Jyväskylän yliopisto

Syömisen ja kuukautiskierron häiriöt voivat altistaa naisurheilijat vammoille ja urheilu-uran ennenaikaiselle päättymiselle

Jaa
Tuoreen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan syömiskäyttäytymisen häiriöt ennustivat lyhyempää urheilu-uraa naiskestävyysjuoksijoilla. Vammat haittasivat todennäköisimmin urheilu-uraa heillä, joilla kuukautiset olivat jääneet urheilu-uran aikana pois vähintään kolmeksi kuukaudeksi muun syyn kuin raskauden tai hormonaalisen ehkäisyn käytön vuoksi. Nämä naiset olivat myös muita useammin lopettaneet urheilu-uransa vamman vuoksi.

Kilpaurheilijat käyttävät suuren osan ajastaan suorituskykynsä kehittämiseen. Joskus urheilijan uralle sattuu kuitenkin haasteita, kuten urheiluvammoja, jotka voivat pysäyttää suorituskyvyn kehittymisen tai kääntää sen jopa laskusuuntaiseksi. Joissain tapauksissa vammat voivat myös päättää urheilijan uran. Aiemmasta tutkimuksesta tiedetään, että urheilijoilla uraa saattavat haitata myös syömiseen ja kehonkuvaan liittyvät haasteet. Naisurheilijoilla myös kuukautiskierto voi häiriintyä. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten urheilu-uran aikainen syömiskäyttäytyminen ja kuukautiskierron häiriöt ennustivat nuoruudessaan kilpaurheilua harrastaneiden naisten urheilu-uran kestoa sekä uran aikaisia vammoja.

– Tutkimuksessa havaitsimme yhteyden syömiskäyttäytymisen häiriöiden ja lyhyemmän urheilu-uran välillä. Tulos on mielenkiintoinen, ja sen taustalla olevien syiden selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia, kertoo väitöskirjatutkija Suvi Ravi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Havaittu yhteys kuukautisten poisjäämisen ja vammojen sekä urheilu-uran päättäneen vamman välillä tukee aikaisempaa käsitystä siitä, että kuukautiskierron häiriöt voivat olla urheilijan uran kannalta haitallisia.

Syömiskäyttäytymisen haasteisiin tulee puuttua mahdollisimman nopeasti

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kuukautiskierron häiriöt ja viivästynyt kuukautisten alkaminen olivat yleisempiä urheilijoilla kuin ei-urheilijoilla. Syömiskäyttäytymisen häiriöissä ei havaittu eroja näiden ryhmien välillä missään tutkitussa ikävaiheessa. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että sekä urheilijoilla että ei-urheilijoilla nuoruuden tai nuoren aikuisuuden aikainen häiriintynyt syömiskäyttäytyminen oli yhteydessä syömiskäyttäytymisen haasteisiin vielä aikuisuudessa.

– Nuorten kohdalla on erityisen tärkeää panostaa terveen ruokasuhteen kehittymiseen. Lisäksi syömiskäyttäytymisessä ilmeneviin haasteisiin tulisi puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ne eivät pääsisi pitkittymään, Ravi sanoo.

Tutkimustulokset auttavat urheilijoita ja heidän valmentajiaan ymmärtämään terveen ruokasuhteen ja toimivan kuukautiskierron merkityksen urheilijan uralle ja myös uran jälkeiselle elämälle.

– Syömishäiriöt ja lievemmätkin syömiskäyttäytymisen häiriöt ovat aina terveydelle ja hyvinvoinnille haitallisia, ja kuukautisten poisjääminen ilman muuta selittävää syytä voi kertoa siitä, ettei energiaa saada riittävästi. Nämä haasteet ovat edelleen yleisiä urheilussa, ja niihin tulisi puuttua entistäkin hanakammin. Terveyttä ja suorituskykyä ei voi erottaa toisistaan. Pitkällä tähtäimellä katsottuna ne kulkevat aina käsi kädessä, Ravi tähdentää.

Tutkimukseen osallistui 100 nuoruudessaan kilpaurheilua kestävyyslajeissa harrastanutta naista, jotka kutsuttiin mukaan tutkimukseen vuosien 1990–2005 urheilumenestyksen perusteella. Tutkimukseen osallistui verrokiksi myös 98 samanikäistä kilpaurheilua harrastamatonta naista, jotka valittiin satunnaisotannalla väestörekisteristä. Vastaushetkellä tutkittavien ikä vaihteli 30–53 vuoden välillä. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeella.

Alkuperäisjulkaisu:

Ravi S., Valtonen M., Ihalainen J.K., Holopainen E., Kosola S., Heinonen S., Waller B., Kujala U.M, Parkkari J. 2023. Eating behaviours, menstrual history, and the athletic career: a retrospective survey from adolescence to adulthood in female endurance athletes. BMJ Sports & Exercise Medicine, 2023;9:e001489. doi: 10.1136/bmjsem-2022-001489 Linkki julkaisuun: https://bmjopensem.bmj.com/content/9/1/e001489.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Suvi Ravi, suvi.m.ravi@jyu.fi, +358406707282

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Paikallaanololle altistava perimä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä8.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Ihmisen taipumus paikallaanoloon voi olla evoluution suosima käyttäytymisen piirre, mutta siitä huolimatta aktiivisuuteen pyrkiminen on tärkeää, muistuttaa Jyväskylän yliopiston uusin tutkimus. Tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa, että geeniperimä, joka altistaa paikallaanololle, on yhteydessä suurempaan riskiin sairastua yleisimpiin sydän- ja verisuonitauteihin. Suuri geneettinen alttius paikallaanoloon voi lisätä sairastumisriskiä jopa 20 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye