Oulun yliopiston ensimmäinen arktinen strategia luo alueelle kestävää kehitystä

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä mm. ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Nämä megatrendit aiheuttavat haasteita ja uhkia, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia näillä alueilla asuville.
Oulun yliopiston arktisen strategian tavoitteena on alueen kestävä kehitys siten, ettei luonnonvarojen hyödyntäminen, lisääntynyt taloudellinen intressi esim. turismissa, kalastuksessa, metsätaloudessa, energian tuotannossa ja kaivosteollisuudessa vaikuta haitallisesti alueella asuvien ihmisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kulttuuriin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien sektorien välistä yhteistyötä sekä poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta. Oulun yliopiston arktinen strategia vastaa arktisen alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestävää arktista tietoyhteiskuntaa.
Oulun yliopiston arktista strategiaa on ollut luomassa koko yliopistoyhteisö ja palautetta on kerätty useilta yhteistyötahoilta, kuten Saamelaiskäräjiltä, Lapin yliopistolta ja Helsingin yliopistolta.
Median edustajat ovat tervetulleita strategian julkistamistilaisuuteen.
Ohjelma
14.00 – 14.30 Tilaisuuden avaus
- Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto
- Arktisen strategian pääpiirteet ja tavoitteet, professori, johtaja Arja Rautio, Thule-instituutti, Oulun yliopisto
14.30 – 15.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen puheenvuoro
15.00 – 16.00 Paneeli: ”Miksi yhteistyö tutkimusinstituuttien, yhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa on tarpeellista?”
Moderaattorina tutkimusjohtaja Jussi Paakkari, Kvantum-instituutti, Oulun yliopisto
Jokaisella panelistilla on 3-5 min aloituspuheenvuoro
- Suomen Ympäristökeskus, Satu-Maaria Karjalainen
- Luonnonvarakeskus, Katri Kärkkäinen
- Oulun kaupunki, Mirja Vehkaperä
- Pohjois-Pohjanmaan liitto, Hanna Honkamäkilä
- Yliopistotutkija, Arctic Five Chair Mervi Heikkinen, SCOPE-keskus, Oulun yliopisto
16.00 – 16.15 Loppuyhteenveto
Lisätietoja:
Professori, johtaja Arja Rautio, Oulun yliopiston Thule-instituutti, 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi
Yhteyshenkilöt
Marjo KemiViestinnän johtava asiantuntija
Puh:050 566 4839marjo.kemi@oulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen24.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme