Kohtuuhintaista ja ihmislähtöistä asumista ja lainsäädäntöä
- Omakotiliiton tulevina vaikuttamistavoitteina on asumiskustannusten merkittävä alentaminen, pientaloasumisen edistäminen ja vaikuttaminen siihen, että sääntely on kohtuullista ja kannustavaa, linjaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.
Vuonna 1947 perustettu Omakotiliitto on alansa ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvontajärjestö Suomessa. Pitkäjänteistä vaikuttamistyötä pientaloasumisen puolesta jatketaan myös tulevalla vaalikaudella.
Kohtuulliset asumiskustannukset
Asumiskustannuksia on tarkasteltavana laajana kokonaisuutena. Nousupaineita on monesta suunnasta. Tärkeimpänä asiana on saada kotitalouksien sähkö- ja lämmitysenergiakustannukset laskemaan kohtuuhintaiseksi.
Ensi eduskuntakaudella on odotettavissa merkittäviä lakiuudistuksia, kuten kiinteistöverouudistuksen jatkovalmistelu. Hallitusohjelmaan tulee kirjata, että kiinteistövero ei saa olla kohtuuton kenenkään kannalta.
Omakotiliitto vaatii, että sähkön hinnoittelumalli tulee uudistaa ja kohtuuttomat sähkönsiirron voitot kitketään pois.
Pientaloasumisen edistäminen
Suomessa noin kolme neljästä ihmisestä haluaisi asua omakotitalossa, mutta tämä ei näy mitenkään valtion asuntopolitiikassa. Tällä hetkellä vajaa kolmannes asuntotuotannosta on pientaloja.
- Asumisen tarpeet ja toiveet eivät ole lähelläkään toisiaan, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander. Pientaloasumista voidaan edistää muun muassa päivittämällä MAL-sopimuksiin laadullisia tekijöitä pelkkien kerrosneliömetrien sijaan ja monipuolistamalla rakennuskantaa. Asuntoja tulisi rakentaa ihmisten eri elämäntilanteisiin ja ikävaiheisiin huomioiden liikkumisen ja työnteon muutokset yhteiskunnassa.
Omakotiliitto esittää asuntopoliittiseen ohjelmaan kirjauksena pientaloasumisen edistämisen. Tähän on hyvät lainsäädännöllisetkin perusteet, sillä asuminen on ihmisille perustarve. Perustuslain 19 § mukaan jokaisella on oikeus asuntoon ja julkisen vallan tulee tukea asumisen omatoimista järjestämistä.
Kohtuullinen ja kannustava sääntely
Asumista koskee Suomessa noin 75 eri lakia. Sääntelyn tulisi olla lähtökohtaisesti kannustavaa ja tarjota tarkoituksenmukaiset raamit asumiseen.
Tulevalla kaudella vahvistuu EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi, jonka toimeenpanossa Suomessa tulee ottaa erityisesti huomioon pientaloasukkaat. Tiukkoihin aikarajoihin sidotut remontointivelvoitteet vaativat riittävää puolueetonta neuvontaa ja tukimekanismeja, jotta kotitalouksilla on mahdollisuus ryhtyä vaadittuihin toimiin.
Vaatimuksia pitää soveltaa Suomen olosuhteisiin kohtuullisina. Maakaaren uudistamisen jatkovalmistelussa Omakotiliitto tuo esille kiinteistönomistajan virhevastuun päivittämistarpeet ja on mukana kehittämistyössä.
Omakotiliiton 12 kohdan hallitusohjelmatavoitteet 2023
1) Kotitalouksille on tarjolla kohtuuhintaista energiaa.
2) Kiinteistövero ei saa olla kenenkään osalta kohtuuton.
3) Palautetaan asuntolainojen korkovähennys.
4) Valmistellaan uusi aravatukimalli pientalojen rakentamiseen ja remontoimiseen.
5) Asuntorakentaminen toteutetaan ihmisten asumistarpeisiin ja toiveisiin eri elämäntilanteissa sopivaksi, huomioiden liikkumisen ja työnteon muutokset.
6) Kirjataan MAL-sopimuksiin tavoitteeksi pientaloasumisen edistäminen.
7) Uudistetaan kotitalousvähennys asuntokohtaiseksi, korotetaan euromäärä riittäväksi ja nostetaan energiatehokkuusremonttien korvausprosenttia 60 prosenttiin.
8) Uudistetaan varainsiirtovero asumisen omistusmuodosta riippumattomaksi.
9) Poistetaan asumista koskevan lainsäädännön päällekkäisyydet ja kohtuuttomat velvollisuudet.
10) Vahvistetaan rahoitusta kansalaisjärjestöjen tekemään asumisen neuvontaan ja viestintään.
11) Sovelletaan energiatehokkuusdirektiiviä siten, että se ei aiheuta kohtuuttomia vaatimuksia pientaloasukkaille.
12) Varmistetaan, että pientaloille on saatavilla tasapuolisesti EU-rahoitusta energiatehokkuus- ja lämmitysmuutosremontteihin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Omakotiliitto vaatii kunnilta osallistavaa ja avointa päätöksenteon valmistelua26.4.2025 16:04:50 EEST | Tiedote
Uuden valtuustokauden alkaessa kuntien tulee luoda uusia yhteistyötapoja asukkaiden kanssa ja arvioida päätösten vaikutuksia asumiseen.
”Kaupunkeja rakennetaan rakennusteollisuuden tarpeisiin ja liikennejärjestelmien tukemiseksi”, kritisoi Vuoden Omakotivaikuttaja26.3.2025 16:23:06 EET | Tiedote
Vuoden Omakotivaikuttajan tunnustuksen saanut kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara olisi valmis mylläämään uusiksi koko tämänhetkisen kaupunkirakentamisen.
Mökkiläisten keski-ikä nousee – palveluntarve tuo työtä maaseudulle12.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Mökillä olo ja etätyön tekeminen mökillä ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana. Samalla mökin omistajien keski-ikä on noussut. Tämä käy ilmi Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAAL ry:n tekemästä laajasta tutkimuksesta, johon vastasi 1 133 mökkeilijää. Aikaisempi tutkimus tehtiin vuonna 2022, jolloin koronan vuoksi mökeillä vietettiin erityisen paljon aikaa.
KORJATTU TIEDOTE // korjattu sähköyhtiöiden nimet // Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 14:05:15 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Kuntien väliset erot asumiskustannuksissa laskeneet - Kalleimmat asumiskulut Nurmijärvellä, edullisimmat Seinäjoella5.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Suomalaiset maksavat arjen asumiskustannuksistaan, eli sähkö-, vesi- ja jätemaksuista sekä kiinteistöverosta, huomattavan erilaisia summia eri puolilla maata. Omakotiliiton tuore selvitys ruotii yhdeksättä kertaa kunta- ja aluekohtaisesti päätettäviä maksuja sadassa kunnassa, joissa asuu 84 prosenttia suomalaisista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme