Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Monopolin ulkopuolisen rahapelaamisen kasvusta ei ole selkeää näyttöä –järjestelmän uudistamisen tulisi perustua luotettavaan tietoon

Jaa
Rahapelien yksinoikeusjärjestelmän eli monopolin ulkopuolelle pelaavien määrässä ei ole tapahtunut muutoksia. Järjestelmän ulkopuolisia rahapelejä verkossa pelaa vuosittain noin 5–6 prosenttia aikuisväestöstä.

Rahapelien yksinoikeusjärjestelmän eli monopolin ulkopuolelle pelaavien määrän kehityksessä ei ole tapahtunut selviä muutoksia viime vuosien aikana. Kyse on siitä, kuinka moni suomalainen pelaa muiden kuin Veikkauksen tarjoamia nettirahapelejä.

”Rahapelijärjestelmästä käytävässä julkisessa keskustelussa esiintyy väitteitä järjestelmän ulkopuolisen pelaamisen kasvusta, mutta THL:n seuraamien tietolähteiden perusteella kasvua ei ole. Tämä on hyvä huomioida mahdollisessa päätöksenteossa ja rahapelijärjestelmän kehittämisessä”, sanoo erikoistutkija Jani Selin THL:stä.

Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle suuntautuvasta pelaamisesta voidaan tehdä vain suuntaa antavia arvioita, jotka riippuvat siitä, milloin ja mikä taho arvion on tehnyt.

Rahapelaamista seuraavat THL, Poliisihallitus sekä mm. Veikkaus ja kansainvälinen konsulttiyhtiö H2 Gambling Capital.

THL:n arvioiden mukaan Manner-Suomessa järjestelmän ulkopuolisia rahapelejä verkossa pelaa vuosittain noin 5–6 prosenttia aikuisväestöstä. Poliisihallituksen arvioin mukaan euroissa tämä tarkoittaa selvästi alle 300:aa miljoonaa. Merkittävä osa tästä pelaamisesta kohdistuu Ahvenanmaalla toimivan Paf:n (Ålands Penningautomatförening) tarjontaan.

Rahapelihaitat ovat pysyneet ennallaan

Suomessa rahapelipolitiikan perustana on tällä hetkellä yksinoikeusjärjestelmä. Yksinoikeusjärjestelmän keskeinen perustelu on rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen.

Rahapelihaitat ovat asiantuntija-arvion mukaan pysyneet ennallaan tai jopa vähentyneet viime vuosina. Rahapelitoiminnan sääntelyllä, kuten rahapelaajien pakollisella tunnistautumisella, on ollut keskeinen rooli tässä kehityksessä.

Jos rahapelien tarjonta ja sitä kautta pelaaminen lisääntyvät, lisääntyvät myös haitat.

Rahapelaamisessa tapahtuvia muutoksia seurataan tarkasti

THL seuraa rahapelaamisessa tapahtuvia muutoksia monella tavalla.

Viimeisen vuoden aikana verkossa on pelannut noin joka kolmas suomalainen. Osuus on samalla tasolla kuin vuonna 2020. Valtaosa pelaa Veikkauksen pelejä. Vuonna 2021 Veikkauksen pelikatteesta jo yli puolet tuli digitaalisten kanavien kautta, ja osuus on kasvanut vuosi vuodelta.

Samalla kun rahapelaaminen on digitalisoitunut, raha-automaattien pelaaminen on vähentynyt merkittävästi. Tarkempaa tietoa siitä, ovatko raha-automaattipelaajat siirtyneet verkkoon, ei kuitenkaan ole.

”Tarkkaa tietoa siitä, mikä osuus rahapelihaitoista aiheutuu järjestelmän ulkopuolisesta pelaamisesta, ei ole. Sitä on vaikea arvioida, koska vain harva pelaa ainoastaan ulos eli ainoastaan muita kuin Veikkauksen pelejä. Valtaosa ulos pelaavista pelaa myös Veikkauksen pelejä,” summaa erityisasiantuntija Tomi Roukka THL:stä.
Roukan mukaan verkkopelaamisen ja pelihaittojen muutoksesta ja yhteydestä tarvitaan lisää tietoa.

”Tietoa tarvitaan ennen kuin järjestelmästä tehdään mittavia koko yhteiskuntaan vaikuttavia poliittisia päätöksiä. Perusteena päätöksille ei voi olla pelkästään väestöosuutena pienen joukon pelikäyttäytyminen,” Selin toteaa.

Lisätietoja

Usein kysytyt kysymykset rahapelaamisesta, verkkosivu, THL
Manner-Suomen rahapelimarkkinoiden kehitys, verkkosivu, Poliisi
Kinnunen, Jani; Tuomela, Milla; Mäyrä, Frans (2022) Pelaajabarometri 2022: Kohti uutta normaalia. TRIM Research Reports 31, Tampereen yliopisto
Salonen, Anne; Lind, Kalle; Hagfors, Heli; Castrén, Sari; Kontto, Jukka (2020) Rahapelaaminen, peliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet vuosina 2007-2019: Suomalaisten rahapelaaminen 2019. THL Raportti 18/2020.

Tomi Roukka
erityisasiantuntija
etunimi.sukunimi@thl.fi
puh. 029 524 7141

Jani Selin
erikoistutkija
etunimi.sukunimi@thl.fi
puh. 029 524 7146

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.

THL viikolla 14/202527.3.2025 15:04:36 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 27.3. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet to 3.4. Petteri Orpon hallitus on tehnyt laajoja muutoksia ja leikkauksia sosiaaliturvaan vuosina 2024-2025. Miten muutokset näkyvät perusturvaetuuksia eli vähimmäismääräisiä työttömyys-, sairaus-, perhe- ja eläke-etuuksia saavien kotitalouksien tuloissa? Julkaisemme perusturvan riittävyydestä väliarvioinnin. Materiaali on saatavissa ennakkoon embargolla ensi viikolla. Lisätiedot: piritta.rautavuori(at)thl.fi, puh. 029 524 7120 Verkkouutiset ke 2.4. Uutta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye