Kustos: Avoimuutta ja ketterää kilpailutusta julkisiin hankintoihin: ”Suomen tulisi seurata muita EU-maita”
Keskustelu julkisten hankintojen ja niitä järjestävien inhouse-yhtiöiden ympärillä jatkuu kiihkeänä. Matkan varrella paitsi kiinnostus, myös ymmärrys inhouse-yhtiöiden toiminnasta on lisääntynyt. Tämä ilahduttaa inhouse-yhtiöitä edustavaa Kustos ry:tä.
- Kustos kannattaa lämpimästi uudistuksia, jotka edistävät veronmaksajan kokonaisetua, Kustos ry:n puheenjohtaja Lasse Koskivuori toteaa.
Kustos kiertää parhaillaan tapaamassa yrittäjiä ja heidän edustajiaan ympäri Suomea. Keskusteluissa on ilmennyt, että eräs keskeisiä syistä pienten ja keskisuurten haluttomuuteen osallistua julkisiin kilpailutuksiin on toisaalta tiedon puute, toisaalta raskaiden kilpailutusprosessien hankaluus ja työmäärä.
- Keskusteluissa on noussut esiin tarve nykyistä aktiivisempaan markkinavuoropuheluun. Näin julkishankintojen kysyntä ja yksityisten toimijoiden tarjonta kohtaavat jatkossa yhä paremmin, Koskivuori kertoo.
Kohti ketteriä kilpailutuksia
Viimeisimmissä julkisia hankintoja koskevissa ulostuloissa on vaadittu samaan aikaan suurten hankkeiden jakamista pienempiin, mutta samalla todettu hankintojen keskittämisen tuovan tutkitusti 5–20 prosentin säästöt yhteiskunnalle.
Keskitettyjen hankintojen tarve on eräs keskeisiä syistä EU-säädeltyjen julkisomisteisten inhouse-yhtiöiden olemassaoloon. Kilpailutuksiin on esitetty monenlaisia lisäselvityksiä ja analysointeja.
- Voittoa tavoittelemattomat inhouse-yhtiöt kannattavat turhan byrokratiaan – ja samalla kustannusten – karsimista. Julkista päätöksentekoa virtaviivaistamalla veronmaksajille koituu miljoonasäästöt. Jos jo meillä olemassa olevaa keskitettyä hankintaosaamista aletaan hajauttaa, mistä löydämme tässä työvoimapulassa osaajat siihen, lisärahoista puhumattakaan, Lasse Koskivuori kysyy.
Pelkästään kilpailutuksen rajan nostamisella laajalti muissa EU-maissa käytössä olevaan, EU-lainsäädännön sallimaan 215 000 euroon Suomen nykyisestä 60 000 eurosta olisi selkeä askel parempaan. Tuolloin yhä useampi paikallinen pieni ja keskisuuri yritys rohkaistuisi osallistumaan nykyistä keveämpiin julkisten hankintojen kilpailutuksiin.
Hankintoihin lisää avoimuutta
Kustos kannattaa myös tasapuolista hankintaprosessien avoimuuden lisäämistä. Käytännössä olennaista on, miten avoimesti julkisiin kilpailutuksiin osallistuvat yritykset haluavat avata tarjoustensa yksityiskohtia.
- Tämä avoimuuden lisääminen vaatisi lakimuutoksia, Koskivuori sanoo.
- Nykyisin vain kilpailutuksen osallistuneet yritykset voivat saada haluamansa muiden kilpailutukseen osallistuneiden tarjoustiedot, mutta esimerkiksi tutkijat tai muut näistä tiedoista kiinnostuneille eivät, Koskivuori kertoo.
- Näiden tarjoustietojen avaaminen julkisiksi poistaisi turhia väärinkäsityksiä. Se myös keventäisi yksittäisten tietopyyntöjen aiheuttamaa ylimääräistä työtä ja kustannuksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
Lasse Koskivuori
Hallituksen puheenjohtaja
Kustos ry – Julkishallinnon palvelukumppanit
+358 44 434 1234
lasse.koskivuori@istekki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Mikä Inhouse?
Inhouse-yhtiö tarkoittaa julkisten toimijoiden, usein usean kunnan, kuntayhtymän, hyvinvointialueen, valtion tai näiden yhdessä omistamaa yritystä. Tämä tarkoittaa tiivistä kumppanuutta sekä sitä, että omistaja-asiakkaat ohjaavat yhtiön toimintaa. Inhouse-yhtiöt tekevät tiivistä yhteistyötä myös yksityisen sektorin yritysten kanssa ja kilpailuttavat palveluita markkinoilta hankintalain mukaisesti omistaja-asiakkaidensa puolesta.
Mikä Kustos?
Kustos ry – Julkishallinnon palvelukumppanit pyrkii edistämään inhouse-organisaatioiden avoimuutta, välittää parhaita käytänteitä omistajiensa välillä ja osallistuu julkiseen keskusteluun. Kustoksen jäsenenä on 23 inhouse -yhtiötä ja liikelaitoskuntayhtymää.
Lisätietoa www.kustos.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustos ry-Julkishallinnon palvelukumppanit
Kolmen miljardin lisäleikkaustarve inhouse-rajoitusten muutoskustannuksista3.9.2024 12:47:22 EEST | Tiedote
Hallitusohjelmassa oleva inhouse-yhtiöiden 10 prosentin minimiomistusvaade aiheuttaa 3–5 miljardin muutoskustannukset ja nostaa pysyvästi kustannustasoa. Tämä tulee huomioida jo vuoden 2025 valtionbudjetissa. Yksityisille yrityksille uudistus toisi vain 50–150 miljoonaa euroa uutta liikevaihtoa.
INHOUSE-UUTISET: Inhouse-järjestelmän remontista miljardilasku / Valtiosääntöoikeuden professori: Inhouse-yhtiöiden omistusrajaus on kunta- ja perustuslain kannalta ongelmallinen11.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
INHOUSE-UUTISET: Selvitys: Inhouse-järjestelmän remontista miljardilasku / Valtiosääntöoikeuden professori Ojanen: Inhouse-yhtiöiden omistusrajaus on kunta- ja perustuslain kannalta ongelmallinen / Inhouse-yhtiöitä koskevia päätöksiä ei saa tehdä puutteellisen vaikutusarvion perusteella / Pienhankintaraja ylös, inhouse-ostodata julki ja määräysvaltaan täsmennyksiä / Ratkaisuja inhouse-omistajien määräysvallan turvaamiseksi
Kysely hyvinvointialue- ja kuntapäättäjille: Inhouse-rajoitukset tulisivat kalliiksi veronmaksajalle eivätkä lisäisi yksityisten yritysten markkinaosuutta25.10.2023 14:05:50 EEST | Tiedote
Hyvinvointialue- ja kuntapäättäjät ovat huolissaan kaavailluista muutoksista inhouse-yhtiöiden asemaan, Kustos ry:n kysely paljastaa. Kaksi kolmasosaa päättäjästä uskoo hallitusohjelman inhouse-kirjausten kasvattavan menoja luvattujen säästöjen sijaan.
Hallitusohjelmakirjaukset inhouse-yhtiöistä maksavat veronmaksajille satoja miljoonia21.6.2023 08:01:27 EEST | Tiedote
Uudessa hallitusohjelmassa on lukuisia inhouse-yhtiöiden toimintaa rajoittavia esityksiä. Kustos ry pitää kirjauksia työtapaturmana. Niissä ei ole huomioitu esimerkiksi hyvinvointialueiden sekä pienten kuntien etua ja asemaa. Toteutuessaan uudistukset lisäisivät julkisia menoja todennäköisesti sadoilla miljoonilla euroilla.
Inhouse-yhtiöt haluavat asemaansa selkeyttä ja 70 miljoonan lisäsäästöjä kilpailutusten helpottamisella26.5.2023 12:16:11 EEST | Tiedote
Julkishallinnon keskeisten toimintojen kumppanina toimivat inhouse-yhtiöt kannattavat asemansa selkiyttämistä, jota myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto esittää. Sen sijaan ehdotettu hankinta- ja palveluintegrointiyksiköiden uudelleenpilkkominen tulisi suomalaisille monella tapaa kalliiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme