Nyt voit itse seurata huoneistotietojärjestelmään siirtymistä

Huoneistotietojärjestelmään siirrettyjen asunto-osakeyhtiöiden määrää voi nyt seurata Maanmittauslaitoksen palvelussa verkko-osoitteessa www.osakehuoneistorekisteri.fi. Maanmittauslaitos julkaisee tuoreet tilastot kunnittain ja maakunnittain kerran kuussa kalenterikuukausittain.
Kunnista on tilastoitu huoneistotietojärjestelmään siirtyneiden taloyhtiöiden määrä, asunto-osakeyhtiömuotoisten taloyhtiöiden kokonaismäärä sekä järjestelmään siirtyneiden yhtiöiden prosenttiosuus kaikista taloyhtiöistä.
13 kunnassa vähintään puolet taloyhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä
Huoneistotietojärjestelmä kattaa tällä hetkellä 11,9 prosenttia Suomen taloyhtiöstä, joita on noin 90 000.
Maakunnittain ja kunnittain aktiivisuus vaihtelee voimakkaasti. Keski-Pohjanmaalla on vasta kolmessa kunnassa aloitettu huoneistotietojärjestelmään siirtyminen, kun Kainuussa siirtoja on tehty jokaisessa kunnassa.
13 kunnassa vähintään puolet taloyhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä. Kärkipaikkaa pitävät Ranua ja Tervola, joissa kummassakin jo yli 80 % taloyhtiöistä on tehnyt vaadittavan siirron. Tervolassa on jäljellä vain kaksi taloyhtiötä, jotka eivät vielä ole tehneet siirtoa, joten Tervolasta voi hyvinkin tulla Suomen ensimmäinen kokonaan huoneistotietojärjestelmään siirtynyt kunta. Suurista, yli sadan taloyhtiön kunnista aktiivisimpia ovat tähän mennessä olleet Loimaa (60,3 %) ja Pieksämäki (58,2 %).
Valitettavan monessa kunnassa ei siirtoja olla saatu käyntiin lainkaan. Esimerkiksi Isojoella, Soinissa, Heinävedellä, Kangasniemellä ja Pihtiputaalla siirrettyjen taloyhtiöiden määrä on toistaiseksi pyöreä nolla.
Näin taloyhtiö siirtyy huoneistotietojärjestelmään
Maanmittauslaitos kannustaa taloyhtiöitä siirtymään huoneistotietojärjestelmään mahdollisimman pikaisesti. Osakeluettelon siirtoon saa tukea arkisin puhelimitse soittamalla tai verkkolomakkeen kautta:
- Verkkolomake
- Puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9–12 numerossa 029 530 1144
Jos taloyhtiö hoitaa isännöinnin omatoimisesti, taloyhtiön edustaja voi siirtää osakeluettelon Maanmittauslaitoksen osakeluettelon siirtopalvelussa, missä on valmiiksi pohjatietoina taloyhtiön siirrettävät tiedot.
Jos yhtiö on ammattimaisen isännöinnin piirissä, isännöintitoimisto hoitaa osakeluetteloiden siirrot oman aikataulunsa mukaisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne MurtoniemiJohtaja
Puh:+358 40 710 8862janne.murtoniemi@maanmittauslaitos.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme