Jyväskylän yliopisto

Työaika on muuttunut hitaasti – voiko lyhennetty työviikko olla uusi kilpailuvaltti?

Jaa
Viime aikoina lyhennetyn työajan kokeilut ovat saaneet tavallista enemmän huomiota. Toimisiko meilläkin, moni kysyy. Kokenut työajan tutkija Timo Anttila ja terveystaloustieteen professori Petri Böckerman Jyväskylän yliopistosta pohtivat sitkeästi pintansa pitäneen normaalin työajan haastajia.
Intensiivinen työ ja 24/7 -elämäntapa haastavat normaalia työaikaa, sanoo tutkija Timo Anttila. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Intensiivinen työ ja 24/7 -elämäntapa haastavat normaalia työaikaa, sanoo tutkija Timo Anttila. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki

Iso-Britanniassa toteutettiin lyhennetyn työviikon kokeilu, jonka onnistuminen sai hiljattain paljon maailmanlaajuista huomiota.

Ehkäpä enemmän kuin aiemmat kokeilut, arvioi Timo Anttila, joka on tutkinut työaikaa, sen muutoksia ja vaikutuksia pian 30 vuotta.

”Tällaisen kokeilun jälkeen kysytään usein, että miksi ei meilläkin”, Anttila myöntää.

Myönteisiä kokemuksia lyhentämisestä on kuulunut myös Ruotsista ja Islannista.

Suomessa lyhyemmän työajan kokeiluja on ollut verraten vähän, viimeksi lamavuosina 1990-luvulla. Kokeilut on tyrmätty helposti työvoimapulaan ja vanhenevan väestön työvoimatarpeisiin vedoten. Työajan lyhentämiseen liittyvät keskustelut on myös ohitettu sillä perusteella, että kaikilla ei ole työtunteja tarpeeksi, sanoo Anttila

”Onko tapahtunut jotakin sellaista muutosta, että työaikaa pitäisi tosiaan miettiä uusiksi? Voisiko se ollakin yrityksille kilpailuvaltti? Se olisi uusi tulokulma”, Anttila sanoo.  

Kahdeksan tunnin työpäivä ja viiden päivän työviikkoon siirryttiin Suomessa 1960-luvulla. Tästä poikkeaminen on ollut hämmästyttävän maltillista, sanoo Anttila.

Timo Anttila ja terveystaloustieteen professori Petri Böckerman pohtivat normaalin työajan haastajia JYUnity-verkkolehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Intensiivinen työ ja 24/7 -elämäntapa haastavat normaalia työaikaa, sanoo tutkija Timo Anttila. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Intensiivinen työ ja 24/7 -elämäntapa haastavat normaalia työaikaa, sanoo tutkija Timo Anttila. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye