021 YK:n ihmisoikeusneuvostossa http://geneva.china-mission.gov.cn/eng/dbdt/202102/t20210222_9899531.htm

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

World Watch List -vainoraportin 50 maata, joissa kristittyihin kohdistuva vaino on voimakkainta.
World Watch List -vainoraportin 50 maata, joissa kristittyihin kohdistuva vaino on voimakkainta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Open Doors Finland ry
PL 71
02701 KAUNIAINEN

https://opendoors.fi/
Open Doors on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton, yhteiskristillinen ja ekumeeninen avustusjärjestö, joka palvelee vainottuja kristittyjä yli 70 kohdemaassa.
 
World Watch List -vainoraportti kokoaa yhteen ne 50 maata, joissa kristittyjen uskonnonvapaus- ja ihmisoikeustilanne on kaikkein vaikein. Raportti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1993.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Open Doors Finland ry

Kyung-Soo: Pohjois-Korean uskonnonvapauden puute ja ihmisoikeusloukkaukset ovat järkyttäviä10.10.2024 15:34:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Koreasta paennut entinen poliittinen vanki Kyung-Soo kertoi koskettavan tarinansa Open Doors -järjestön tilaisuudessa, joka pidettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa 9.10.2024. Tilaisuudessa tuotiin esiin Pohjois-Korean vakavat ihmisoikeusloukkaukset ja uskonnonvapauden tukahduttaminen. Kyung-Soon kokemukset paljastavat, miten kristityt elävät Pohjois-Koreassa pelon, vainon ja jatkuvan tarkkailun alla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye