Järvien kasviplanktonin määrä voi vähentyä helleaaltojen yleistyessä

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkijat seurasivat kerrostuneen ja humuspitoisen Jyväsjärven säätä ja vedenlaatua kesällä päivittäin ja selvittivät järven sekoittuvan kerroksen ja valo-olosuhteiden vaikutuksia kasviplanktonbiomassaan.
Järvien kesäaikainen kerrostuminen johtuu veden tiheyden muutoksista eri lämpötiloissa: lämmin, kevyempi vesi jää kylmemmän ja painavamman vesimassan päälle. Pintaan muodostuu sekoittuva kerros, jonka syvyys vaihtelee sään mukaan ja jossa kasviplankton pääosin elää. Järven sekoittuva kerros säätelee sitä, minkä verran kasviplankton saa valoa ja ravinteita. Valon määrä vähenee ja ravinteiden saatavuus taas yleensä paranee, mitä syvemmällä ollaan. Kasviplankton tarvitsee valoa ja ravinteita yhteyttämiseen.
Kasviplanktonin määrä vaikuttaa kalakantoihin
”Havaitsimme päivittäisistä mittauksista, että suurempi kasviplanktonin määrä oli yhteydessä sekoittuvan kerroksen syvenemiseen, joka oli seurausta tuulisesta ja kylmästä säästä. Vastaavasti tyyni ja lämmin sää madalsi sekoittuvaa kerrosta, mikä johti pienempään kasviplanktonbiomassaan. Kasviplankton muodostaa järvien tuotannon perustan ja vaikuttaa siten koko ravintoverkkoon aina kaloihin saakka”, ympäristötieteiden väitöskirjatutkija Salla Ahonen Jyväskylän yliopistosta kertoo.
Ahosen mukaan syvän sekoittumisen aiheuttama kasviplanktonbiomassan kasvu voi johtua paremmasta ravinteiden saatavuudesta syvemmällä vesipatsaassa, mikä lisää perustuotantoa. Syvä sekoittuminen myös vähentää kasviplanktoniin kohdistuvaa laidunnuspainetta ja planktonsolujen vajoamista pois yhteyttävästä kerroksesta.
Ilman ja veden lämpötilaeron sekä tuulisuuden osoitettiin olevan tärkeimmät järven sekoittuvan kerroksen syvyyttä säätelevät ilmastotekijät. Hellejaksoina lämmin ja tyyni sää heikentää järviveden sekoittumista ja madaltaa sekoittuvaa kerrosta, kun taas viilenevä ja tuulinen sää sekoittaa pintakerroksen syvemmälle.
”Ilmastonmuutoksen myötä helleaallot ja siten kasviplanktonbiomassaa rajoittavat olosuhteet järvissä yleistyvät, mikä voi rajoittaa järven koko ravintoverkon energiasaantia”, Ahonen pohtii.
- Tutkimus julkaistiin Freshwater Biology -tiedejulkaisusarjassa 13.1.2023. Linkki verkkojulkaisuun: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/fwb.14048
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Salla Ahonen, salla.a.ahonen@jyu.fi
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358504733483vesa.j.holm@jyu.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.
Tuore väitöstutkimus selvittää, miten tragedia auttaa käsittelemään ilmastokriisiä17.4.2025 06:58:00 EEST | Tiedote
Tragediaa pidetään turhaan vanhentuneena ja jopa kuolleena teatterimuotona, vaikka sillä voisi olla paljon annettavaa ilmastonmuutoksen hahmottamisessa ja sen seurausten käsittelemisessä, toteaa YTM Henna Vainio, joka tutki filosofian väitöskirjassaan tragedian mahdollisuutta ja merkitystä erityisesti ilmastonmuutoksen aikakaudella.
Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa16.4.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme