MLL:n vanhempainpuhelimen vuosiraportti: erotilanteet kuormittavat vanhempia
Vuonna 2022 MLL:n vanhempainpuhelimessa, chatissa ja kirjepalvelussa vastattiin yhteensä 2 268 yhteydenottoon. Maksuttomassa palvelussa voi puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta koulutetun vapaaehtoisen päivystäjän kanssa. 2020-luvulla palvelu on ollut suositumpi kuin koskaan aiemmin.
Lue koko Vanhempainpuhelimen, chatin ja Vanhempainnetin kirjepalvelun vuosiraportti 2022 täältä.
Vanhemmat asettavat lapsen edun etusijalle myös erotessa
Viime vuonna vanhempien eroon liittyvät yhteydenotot korostuivat aiempia vuosia enemmän. Erosta puhuneet vanhemmat halusivat keskustella tilanteesta, purkaa tunteitaan ja huoliaan sekä saada uusia näkökulmia. Moni vanhempi pohti, miten voisi parhaiten tukea lasta erossa.
"Vanhemmat kaipaavat tukea siihen, miten puhua erosta lapselle, ja haluavat keskustella lapsen asumisen järjestämisestä eron jälkeen sekä suhteen säilyttämisestä toiseen vanhempaan", kertoo MLL:n auttavien puhelinten ja digitaalisen palveluiden asiantuntija Anna Weckström.
Eron taustalla on tavallisesti parisuhteen ongelmat esimerkiksi vuorovaikutuksessa tai tilanteen ajautuminen umpikujaan.
"Eropäätös ei synny helpoin perustein, ja päätöksen tehneet vanhemmat tarvitsevat tukea tilanteeseen sopeutumiseen", Weckström sanoo.
Vanhemmuus herättää monenlaisia tunteita ja kysymyksiä
Noin puolet vanhempien yhteydenotoista liittyi lapseen, puolet joko vanhempaan itseensä tai muihin aikuisiin.
Lapseen liittyvät yhteydenotot käsittelivät vuonna 2022 etenkin lasten kehitysvaiheita, koulunkäyntiä, arjen haasteita kuten rajojen testaamista sekä perheen sisäisiä ihmissuhteita ja lasten vertaissuhteita. Myös huoli lasten ja nuorten mielenterveydestä ja lapsen kokemasta kiusaamisesta pohdituttivat vanhempia.
Vanhempaa itseään koskevissa yhteydenotoissa korostuivat vanhemmuuden herättämien tunteiden pohdinta, perheen ihmissuhteet, arjen haasteet ja rajojen asettaminen sekä perheen aikuisten psyykkinen terveys.
Ammattiapua kaivataan yhä useammin
Vanhempainpuhelimeen, chatiin ja nettikirjepalveluun yhteyttä ottaneista vanhemmista suurin osa kaipaa ensisijaisesti keskusteluapua, mutta myös ammattiavun hakeminen nousee esiin yhä useammin. Osa kaipaa tietoa perheiden tukipalveluista, ja moni etsii vahvistusta avun hakemiseen.
"Avun hakeminen koetaan joskus vaikeaksi. Osa vanhemmista pelkää avun hakemisen seurauksia tai siihen liittyvää leimautumista", kertoo MLL:n päivystystyön koordinaattori Johanna Laine-Hatami.
MLL:n palveluihin yhteyttä ottaneet vanhemmat arvostavat yhteydenottamisen matalaa kynnystä ja anonymiteettiä. Yhteydenoton koetaan lähes aina helpottaneen oloa, ja vanhemmat kokevat tulleensa aidosti ja empaattisesti kuulluiksi ja kohdatuiksi.
Vanhempainpuhelin, chat ja kirjepalvelu ovat MLL:n vanhemmuuden tuen muotoja. Niiden tavoitteena on vahvistaa vanhempien jaksamista, selviytymiskeinoja ja tietoisuutta kasvatusasioissa ja siten edistää lasten hyvinvointia. Painopiste on vanhempien omien voimavarojen tukemisessa ja yhteydenottajien kuuntelemisessa.
Vanhempainpuhelimen, chatin ja Vanhempainnetin kirjepalvelun vuosiraportti 2022 on luettavissa täällä.
MLL:n Vanhempainpuhelimessa voi keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömänä puhelimen lisäksi chatissa ja nettikirjeellä. Puhelut ovat maksuttomia, eikä niitä nauhoiteta. Yhteydenottoihin vastaavat vapaaehtoiset päivystäjät ovat MLL:n kouluttamia.
- MLL:n Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Puheluihin vastataan ma klo 10–13 ja 17–20, ti klo 10–13 ja 17–20, ke klo 10–13 ja to klo 14–20.
- Chat-palvelu päivystää osoitteessa mll.fi/vanhemmille ma klo 10–13, ti klo 10–13, to klo 17–20 ja pe klo 10–13. Chattiin voi myös varata ajan.
- Kirjepalveluun voi kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.
- MLL:n Vanhempainnetissä osoitteesta mll.fi/vanhemmille on monipuolisesti tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä tukea lapsiperheen arkeen ja haastaviin tilanteisiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelut
Anna Weckström
Auttavien puhelin- ja digitaalisten palveluiden asiantuntija
050 4646 452
anna.weckstrom@mll.fi
Johanna Laine-Hatami
Päivystystyön koordinaattori
050 348 3803
johanna.laine-hatami@mll.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 68 000 jäsentä, 528 paikallisyhdistystä, 9 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi - http://www.mll.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
MLL:n Lasten ja nuorten 116 111 vastaa pääsiäisenä joka ilta yöhön saakka17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Kaikille lapsille ja nuorille pyhät eivät tarkoita kivaa lomaa ja katkosta arkeen. Lomallakin voi olla tarvetta jutella tai saada apua luotettavalta aikuiselta. Lasten ja nuorten puhelin 116 111 on avoinna jokaisena pääsiäisviikonlopun päivänä kello 17-20. Nuorten Tukilinja päivystää samassa numerossa koko pääsiäisen ajan klo 20-00.
Lek är glädje - Lekdagen firas lördagen den 26.416.4.2025 07:10:00 EEST | Pressmeddelande
Den nationella Lekdagen firas i år lördagen den 26 april, nu redan för tionde gången. Årets tema är glädje. Det påminner oss om att vi också i den här världspolitiska situationen har rätt att glädja oss åt goda stunder och leka oss till välbefinnande. Lekdagsnätverket inbjuder människor i alla åldrar att kasta sig in i lekens virvlar.
Ilo löytyy leikistä - Leikkipäivää vietetään lauantaina 26.4.16.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallista Leikkipäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 26. huhtikuuta jo kymmenettä kertaa. Vuoden teemana on ilo. Se muistuttaa, että maailmanpoliittisen tilanteen keskellä on lupa myös iloita hyvistä hetkistä ja herättää hyvä olo leikin vauhdittamana. Leikkipäiväverkosto kutsuukin kaikenikäisiä heittäytymään leikin pyörteisiin.
Find joy in play – Play Day to be celebrated on Saturday 26 April16.4.2025 07:10:00 EEST | Press release
This year's national Play Day will be celebrated for the tenth time on Saturday 26 April. This time around, the theme is joy. It reminds us that even in the midst of the global political situation, we are allowed to enjoy the good times and explore well-being through play. The Play Day Network invites people of all ages to get into the spirit of play.
Pelkoa, ulkopuolisuutta, vihapuhetta – nuorten nettikiusaaminen räjähti käsiin15.4.2025 11:20:55 EEST | Tiedote
Mannerheimin Lastensuojeluliiton juuri julkaistu Nuoret ja nettikiusaaminen -selvitys kertoo karua kieltä 13–18-vuotiaiden kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa ja peliympäristöissä. Yli 6000 kyselyyn vastannutta nuorta kertovat, että kiusaaminen on lisääntynyt kaikissa kanavissa hälyttävästi. Kiusaamiseen puuttuminen ja seuraukset ovat olemattomia, ja nuoret jäävät asian kanssa yksin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme