Ahaa-elämys siivitti opiskelijakaksikon innovaatiokilpailun voittoon - ideana droonien hyödyntäminen metsätaloudessa ja luonnonsuojelussa

FinDrones 2023 -innovaatiokilpailu oli Oulun ammattikorkeakoulun CampusOnlinen kautta järjestetty opintojakso.
– Pääsimme esittelemään innovaatiotamme FinDrones-konferenssissa Salossa. Idea otettiin mielenkiinnolla vastaan, kaikki olivat kiinnostuneita, Mikko Riimala ja Janne Tuominen iloitsevat.
Idea innovaatiosta sai alkunsa TAMKin kurssilta
– Kun kävimme luokkamme kanssa katsomassa kalasääksen pesää Oriveden suoalueella, emme nähneet sitä selkeästi lähietäisyydeltä, koska se oli puun latvassa. Saimme ahaa-elämyksen ja siitä idea syntyi, Riimala ja Tuominen kertovat.
Kurssi liittyi metsäluonnon monimuotoisuuteen. Droonien käyttö ei kuulunut kurssiin, joten idea lähti kaksikon omasta mielenkiinnosta. He alkoivat pohtia, voisiko pesän ja tulevat pesimäpuut nähdä selkeämmin droonia hyödyntäen.
– Droonilla otettujen kuvien perusteella totesimme yhdessä, että lintujen pesimäpuiksi sopivat puun latvat erottuivat todella hyvin ympäristöstään. Siitä teimme kilpailutyömme, Tuominen kertoo.
Edulliset droonit metsänhoidossa ja luonnonsuojelussa
Nelihenkinen raati arvosteli kilpailutyöt. Kaksikon innovaatio perustuu ajatukseen, että edullisen droonin avulla pystytään nousemaan nopeasti yläilmoihin ja kartoittamaan metsänsuunnittelualue, mihin hakkuita on tarkoitus tehdä.
– Erityisesti raatiin kuuluneen metsänhoitajan Juha Tiaisen näkemys jäi mieleemme, sillä hänestä ideamme oli toteuttamiskelpoinen ja sille oli selkeä tilaus sekä tarve. Lisäksi siinä luotiin uutta käyttötarkoitusta, kaksikko tiivistää.
– Esimerkiksi metsätoimihenkilö, joka tekee metsäsuunnittelua työkseen, voi tutustua tuleviin hakkuukohteisiin edullisen droonin avulla, ja samalla hän pystyy kartoittamaan luonnonsuojeluaspektin pesäpuineen tai säästöpuuryhmäkohteineen, Riimala perustelee.
– Metsänhoitajille droonit ovat tulevaisuudessa tärkeä väline, ei pelkästään lintujen pesimäpuiden hakemiseen, vaan laajemminkin metsäsuunnittelukäyttöön, Tuominen vakuuttaa.
– Kilpailutyön idea on juuri siinä, että tässä pärjätään edullisella laitteella ilman isoja investointeja, jolloin se on metsäammattilaisten ja metsänomistajien ulottuvilla, kiteyttää Tuominen.
TAMKista hyvät eväät
Riimalan mukaan droonit eivät ole utopistista tulevaisuutta, vaan lennokit ovat käytössä eri toimialoilla ja yrityksissä sekä pian myös metsäalalla.
– Droonit eivät ole vielä kovin isossa roolissa metsätaloudessa ja luonnonsuojelussa, mutta se tulee kasvamaan koko ajan merkittävästi, Tuominen tarkentaa.
Droonikoulutus ei sisälly TAMKissa metsätalouden opetussuunnitelmaan. Sen sijaan luonnonsuojelun opetus on tärkeää.
Riimalasta ja Tuomisesta on hienoa, että TAMKissa kuitenkin on metsäalan opiskelijoille vapaavalintainen viiden opintopisteen kurssi droonien hyödyntämisestä metsäsuunnittelussa ja metsätaloudessa. Tuominen kiittää projektipäällikkö Kalle Tammea mielenkiintoisesta ja loistavasti järjestetystä kurssista, jota Riimala puolestaan jo odottaa innokkaasti.
– TAMKin metsäekologian lehtorilta Petri Keto-Tokoilta saimme hyvät eväät metsän monimuotoisuuden tärkeydestä Metsäluonnon monimuotoisuus -kurssilta. Se auttoi ymmärtämään luonnonsuojelun merkitystä. Lehtori Ari Vanamo puolestaan edesauttoi innovaatiotyömme jälkimainingeissa, kaksikko kiittelee.
Lisätietoa:
Janne Tuominen, janne.j.tuominen@tuni.fi
Mikko Riimala, mikko.riimala@tuni.fi
Kuva: Kalle Tammi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
Työntekijän merkityksellisyyden tunne lisää vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan houkuttelevuutta2.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa (MERIT) luodaan ratkaisuja alan ammattilaisten veto- ja pitovoiman haasteisiin. Työntekijöiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja oikeiden johtamistapojen löytäminen ovat avain parempaan työelämään.
Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.
Tampereen ammattikorkeakoulu vetää puoleensa hakijoita – edelleen Suomen toiseksi suosituin ammattikorkeakoulu26.3.2025 12:53:23 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa Tampereen ammattikorkeakouluun oli 17 654 hakijaa. TAMK säilytti paikkansa Suomen toiseksi suosituimpana ammattikorkeakouluna.
Musiikkiagenttikoulutus tuotti alalle itsetuntemusta, asennemuutosta ja yhteisöhenkeä24.3.2025 12:52:12 EET | Tiedote
Muusikoita edustavissa agentuureissa työskentelee ihmisiä kirjavilla koulutustaustoilla. Tampereen ammattikorkeakoulun koulutus antoi musiikkiagenteille ja agentuurien johtajille tietoa alan erityispiirteistä, tukea yrittäjyyteen sekä mahdollisuuden verkostoitua laajasti alan kollegoiden kesken.
Uskalla välittää! Eye on TAMK tähdensi korkeakoulujen merkitystä paremmalle huomiselle17.3.2025 11:02:56 EET | Tiedote
Monitieteinen kansainvälinen viikko Eye on TAMK rohkaisi osallistujia välittämään toisistaan sekä luomaan yhteistyöllä toivoa ja luovia ratkaisuja maailmaan. Tapahtuma kokosi Tampereen ammattikorkeakoululle nelisensataa ammattilaista korkeakouluista noin 30 eri maasta 11.–13.3.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme