Väestökysely: ”Ei kuulu minulle” – alkoholinkäytön puheeksiotto vaikeaa joka toiselle suomalaiselle
Kantar Publicin tekemään tutkimukseen vastasi 1 010 suomalaista. Lähes viidesosa eli 24 % vastaajista on samaa tai melko samaa mieltä siitä, että alkoholin ongelmakäyttäjiltä tulisi evätä osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista, koska he aiheuttavat itse ongelmansa. Keskiarvovastaus oikeiston äänestäjillä on 2,55, kun vasemmiston kannattajilla se oli 1,46 (asteikko 1–4).
Peräti 53 % kokee, että ongelmien puheeksiotto työpaikalla ei kuulu minulle vaan on ensisijaisesti työterveyshuollon tehtävä. Lähes kolmasosa (27 %) on sitä mieltä, että riippuvuussairaudet ovat ihmisiä suurempia eivätkä työpaikan toimet niihin auta. Alkoholin aiheuttamien ongelmien puheeksi ottamisen kokee hankalaksi lähes puolet vastaajista eli 47 %.
”Reilusti yli puolet kyselyn vastaajista on kuitenkin sitä mieltä, että ongelmien puheeksiotto työpaikalla kannattaa. Kävimme viime syksynä pyöreän pöydän keskusteluita tästä kysymyksestä eri alojen vaikuttajien kanssa. Mukana oli kulttuurin, median, työmarkkinajärjestöjen sekä yritysten ja yhteisöjen edustajia. Puheeksiotto on hankala mutta ei mahdoton asia. Niinkin yksinkertainen kysymys kuin ’Saanko mä auttaa sua?’ voi edistää tilannetta. Ratkaisut löytyvät kyllä yhdessä etsimällä, olennaista on saada ihminen puhumaan”, sanoo A-klinikkasäätiön vt. toimitusjohtaja Hanna Paikkala.
65 % suomalaisista ei halua väkeviä alkoholijuomia ruokakauppojen valikoimiin
Kantar Publicin toteuttaman kyselyn vastaajista 43 % kannattaa Alkon aseman säilyttämistä ennallaan. Asiantuntijoiden mukaan viinien tulo ruokakauppoihin tarkoittaisi ennen pitkää myös väkevien juomien siirtymistä ruokakauppojen valikoimiin, ja selkeä enemmistö eli 65 % ei niitä sinne halua.
Noin 60 % vastaajista on sitä mieltä, että alkoholin saatavuuden voimakas laajeneminen lisäisi järjestyshäiriöitä, sairauksia, kustannuksia yhteiskunnalle, tapaturmia, väkivaltaa, liikenneonnettomuuksia sekä kuolemia.
”Eniten hajontaa vastauksissa on johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden ja toisaalta eläkeläisten välillä. Eläkeläiset uskovat alkoholin saatavuuden voimakkaan lisäämisen lisäävän kaikkia lueteltuja haittavaikutuksia enemmän kuin muut suomalaiset. Aineistosta käy ilmi myös se, että oikeistolaiseksi itsensä kokevat eivät näe mahdollisia haittoja niin suurina kuin vasemmistolaiseksi itsensä kokevat”, sanoo Kantar Publicin tutkimusjohtaja Mikko Hormio.
Alkoholin ikärajat tulisi säilyttää ennallaan lähes kaikkien (92 %) vastaajien mielestä, ja tässä oikeiston ja vasemmiston kannat ovat yhtenäiset. 55 % vastaajista on sitä mieltä, että alkoholin myynnin aikarajoitukset pitää säilyttää nykyisellään. 49 % puolestaan kannattaa alkoholin myynnin ja anniskelun paikkarajoitusten säilymistä ennallaan. Nykyisiä verkkokaupparajoituksia kannattaa 42 % vastaajista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Camilla MetsärantaPäihteet ja työelämä -yksikön päällikköA-klinikkasäätiö
Puh:050 4498 161camilla.metsaranta@a-klinikka.fiHanna PaikkalaVt. toimitusjohtajaA-klinikkasäätiö
Puh:045 3318 079hanna.paikkala@a-klinikka.fiMikko HormioTutkimusjohtajaKantar Public
Puh:050 4498 161mikko.hormio@kantar.comTarja VirolainenViestintäjohtajaA-klinikkasäätiö
Puh:+ 358 50 4435 116tarja.virolainen@a-klinikka.fiLiitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ratamestarinkatu 7 A
00520 Helsinki
tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikkasaatio.fi
A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen. A-klinikkakonserniin kuuluu säätiön omistama A-klinikka Oy, joka tuottaa päihde- ja mielenterveyspalveluja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö
Suomessa tutkitaan ensimmäistä kertaa kuntoilijoiden ravintolisien käyttöä ja niiden dopingriskejä18.12.2024 08:15:29 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiö osallistuu ainoana suomalaisena toimijana kansainväliseen IRIS-tutkimushankkeeseen. Tavoitteena on edistää ravintolisien turvallista käyttöä ja ehkäistä niiden aiheuttamia terveyshaittoja ja dopingriskejä niin kilpa- kuin kuntourheilijoiden keskuudessa.
Lahjoita lämpöä -kampanja ylitti odotukset: 8300 neuletta ja 134 keräyspistettä ympäri Suomen17.12.2024 09:18:21 EET | Tiedote
Suomalaisten yhteisöllisyys ja auttamisenhalu pääsivät oikeuksiinsa Lahjoita lämpöä -kampanjassa, jonka järjestivät A-klinikkasäätiö ja EHYT ry. Valtakunnallisessa keräyksessä vastaanotettiin 8300 neulottua asustetta, jotka jaettiin asunnottomille ja vähävaraisille eri puolilla maata.
Riippuvuudet NYT -seminaari – Ajankohtaisia näkökulmia ja asiantuntijoiden puheenvuoroja8.11.2024 08:02:58 EET | Kutsu
A-klinikkasäätiö järjestää Riippuvuudet NYT -seminaarin keskiviikkona 4.12. klo 9–12 Helsingin keskustakirjasto Oodissa (tapahtumatila Kuutio) sekä verkossa. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille, ja se tarjoaa medialle tilaisuuden kuulla riippuvuusalojen johtavien asiantuntijoiden näkemyksiä ja uutta tutkimustietoa.
Tutkimus: Tosielämän pettymyksiä paetaan raha- ja digipelaamiseen23.10.2024 10:16:10 EEST | Tiedote
Tuore pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa todellisuuspakoisen käyttäytymisen taustatekijöistä ja auttaa ymmärtämään niiden yhteyttä raha- ja digipelaamisen riskeihin.
A niin kuin addiktio -podcastin uusi kausi: vahva kannanotto päihdepolitiikkaan26.9.2024 08:03:39 EEST | Tiedote
A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastsarjan toinen kausi pureutuu ajankohtaisiin päihdepolitiikan kysymyksiin. Kaudella käsitellään alkoholisääntelyn vaikutuksia lapsiin, valvottujen käyttöhuoneiden roolia nuorten huumekuolemien ehkäisyssä sekä psykedeelejä riippuvuushoitona. Keskusteluissa mukana alan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme