Kriisiytyykö työvoimapula? Jo kaksi kolmesta työnantajasta näkee ongelmia tulevissa rekrytoinneissa

Yli kaksi kolmasosaa yrityksistä ja organisaatioista uskoo pätevien osaajien rekrytoinnin vaikeutuvan seuraavan 12 kuukauden aikana, selviää huhtikuussa julkaistavasta vuosittain toteutettavasta Kansallisesta rekrytointitutkimuksesta.
”Osaajapula pahenee pahenemistaan. Jo viime vuoden tutkimuksessa tilanne näytti hälyttävältä osaajien rekrytoinnin kannalta. Nyt tilanne on kiristynyt entisestään. Monella alalla puhutaan jopa kriisiytymisestä”, kommentoi Duunitorin toimitusjohtaja Thomas Grönholm.
Hoitoalalla ja teollisuudessa usko eniten koetuksella
Tutkimuksen tuloksista erottuvat alat, joita työvoimapula kurittaa tällä hetkellä koviten.
Ylivoimaisesti vaikein tilanne on hoitoalalla. Hoitoalan rekrytointien parissa työskentelevistä vastaajista jopa 75 prosenttia uskoo rekrytointien vaikeutuvan tulevan vuoden aikana.
Työvoimapula näkyy myös toimialan työpaikkailmoitusten määrissä – sosiaali- ja hoiva-ala on noussut suurimmaksi Duunitorin palvelussa. Tälläkin hetkellä Duunitorin sivustolla on julki yli 6 800 alan työpaikkailmoitusta.
Viime lokakuusta lähtien hoitoalan ilmoitusmäärät ovat myös kasvaneet suhteessa muihin. Esimerkiksi helmikuussa hoitoalan ilmoituksia julkaistiin 22 prosenttia enemmän kuin toiseksi tulleen rakennusalan ilmoituksia. Nyt maaliskuussa ero on jo 35 prosenttia.
Tulevan vuoden rekrytoinnit koetaan vaikeaksi myös teollisuuden toimialalla. Tutkimukseen vastanneista alalla rekrytointia tekevistä 72 prosenttia uskoo pätevien tekijöiden rekrytoimisen vaikeutuvan tulevana vuonna.
Luku on linjassa esimerkiksi Teknologiateollisuus ry:n tekemän arvion kanssa siitä, että ala tarvitsee 130 000 uutta osaajaa tulevan kymmenen vuoden kuluessa.
Tällä hetkellä teollisuuden ja teknologia-alan työpaikkailmoituksia on avoinna Duunitorin sivustolla noin 4 900 kappaletta.
Joka kolmas työnantaja harkitsee rekrytointia ulkomailta
Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan työnantajat ovat kääntämässä katsettaan entistä enemmän Suomen ulkopuolelle – jo 31 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo harkitsevansa rekrytointia ulkomailta tulevan vuoden aikana.
”Yksittäinen työnantaja voi löytää osaajapulaan nopeita ratkaisuja, joista ulkomailta rekrytoiminen on yksi esimerkki. Toinen keino on oman houkuttelevuuden lisääminen. Se vaatii peiliin katsomista”, Grönholm toteaa.
Grönholm muistuttaa, että houkuttelevan työnantajakuvan rakentaminen kannattaa kuitenkin pitkällä tähtäimellä, koska työmarkkinoiden sisäinen liikehdintä on kasvusuunnassa.
”Arvioimme, että nuorimmat sukupolvet vaihtavat työpaikkaa jopa 20 kertaa työuransa aikana. Työnantajat joutuvat joka tapauksessa kilpailemaan entistä enemmän parhaista osaajista.”
"Päättäjät mukaan talkoisiin"
Grönholmin mukaan pula tekijöistä näkyy myös Suomen suurimman työnhakupalvelun palveluiden kysynnässä. Yritykset ja organisaatiot ovat valmiita käyttämään rekrytointien onnistumiseen enemmän rahaa ja etsivät jatkuvasti uusia keinoja menestyä taistelussa tekijöistä.
“Panostuksia tehdään nyt esimerkiksi johtamiseen, etuihin, brändiin, viestintään ja työntekijöiden tavoittamiseen. Parhaat työnantajat onnistuvat viestimään omat vahvuutensa niin hyvin, että eivät kärsi työvoimapulasta tällä hetkellä käytännössä lainkaan. Suurella osalla on kuitenkin yhä paljon parantamisen varaa.”
Nyt vaalien alla Grönholm peräänkuuluttaa myös tulevien päättäjien roolia.
”Isossa kuvassa ongelma ei poistu, ellei yhteiskunta löydä keinoja työelämän uudistamiseen ja työntekijöiden määrän kasvattamiseen työmarkkinoilla. Siksi päättäjät on saatava mukaan talkoisiin.”
Duunitorin työelämään keskittyvän vaalikoneen vastausten perusteella enemmistö päättäjistä olisi valmis etsimään ratkaisuja työvoimapulaan maan rajojen ulkopuolelta. Lähes 75 prosenttia vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista allekirjoittaa Suomen tarvitsevan lisää ulkomaista työvoimaa tulevaisuudessa.
Yhdettätoista kertaa toteutettu Kansallinen rekrytointitutkimus 2023 toteutettiin yhteistyössä Taloustutkimus Oy:n kanssa ja se julkaistaan 13.4.2023. Tutkimukseen osallistui yhteensä 570 rekrytoinnin ja muun henkilöstöhallinnon, viestinnän, markkinoinnin ja liiketoimintajohdon ammattilaista. Tutkimus toteutettiin sekä avoimen linkin kautta että Taloustutkimuksen verkkopaneelissa 23.2–12.3.2023.
Kaipaatko lisätietoa?
Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Thomas GrönholmToimitusjohtaja ja perustajaDuunitori Oy
Puh:+35840 544 4523thomas.gronholm@duunitori.fiLauri VaistoJohtava työnantajakuva- ja strategiakonsulttiDuunitori Oy
Puh:+358 40 550 1103lauri.vaisto@duunitori.fiNiko PikkuahoSisältö- ja viestintäpäällikköDuunitori
Puh:0452687222niko.pikkuaho@duunitori.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Toinen Linja 7
00530 Helsinki
Duunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita. Duunitorin kaikille avoimiin ilmaisiin palveluihin kuuluvat muun muassa työpaikkavahti Duunivahti, ammatinvalintatesti Duunitesti, palkkavertailu ja työmarkkinaseuranta, josta näkee avoimien työpaikkojen kysynnän ja tarjonnan. Vuonna 2019 Duunitori laajeni Ruotsiin ja perusti Jobbland-työnhakupalvelun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Työnantajat ovat varautuneet palkka-avoimuuteen yllättävän hyvin – nämä ovat suurimmat ongelmat15.4.2025 11:46:29 EEST | Tiedote
EU-direktiivi haastaa työnantajia edistämään palkka-avoimuutta. Duunitorin tuore tutkimus kertoo, miten suuret organisaatiot ovat valmistautuneet palkka-avoimuuteen ja mikä siinä on hankalinta.
Näillä työnantajilla on paras maine – suurten organisaatioiden päättäjät kertovat9.4.2025 10:09:52 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, mitkä suomalaiset työnantajat ovat tehneet vaikutuksen suurten organisaatioiden päättäjiin. Asiantuntija avaa, miksi tietyt työnantajabrändit menestyvät ja mihin työnantajien pitäisi panostaa.
Työpaikkojen määrä romahti – näillä aloilla ja alueilla on eniten töitä3.4.2025 05:03:00 EEST | Tiedote
Alkuvuonna julkaistiin huomattavasti vähemmän työpaikkailmoituksia kuin viime vuonna. Lue myös, miltä työmarkkinatilanne näyttää eri aloilla ja alueilla.
Yllätyskäänne: rakennusalan työpaikkojen määrä kasvoi – näitä tekijöitä haetaan eniten26.3.2025 11:43:30 EET | Tiedote
Talouden epävakaus on heijastunut jo pitkään rakennusalan työllisyystilanteeseen. Duunitorin tuore data kertoo, että alalla on vihdoin nähtävissä piristymistä. Lue myös, millaisia tehtäviä on nyt eniten auki ja mitä rakennusalan ammattilaiset peräänkuuluttavat.
Ensi kesälle harmillisen vähän kesätöitä – hakijoilta tiukat terveiset työnantajille13.3.2025 05:02:00 EET | Tiedote
Talouden epävarmuus näkyy kesätöiden määrässä myös ensi kesänä. Lue myös, mitkä ovat yleisimmät tavat saada kesätyö ja mitä hakijat toivovat työnantajilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme