Autismikirjon Käypä hoito -suositus toi uuden käytännön suositusten tekemiseen
Autismikirjon häiriön Käypä hoito -suositusryhmää luotsannut lastenpsykiatrian erikoislääkäri Hanna Raaskan mukaan viiteryhmän anti oli suosituksen laatijoille korvaamatonta. Esimerkiksi aikuisnäkökulma nostettiin selvemmin esiin, kun viiteryhmä huomautti asiasta.
- Viiteryhmän palautteista saimme suositukseen näkökulmia, jotka olisivat muuten jääneet liian pienelle huomiolle tai jääneet kokonaankin huomioimatta. On myös tärkeää, että ammattilaiset ovat tietoisia esimerkiksi autismikirjoon liittyvästä keskustelusta.
Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen Duodecimista pitää todennäköisenä, että jatkossa viiteryhmät ovat tärkein tapa kuulla potilaiden ja läheisten näkemyksiä Käypä hoito -suositustyön yhteydessä.
Suositus tuo yhdenmukaisuutta ja lisää autismitietoa
Hanna Raaskan mukaan autismikirjon Käypä hoito -suositus tuo tutkimuksiin pohjautuvaa yhdenmukaisuutta terveydenhuollon käytänteisiin.
- Autismikirjon tunnistamisessa on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Silti mielestämme tarvitaan lisää tietoa terveydenhuollolle, jotta autismikirjo osattaisiin tunnistaa eri ikäryhmissä ja myös naisoletetuilla erityisesti silloin, kun tarvitaan kuntoutuksellisia toimia.
Autismiliiton toiminnanjohtaja Satu Taiveaho iloitsee, että Suomeen on vihdoin saatu alalla pitkään toivottu autismikirjon Käypä hoito -suositus. Autismikirjon tunnistaminen sekä hoitopolut ovat vaihdelleet paljonkin eri puolella Suomea. Tämä on asettanut autismikirjon ihmiset eriarvoiseen asemaan. Jatkossa lääkärit, sote-ammattilaiset sekä muutkin autismikirjon ihmisten kanssa työskentelevät voivat hyödyntää päätösten ja toiminnan tukena Käypä hoito -suositusta.
– Käypä hoito -suositus on merkittävä askel autismitiedon lisäämisen, autismin paremman tunnistamisen ja epätasa-arvon poistamisen suuntaan. Erityisen hienoa on, että autismikirjon ihmiset ja heidän läheisensä ovat olleet mukana suositustyön prosessissa, Taiveaho summaa.
Autismin talvipäivillä Turussa autismikirjon Käypä hoito -suosituksesta luennoivat Hanna Raaska sekä Sari Kujanpää. Viiteryhmän näkökulmia aiheeseen tuo Heta Pukki.
Autismiliitto järjestää Autismin talvipäivät jo 21. kerran 10.-11.2.2023. Talvipäivien luennoilla kuullaan myös Anna Keski-Rahkosen puheenvuoro uudesta ARFID-syömishäiriöstä, jota esiintyy usein myös autismikirjon ihmisillä. Lisäksi puhutaan unesta, resilienssistä ja autismiterminologiasta. Luennoilla pohditaan myös geneettisen autismitutkimuksen eettisiä perusteita sekä työelämää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu Taiveaho,
Toiminnanjohtaja
Autismiliitto ry
puh. 050 4097 940
satu.taiveaho@autismiliitto.fi
Jorma Komulainen
Dosentti, lastentautien ja lastenendokrinologian erikoislääkäri
Käypä hoito -päätoimittaja,
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
puh. 050 591 2526
jorma.komulainen@duodecim.fi
Haastattelupyynnöt Turussa paikan päällä:
Helin Vesala
Viestintäkoordinaattori
Autismiliitto ry
helin.vesala@autismiliitto.fi
puh. 050 591 5899
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Pasilanraitio 9 B
00240 HELSINKI
Toimisto puh. 050 370 9155 (klo 10-15), Sähköposti: info(at)autismiliitto.fihttps://www.autismiliitto.fi
Autismi vaikuttaa siihen, miten ihminen viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ympäröivän maailman. Kyse on aivojen keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismikirjon esiintyvyys on eri tutkimusten mukaan noin 1-2 % väestöstä.
Autismiliitto on valtakunnallinen asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. Liiton jäseniä ovat eri puolilla Suomea toimivat jäsenyhdistykset. Autismiliiton päämääränä on autismimyönteinen yhteiskunta, jossa tunnetaan ja tunnistetaan autismikirjon moninaisuus ja turvataan autismikirjon ihmisten ja heidän läheistensä oikeus hyvään elämään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Autismiliitto ry
Apua tarvitsevat eivät voi taistella tukiensa puolesta – toimiva tuki rakentuu autismikirjon ihmisen tarpeiden ympärille7.2.2024 12:10:00 EET | Tiedote
Samalla kun autismikirjon moninaisuus tunnetaan yhteiskunnassa yhä paremmin, on autismikirjon henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumisessa Suomessa edelleen isoja haasteita. Autismin talvipäivillä Tampereella 9.-10.2.2024 pureudutaan siihen, minkälainen on toimiva tuki autismikirjon ihmisille. Toimiva tuki lähtee asiakkaan ymmärtämisestä ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa vastaamisesta. Hyviä ratkaisuja on olemassa jo nyt, ne pitää vain saada käyttöön laajasti.
Autismikirjon ihmisiin kohdistuva kaltoinkohtelu pitää saada loppumaan27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Autismiliitto haluaa nostaa autismitietoisuuden viikolla esiin vahvaa tukea tarvitsevien autismikirjon ihmisten kaltoinkohtelun ja ylilääkitsemisen. Tämä on ongelma, josta usein vaietaan. Hiljattain julkisuudessa olleet tapaukset ovat vain pieni osa autismikirjon ihmisiin kohdistuvista väärinkäytöksistä, jotka pitää saada loppumaan. Henkilöstön resurssipula ei riitä selitykseksi. Nyt on aika toimia.
Autismiliitto seisoo 10-vuotiaan mielenosoittajan rinnalla: ”Hätähuuto neuropoikkeavilta lapsilta ja nuorilta!”9.11.2022 11:34:40 EET | Tiedote
Kymmenvuotias Aida A järjestää perjantaina 11.11. kello 16-18 eduskuntatalon portailla mielenilmaisun neuropoikkeavien yhdenvertaisuuden puolesta. Kutsumme median edustajia paikalle seuraamaan tapahtumaa.
Satu Taiveaho Autismiliiton toiminnanjohtajaksi15.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Autismiliiton toiminnanjohtajaksi on valittu yhteiskuntatieteiden maisteri Satu Taiveaho. Hän siirtyy liiton toiminnanjohtajaksi Kymsotesta, johtavan sosiaalityöntekijän tehtävästä.
Autismitietoisuuden viikolla muistutetaan mielen hyvinvoinnista28.3.2022 07:40:00 EEST | Tiedote
Autismitietoisuuden viikkoa vietetään 28.3.-3.4.2022. Autismi ei ole mielenterveyden häiriö, mutta monia autismikirjon ihmisiä vaivaa ahdistus ja masennus. Tämän ajan epävarmuus ja uhkakuvat haastavat heidän mielenterveyttään entisestään. Autismiliitto nostaa teemaviikolla esiin keinoja, joilla autismikirjon ihminen voi edistää mielen hyvinvointiaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme