Aija Salosta Mielenterveyspoolin ensimmäinen pääsihteeri

Aija Salolla on vahva kokemus vaikuttamistyöstä Suomessa ja kansainvälisesti. Hän siirtyi Mielenterveyspooliin Ihmisoikeusliitosta, jossa hän työskenteli ihmisoikeuksien asiantuntijana erityisesti taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien parissa. Salon erityisasiantuntemusta ovat yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet.
Salo on toiminut aiemmin pääsihteerinä Seta ry:ssä ja Naisasialiitto Unionissa, yhdenvertaisuusvaltuutetun ylitarkastajana sekä politiikka-asiantuntijana sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjärjestöjen kattojärjestössä ILGA-Euroopassa Brysselissä.
Salon mukaan tulevan hallituksen on toteutettava kunnianhimoista ja johdonmukaista mielenterveyspolitiikkaa.
“Palveluihin pääsyä on helpotettava unohtamatta ennaltaehkäisyä ja kokonaisvaltaista mielenterveyden edistämistä. Terapiatakuu on toteutettava ja psykoterapeuttikoulutus muutettava maksuttomaksi. Nuorten mielenterveyskriisi vaatii ratkaisuja sekä akuuttiin hätään että nuorten tulevaisuudenuskon turvaamiseksi”, Salo toteaa.
Mielenterveydessä on kyse perus- ja ihmisoikeuksista
Aija Salo muistuttaa, että kaikki politiikka vaikuttaa mielenterveyteen.
“Mielenterveyteen liittyy monia perus- ja ihmisoikeuskysymyksiä, kuten syrjintää ja häpeäleimaa. Niitä on vähennettävä tehokkaasti kaikilla elämänalueilla. Mielenterveyspalveluissa on lisättävä ymmärrystä esimerkiksi vähemmistöstressin ja rasismin vaikutuksista. Vakavia psyykkisiä sairauksia sairastavien perusoikeuksien toteutuminen on varmistettava”, Salo sanoo.
Myös riittävällä toimeentulolla on yhteys mielen hyvinvointiin.
“Julkisen talouden säästöjä tulee leikkausten sijaan hakea laadukkailla ja vaikuttavilla palveluilla, jotka vahvistavat mielenterveyttä”, Salo vaatii. “Lisäksi köyhyyden mielenterveysvaikutukset on otettava huomioon sosiaaliturvauudistuksessa.”
Mielenterveystyöhön riittävät resurssit
“Kansallinen mielenterveysstrategia ja itsemurhien ehkäisyohjelma sisältävät hyviä toimenpiteitä mielen hyvinvoinnin ja mielenterveysoikeuksien vahvistamiseksi sekä rakenteellisten ongelmien ratkaisemiseksi. Niiden toimeenpanoon on osoitettava riittävät resurssit”, Salo muistuttaa.
Pääsihteeri johtaa Mielenterveyspoolin vaikuttamistyötä. Osana tehtäviään hän koordinoi eduskunnan mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan toimintaa.
Mielenterveyspooli on 32 mielenterveysalan kansalaisjärjestön verkosto. Se vaikuttaa yhteiskunnassa mielen hyvinvoinnin, mielenterveyspolitiikan ja mielenterveyspalveluiden parantamiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pääsihteeri
Aija Salo
p. 040 620 9515
etunimi.sukunimi@mieli.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki
+358 40 192 95 04http://www.mielenterveyspooli.fi
Mielenterveyspoolin muodostavat suomalaisen mielenterveystyön keskeiset toimijat. Verkostossa on mukana yhteensä 32 järjestöä. Mielenterveyspooli tekee väestön mielenterveyttä vahvistavaa yhteiskuntapolitiikkaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyspooli
”Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys, vaan mielenterveyskysymys” – Pikkuparlamentissa keskusteltiin mielenterveydestä ja ihmisoikeuksista13.3.2025 13:21:12 EET | Tiedote
Mielenterveys ja ihmisoikeudet -seminaarissa 12. maaliskuuta kuultiin muun muassa rasismin ja syrjinnän mielenterveysvaikutuksista, itsemääräämisoikeuslainsäädännöstä, saamelaisten psykososiaalisista palveluista sekä järjestöistä ihmisoikeusongelmien esiin nostajina.
MEDIAKUTSU: Tervetuloa keskusteluun mielenterveysoikeuksista Pikkuparlamenttiin 12.3. kello 10.3011.3.2025 00:00:00 EET | Kutsu
Mielenterveysoikeudet eli mielenterveyteen liittyvät ihmis- ja perusoikeudet ovat ajankohtainen teema. Mielenterveyden häiriöitä kohtaavien ihmisten sekä heidän omaistensa mielenterveysoikeuksien toteutumisessa on parantamisen varaa.
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Vahva kansalaisyhteiskunta turvaa mielenterveyttä, osallisuutta ja luottamusta7.3.2025 15:27:12 EET | Tiedote
Neuvottelukunta toteaa, että kansalaisjärjestöjen riippumattomuus ja toimintaedellytykset on turvattava avustusleikkausten jälkeenkin, ja että järjestöille osoitettujen lahjoitusten verovähennysoikeus tulisi ulottaa myös sosiaali- ja terveysalan järjestöihin.
Mielenterveyspoolin uusi puheenjohtaja Sari Aalto-Matturi: “Järjestöjen yhteistyö ja rooli demokratian muutosvoimana on entistä keskeisempi”5.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Aalto-Matturin mukaan julkiset palvelut eivät nykyisellään pysty vastaamaan mielenterveyden tuen ja avun tarpeeseen. Samaan aikaan järjestöjen ennaltaehkäisevä mielenterveystyö ja matalan kynnyksen tuki ovat uhattuina. Varapuheenjohtaja Minna Savolainen peräänkuuluttaa toivon ja tulevaisuudenuskon vahvistamista.
Eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta: Sosiaaliturvauudistuksessa muistettava mielenterveyskuntoutujat8.11.2024 12:09:19 EET | Tiedote
Tulevaisuuden sosiaaliturvan pitää huomioida ihmiset, joilla on mielenterveysongelmia. Sosiaaliturvan täytyy ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet ja niiden muutokset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme